Coronavirus

Utilfredsheden vokser i Japan: Skal vi bekæmpe virussen med pinde?

Over 300.000 har underskrevet opfordring til Japans regering om at aflyse OL i Tokyo og i stedet fokusere på at løse coronakrisen.

Utilfredsheden vokser i Japan.

For mens befolkningen bliver bedt om at være tålmodige med coronasituationen, fortsætter de ressourcekrævende forberedelser til sommerens OL i Tokyo ufortrødent.

Netop Tokyo er i øjeblikket underlagt sin tredje undtagelsestilstand med dertilhørende restriktioner.

Det samme er flere andre områder i Japan, hvor nødtilstanden foreløbig gælder frem til 31. maj.

Flere af landets hospitaler kæmper med sengekapaciteten, og særligt Japans langsomme vaccineudrulning har gjort mange utilfredse.

Kun få er vaccineret

Blot 2,8 procent af landets befolkning er indtil videre blevet vaccineret mod covid-19, skriver Japan Today. Det er langt færre end i andre velstillede lande, som Japan normalt kan sammenlignes med.

Lige nu er det kun ansatte i sundhedsvæsnet og ældre der har kunnet få et stik, mens der ikke er nogen tidshorisont for resten af befolkningen.

Den japanske regering og myndighederne har tidligere forsøgt at forklare den langsommelige vaccineudrulning med manglende forsyninger i leveringerne fra Europa.

Men ifølge nyhedsbureauet AP ligger omkring 7,6 millioner doser, svarende til mere end halvdelen af Japans modtagne vaccinedoser, stadig ubrugt i frysere.

Hertil kommer, at gennemførelsen af De Olympiske Lege ifølge arrangørerne vil kræve rådighed over 10.000 sundhedsansatte, skriver nyhedsbureauet AP.

Krav om aflysning

De seneste dage har flere end 300.000 personer underskrevet en opfordring til at aflyse den store sportsbegivenhed og i stedet bruge pengene på at hjælpe folk, der lider økonomisk nød på grund af pandemien.

Meningsmålinger har vist, at 70-80 procent af japanerne støtter en aflysning, og en af de største sponsorer til sommerens OL, den japanske bilproducent Toyota, har onsdag også udtrykt tvivl om situationen.

- Som sponsorer knuser det vores hjerte at se den offentlige utilfredshed rettet mod atleter. For at være ærlig er vi dagligt i konflikt over, hvad der er den bedste vej frem, siger Jun Nagata, kommunikationsansvarlig i Toyota, ifølge The Independent.

Tirsdag lød det i en helsidesannonce i flere af landets aviser, at japanerne "vil dø" på grund af de politiske prioriteringer:

- Vi har ingen vacciner og ingen medicin. Er det meningen, at vi skal bekæmpe virussen med bambuspinde (som vi gjorde mod B-29-bombeflyene under Anden Verdenskrig)? Vi kommer til at dø på grund af politik, hvis ikke vi handler nu.

Annoncen fra forlagsvirksomheden Takarajimasha er ledsaget af et billede af japanske børn, der med træpinde kæmper mod en rød coronavirus.

Står fast på gennemførelse

Kazuhiko Ooigawa er guvernør i Ibaraki-præfekturet, som efter planen skal være vært for nogle af fodboldkampene ved OL. Han har opfordret til at udskyde eller aflyse legene, hvis pandemien forværres.

- Jeg tror ikke, at vi vil møde forståelse fra det internationale samfund, for ikke at sige Japan, hvis vi var værter for OL midt under et medicinsk kollaps, sagde han i denne uge.

Men den japanske regering og Den Internationale Olympiske Komite, IOC, har stået fast på at gennemføre det allerede udskudte OL.

Premierminister Yoshihide Suga har garanteret, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at afholde OL, mens også Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i denne uge roste indsatsen for at afvikle begivenheden på en sikker måde.

Det er allerede besluttet, at udenlandske fans ikke får adgang til sommerens OL, mens det endnu ikke er afgjort, om det bliver helt uden tilskuere på lægterne, når sportsbegivenheden løber af stablen fra 23. juli til 8. august.

Efter planen skulle IOC-præsident Thomnas Bach have besøgt Japan på mandag, men besøget blev i denne uge aflyst på grund af stigende smitte.