Hamas løfter sløret for våbnet, der skal forvandle israelske byer til "Helvede"
Den palæstinensiske organisation Hamas har løftet sløret for et nyt våben, der ifølge TV 2s mellemøstkorrespondent kan få betydning for konflikten.
Det lignede et spektakulært festfyrværkeri på himlen, men situationen var meget langt fra at være festlig.
En regn af raketter fra Gazastriben sendte Israels luftforsvar på overarbejde, og selvom de fleste af dem blev skudt ned, var der også enkelte som slap igennem.
Ifølge Jonathan Conricus, der er talsmand for Israels militær, blev der natten mellem tirsdag og onsdag affyret omkring 1000 raketter fra Gazastriben, og selvom der kun slap nogle få igennem, mistede 5 israelere livet, mens mere end 200 blev såret.
At der af og til bliver affyret raketter fra Gazastriben, har de fleste israelere vænnet sig til.
Det plejer kun sjældent at koste menneskeliv, og at skulle krybe i beskyttelsesrum er ikke hverdagskost i israelske byer som Tel Aviv.
Men denne gang er det anderledes.
Fra small til X-large
Den palæstinensiske organisation Hamas har nemlig opgraderet deres arsenal af hjemmelavede raketter.
Så ud over dem her:
Og dem her:
Bliver der nu også skudt med dem her:
Hamas er selv så stolt af det nye raketsystem, at organisationen for nogle dage siden offentliggjorde en propagandavideo, hvor man kan se palæstinensiske soldater gøre dem klar til affyring.
På videoen ses mindst seks af de tunge missilkastere stå klar i et ørkenlandskab på et ikke nærmere defineret sted i Gazastriben.
Den nye raket hedder A-120 og kan formentligt bære over mellem 140 og 170 kilo sprængstof til størstedelen af det israelske område, hvis den ikke bliver skudt ned.
Ifølge avisen Jerusalem Post blev der affyret syv af de store raketter mandag aften, hvoraf én slap uden om luftforsvaret og ramte et hus, dog uden at nogen kom noget til.
Opgraderingen
A-120 er ifølge avisen en opgradering af en type kinesisk designede raketter, der kaldes R160 eller M302.
De blev anvendt under konflikten med Israel i 2014, men for fire år siden så de knap så frygtindgydende ud.
Nu er de så tilsyneladende blevet opgraderet, og den militære gren af Hamas, der kalder sig Izzeddine al-Qassam Brigaderne, nøjes ikke kun med at vise de nye våben frem.
Ifølge Hamas-folkene vil de også bruge våbensystemet til at hævne israelske angreb mod Gaza.
- Hvis fjenden fortsætter med at have civile huse som mål, vil vi forvandle Ashkelon til Helvede, lyder advarslen fra Izzeddine al-Qassam Brigaderne ifølge mediet Islam Times.
Et enormt arsenal
Byen Ashkelon ligger lige nord for Gazastriben, og om palæstinenserne vil benytte de langtrækkende raketter her er et åbent spørgsmål, men det er ikke umuligt, at de vil forsøge at camouflere de store raketter i en sværm af mindre for at stresse det israelske luftforsvar.
Hamas råder nemlig over rigtig mange mindre raketter.
Præcis hvor mange deres arsenal består af, er usikkert, men avisen Jerusalem Post forsøgte tirsdag at finde ud af det ved at spørge de israelske myndigheder.
Og hvis man skal tro oplysningerne derfra, er der raketter nok til mange flere dage og nætter med livsfarlige lysshows på himlen over Israel.
Myndighederne anslår, at palæstinenserne råder over et sted mellem 5000 og 6000 raketter, som kan nå mere end 40 kilometer væk.
Antallet af store langtrækkende raketter, der kan nå mere end 100 kilometer, er ifølge israelerne noget mindre – tallet bliver beskrevet som "dusinvis", mens raketter, der kan nå mellem 70 og 80 kilometer, anslås til at være "i hundredevis".
De små kortrækkende raketter menes Hamas at have over 8000 af.
Men for at såvel store som små raketter kan gøre nogen skade, skal de først igennem det israelske luftforsvar.
Jernkuplen
Hver gang palæstinenserne affyrer en raket, går det israelske luftforsvarssystem, der kaldes Jernkuplen, nemlig i gang.
Så snart en raket, et fly eller en artillerigranat registreres i luften, beregner computere, hvor den er på vej hen, og hvis der er risiko for, at den kan gøre skade, bliver der affyret antiluftskyts.
Antiluftskytset består af to typer målsøgende missiler til henholdsvis mindre og større mål.
De kan både affyres fra faste og mobile ramper, og når missilerne når frem til deres mål i luften, eksploderer de, så målet tilintetgøres.
Men når der er mange raketter i luften, får systemet travlt som for eksempel i Tel Aviv i nat, hvor flere raketter slap igennem.
Jernkuplen rammer altså ikke plet hver gang, men hvor meget der slipper igennem, er omstridt.
Israelerne siger selv, at 90 procent af alle raketter bliver skudt ned, mens missileksperten Michael J. Armstrong i 2018 udgav en forskningsartikel, hvor effektiviteten blev anslået til at være mellem 60 og 75 procent.
Kampmoralen
Så selvom israelerne er militært overlegne og beskytter sig med moderne teknologi, skal man ikke undervurdere palæstinensernes nye våben.
Det siger TV 2s mellemøstkorrespondent, Steffen Jensen.
- I forgårs var Hamas i stand til at stoppe Jerusalemmarchen med deres raketter og tvinge israelske demonstranter i beskyttelsesrum. Det giver palæstinensernes moral et enormt boost, siger Steffen Jensen.
Det er ubehageligt for israelerne, at de tvinges til at gå i beskyttelsesrum på grund af raketangrebene, og det kan ifølge Steffen Jensen få indflydelse på israelernes moral.
- Israels regering kan ikke overleve, hvis støtten til en militær operation eroderer i befolkningen, siger Steffen Jensen.
Det israelske svar
I Gazastriben er man allerede vant til grusomheder fra Israels militær, så her har de israelske svar på angrebene ikke helt samme effekt.
Israelerne har for eksempel alene natten til onsdag dræbt mindst 35 palæstinensere med luftangreb fra jagerfly i Gazastriben, men alligevel vurderer Steffen Jensen, at palæstinenserne kan vinde noget med de nye våben.
- Magtbalancen i konflikten handler ikke bare om, hvilket isenkram man har, men også hvordan moralen er. Vi har tidligere set, hvor sårbart det israelske samfund er over for tab, og høje tabstal kan få store konsekvenser for en israelsk regering. Det er de meget nervøse for, siger Steffen Jensen.
Israelernes situation bliver ikke bedre af, at palæstinenserne også har anskaffet sig panserværnsvåben, der så sent som onsdag morgen blev brugt mod en israelsk jeep, hvor føreren blev dræbt.
Sidste gang konflikten brød ud i lys lue i 2014, sendte israelerne soldater ind i Gaza, men denne gang kan det meget vel være, at de ikke tør, fortæller Steffen Jensen.
- De ved, at Hamas nu har antitankmissiler, og det gør, at de formentligt ikke vil foretage en ny invasion af Gazastriben, siger han.
Hvordan de så vil forsøge at sætte Hamas' nye våben ud af spillet, har vi endnu til gode at se.