Coronavirus

I USA tilbydes folk gratis joints, øl og donuts for at lade sig vaccinere

Vaccinationsprogrammet i USA har ramt en mur, og nu frygter eksperter, det kan gå ud over det ultimative mål – flokimmunitet.

Mens vi i Danmark mangler vacciner i kampen mod corona, er situationen lige nu en helt anden i USA.

Her er der rigeligt med vacciner, men til gengæld kniber det med at få amerikanerne til at tage imod dem.

Derfor bliver der nu taget alternative metoder i brug for at få sparket gang i det det amerikanske vaccinationsprogram.

I flere delstater tilbydes amerikanerne en gratis øl, joint eller donut, hvis de lader sig vaccinere mod covid-19. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forventet forhindring

En af dem, som har taget imod tilbuddet om et stik for en gratis joint, er Josh Miller fra Washington D.C.

- Jeg er her af flere grunde. For det første fik jeg en vaccine, og for det andet fik jeg en joint. Marihuana er godt for mine rygsmerter, siger Josh Miller, efter han har fået udleveret en joint ved den lille interimistiske bod foran vaccinationsstedet i centrum af USA’s hovedstad.

Over halvdelen af alle voksne amerikanere har modtaget mindst et vaccinestik mod covid-19, men efterspørgslen efter vacciner er på det seneste faldet drastisk.

Sundhedsmyndighederne havde forudset, at luften ville gå ud af vaccinationsprogrammet i takt med at de mest sårbare og vaccinevillige fik deres stik.

Men nu frygter eksperter, at det kan gå ud over det ultimative mål – at opnå flokimmunitet i USA. Det skriver New York Times.

Lyn-analyse

Hvem havde troet, at fribilletter, fadbamser og andet fandango skulle være vejen frem i kampen for at få flest muligt vaccineret? Vaccineudrulningen har medført et fald i antal smittede, indlagte og corona-relaterede dødsfald, men er ved at miste momentum. Ikke mindst fordi der er et partipolitisk skel, der måske kan stå i vejen for at opnå den ønskede flokimmunitet. Særligt blandt republikanere er der nemlig en betydelig - om end aftagende - vaccineskepsis at spore. Eller for at sætte det på formel: Det kan blive svært at opnå flokimmunitet i et land, der i høj grad styres af stammetænkning.

Øl og donuts for et skud

Det er især i tyndt befolkede yderområder, at det kniber med at få amerikanerne til at lægge skulder til et vaccinestik. Det skriver AP.

Efterspørgslen i den nordøstlige del af staten Washington er faldet drastisk den seneste måneds tid. I Pend Oreille County har hele 78 procent ikke fået første stik, mens tallet i naboamtet Stevens County er 80 procent.

Tendensen er den samme på landsplan, og derfor forsøger både interesseorganisationer, forretningsdrivende og statslige myndigheder nu at lokke amerikanerne til at lade sig vaccinere.

I Chicago har myndighederne indrettet specialbusser, der kører rundt i byen og tilbyder vacciner. I Detroit får man 50 dollars (300 kroner), hvis man giver en medborger et lift til et vaccinationssted. Derudover opfordres byens offentligt ansatte til at besøge og hjælpe personer, som endnu ikke er vaccineret.

I mindre målestok tilbyder kæden Krispy Kreme en gratis donut, mens flere bryggerier og beværtninger samarbejder om at tilbyder en øl, hvis man har fået et vaccinestik.

Tre hovedårsager

Ifølge embedslæge Vivek Murthy er der flere grunde til, at vaccineudrulningen i USA har mistet momentum.

- Der er ingen tvivl om, at mange mennesker stadig er skeptiske i forhold til vaccinerne. Derfor vil vi også blive ved med at sikre, at folk får videnskabsbaseret information fra kanaler, de kender og har tillid til, sagde Vivek Murthy fredag under et corona-pressemøde i Det Hvide Hus.

Han mener, der er tre hovedårsager til, at det amerikanske vaccineprogram har ramt en mur: Vaccinetillid, motivation og almindelige amerikaners adgang til vaccinerne.