Udland

Hackerangreb skaber lange køer til tankstationer i USA

Ifølge FBI er det en hackergruppe ved navn Darkside, der står bag hackerangrebet.

De seneste dage har man i flere stater på den amerikanske østkyst kunnet opleve massive køer ved tankstationer.

Det skyldes et større hackerangreb fredag mod Colonial Pipeline Company, der er virksomheden bag en 8850 kilometer lang rørledning, der forsyner store dele af USA med brændstof, skriver flere amerikanske medier.

Ifølge USA Today har FBI udtalt, at det er en hackergruppe ved navn Darkside, som menes at være russisk baseret, der står bag hackerangrebet mod operatøren bag rørledningens computersystem.

Darkside skulle have ramt computersystemet med en såkaldt ransomware, der tager computersystemet som gidsel indtil en betaling foretages.

Colonial Pipe, der er privat ejet, valgte selv at lukke for brændstofforsyningerne, da de opdagede cyberangrebet.

Rørledningen forsyner cirka 45 procent af det brændstof, der bliver brugt på østkysten i USA.

Mangel på brændstof udløser panik

Reuters skriver onsdag, at der delvist er blevet åbnet brændstofforsyninger manuelt i stater som Georgia, Maryland, New Jersey og North- og South Carolina.

Det skete som konsekvens af den panik, som udsigten til manglende brændstof har skabt flere steder på den amerikanske østkyst.

Ifølge Reuters har den midlertidige lukning skabt lange køer til tankstationer og høje priser på brændstof før Memorial Day-weekenden i slutningen af maj. En weekend, der traditionelt set betyder mange biler på vejene på grund af ferien.

Ifølge Reuters er en tredjedel af tankstationerne i byer som Atlanta, Raleigh og Charlotte uden brændstof. Desuden er priserne på brændstof de højeste siden 2014.

Joe Biden skal tale med Putin

USA’s præsident, Joe Biden, italesatte i en tale mandag situationen. Han sagde, at man arbejdede på en løsning for at få gang i rørledningen igen.

Hackergruppen Darkside skriver selv på sin hjemmeside, at det er apolitisk.

- Vores mål er at tjene penge og ikke at skabe problemer for samfundet.

Ifølge Joe Biden er der ikke noget, der tyder på, at den russiske regering er involveret i hackerangrebet.

- Jeg skal mødes med præsident Putin. På nuværende tidspunkt er der ingen beviser fra vores efterretningsfolk på, at Rusland er involveret, siger han ifølge BBC.