Undtagelsestilstand i israelsk by: - Der er borgerkrig, siger borgmester

Optrapningen af konflikten kommer efter flere uger med spændinger mellem israelere og palæstinensere i Jerusalem.

Flere hundrede raketter har krydset grænsen mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre i Gaza det seneste døgn.

Militante palæstinensere har affyret hundredvis af raketter dybt ind i Israel, mens Israel har udført luftangreb den anden vej.

Ifølge Reuters har den genopblussede konflikt nu kostet 40 menneskeliv. 35 på den palæstinensiske side, hvoraf ti var børn, og fem på den israelske side.

- Det ser ud, som om konflikten er løbet løbsk. Og det er skræmmende. For vi ved ikke, hvor det ender henne, siger Steffen Jensen, der er korrespondent på TV 2.

I den israelske by Lod, som har en mindre repræsentation af arabere, er der erklæret undtagelsestilstand efter nattens kampe, hvor mindst 12 personer er kommet til skade, skriver BBC.

Her protesterede israelske arabere i byen efter en begravelse af en israelsk araber, der døde i uroligheder dagen før. Protesterne førte blandt andet til kampe mod politiet, der blev overdynget med sten. Politiet besvarede med chokgranater.

- Alle i Israel skal vide, at det her er et komplet tab af kontrol. Der er borgerkrig i Lod, siger byens borgmester Yair Revivo ifølge den lokale avis The Times of Israel, som BBC citerer fra.

Ifølge Reuters har to personer mistet livet i Lod, efter at en raket ramte en bil. Den ene er en syvårig pige.

Flere ugers spændinger

Optrapningen af konflikten kommer efter flere uger med spændinger mellem israelere og palæstinensere i Jerusalem.

Over 300 palæstinensere blev såret under kampe med israelsk politi, da de protesterede over udsigten til, at otte palæstinensiske familier stod til at blive smidt ud af deres hjem i det østlige Jerusalem.

Siden er konflikten eskaleret fra dag til dag. Ifølge BBC er der tale om de hårdeste kampe i området siden 2014.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu udtaler, at Hamas og islamisk jihad vil betale "en meget høj pris" for deres angreb.

Lederen af den militante bevægelse Hamas, Ismail Haniyeh, siger, at man er klar til at fortsætte kampene.

- Hvis de vil optrappe, er modstanden klar, siger han.

Møde i FN's Sikkerhedsråd

Ifølge Ritzau skal FN's Sikkerhedsråd mødes onsdag, hvor dagsordenen er den aktuelle konflikt. Mødet, som vil være lukket, er kommet i stand efter opfordringer fra flere lande.

FN-udsendte norske Tor Wennesland opfordrer ifølge Ritzau parterne til at stoppe raketangrebene "omgående".

- Situationen udvikler sig til krig for fuld udblæsning. Ledere på alle sider er nødt til at tage ansvar for at nedtrappe konflikten, siger han og fortsætter.

- Prisen for krig i Gaza er ødelæggende og betales af almindelige mennesker. FN arbejder med alle parter om at genoprette freden. Stop volden nu.