Udland

Billeder forarger: - Intet kan retfærdiggøre, at arabere lyncher jøder, eller jøder lyncher arabere

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, opfordrer parterne på begge sider til at stoppe de etniske og religiøse forfølgelser.

Konflikten mellem Israel og Palæstina har udviklet sig til regulære gadekampe mellem jødiske israelere og arabere, som indtil for få dage siden levede i fred og fordragelighed som naboer.

Blandt andet i den israelske by Lod, der trods nødstilstand og udgangsforbud flere dage i træk har været scene for voldelige sammenstød mellem de stridende parter.

Eden Maltzur, som bor i Tel Aviv, fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at han kom kørende i sin bil i et industriområde i Lod.

- 100 arabere kom hen mod mig og spurgte, om jeg var jøde eller araber. Jeg sagde, jeg var araber. De kunne høre, at min accent ikke var arabisk, så de kastede med sten. Jeg så kun død.

I byen Bat Yam angreb en stor gruppe jødiske israelere ifølge israelske medier en araber. På billeder fra episoden kan man se, at manden bliver trukket ud af sin bil og gennembanket af menneskemængden.

Netanyahu: - Det her er ikke os

Episoden er blot én blandt mange i Israel i øjeblikket.

Derfor opfordrer Israels premierminister nu parterne på begge sider til at stoppe de etniske og religiøse forfølgelser.

- Det, der er sket i Israels byer de seneste dage, er uacceptabelt. Arabiske urostiftere brænder synagoger og biler af, angriber politiet og skader fredelige og uskyldige borgere. Det her kan vi ikke acceptere. Det er anarki, og det kan ikke retfærdiggøres.

- Og intet kan retfærdiggøre, at arabere lyncher jøder, eller at jøder lyncher arabere. Vi vil ikke acceptere det. Det her er ikke os, ikke denne vold, dette barbari. Vi vil genoprette lovlydighed i alle Israels byer, lyder det fra Benjamin Netanyahu.

Ifølge TV 2s mellemøstkorrespondent, Steffen Jensen, er den interne vold et bevis på, at den sammenhængskraft og interne solidaritet, der er afgørende for, at et land kan fungere, er ved at gå i opløsning.

- Det tror jeg, Israel vil komme til at lide under i mange, mange år fremover, siger Steffen Jensen.

- Vi vil aldrig forlade vores land

Onsdag aften fortsatte israelske styrker deres luftoffensiv i Gazastriben, og samtidig var der igen voldelige sammenstød på Vestbredden. I byen Hebron kom det til voldsomme kampe mellem de israelske styrker og de palæstinensiske indbyggere i byen.

Samtidig slog præsidenten for Det Palæstinensiske Selvstyre, Mahmoud Abbas, fast, at de ikke har tænkt sig at give op:

- Min tale er rettet mod USA og Israel. Vi har fået nok. Gå væk. Forsvind. Forsvind. Vi vil altid være en torn i jeres øje. Vi vil aldrig forlade vores land. Så gør en ende på jeres belejring. Beboerne i Sheikh Jarrah vil aldrig forsvinde i fred og fordragelighed.

Til trods for at begge parter i konflikten har klargjort, at de ikke har tænkt sig at stoppe angrebene foreløbigt, håber USA's præsident, at de nuværende kampe snart er ovre.

- Jeg har talt med Benjamin Netanyahu for nylig. Min forventning og mit håb er, at det her stopper inden for en overskuelig fremtid. Men Israel har ret til at forsvare sig, når flere tusinde raketter flyver ind over deres territorie, siger Joe Biden.

Børn blandt ofrene

Den seneste konflikt er allerede på niveau med 50-dagskrigen i 2014, når man ser på tabstal og raketangreb.

Onsdag meddelte israelsk militær, at man havde dræbt flere højtstående medlemmer af den militante organisation Hamas.

Ifølge Gazas sundhedsministerium har mindst 67 palæstinensere mistet livet, mens Israel meddeler om 7 omkomne.

Begge sider af konflikten oplyser, at der er børn blandt ofrene.