11 børn og voksne dræbt i skoleskyderi i Rusland

En 19-årig tilsyneladende sindsforvirret mand er anholdt.

Et skoleskyderi i Rusland har tirsdag kostet mindst 11 personer livet - heriblandt syv børn - og såret mindst 32.

Gerningsmanden, en 19-årig mand, gik til angreb på sin gamle skole, oplyser det russiske nyhedsbureau RIA.

Skyderiet fandt sted i byen Kasan, Ruslands femtestørste by, der ligger cirka 800 kilometer øst for Moskva.

Den 19-årige havde før angrebet lagt et opslag på sociale medier, hvor han sagde, at han var Gud - og at han forlangte, at alle mennesker skulle underkaste sig hans vilje.

- Han offentliggjorde et billede af sig selv på de sociale medier, hvor han bar en maske med påskriften "Gud". Han fortalte samtidig, at han ville slå en masse mennesker ihjel i dag, og at han derefter ville begå selvmord, fortæller TV 2's Ruslands-korrespondent Claus Borg.

Den 19-årige begik dog ikke selvmord efter drabene på skolen, men blev senere tilbageholdt af politiet.

Ifølge en kilde fra regionens uddannelsesministerium gik gerningsmanden ind gennem skolens hoveddør.

- En person med et gevær gik ind i bygningen gennem en hoveddør og åbnede ild med det samme. Han sårede en ansat ved indgangen, lyder det.

To elever hoppede ud fra tredje sal for at flygte fra angrebet. Det viser en video, som er optaget af et øjenvidne og offentliggjort af RIA. Ifølge den russiske avis Moscow Times døde de to af faldet.

Smidt ud af gymnasiet

Der foreligger kun få detaljer om gerningsmanden, men det står klart, at han selv gik på skolen indtil for fire år siden.

- Efterfølgende har han gået på gymnasiet, men han blev smidt ud i slutningen af april, fordi han hverken dukkede op til undervisning eller eksamener. Umiddelbart efter han blev smidt ud af gymnasiet, erhvervede han sig et skydevåben i en butik i Kasan, fortæller Claus Borg.

Lederen af Tatarstan-regionen, hvor Kasan ligger, har besøgt gerningsstedet og været inde på skolen, efter at angrebet er overstået.

- Vi er dybt berørte af, hvad der er sket, siger lederen Rustam Minnikhanov.

Han beskriver den anholdte gerningsmand som en "terrorist". Han tilføjer, at den 19-årige mistænkte havde en våbentilladelse.

Putin beordrer gennemgang af våbenkontrol

Det har vakt undren i et land, som ifølge Claus Borg har en ganske stram våbenlovgivning.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har da også straks beordret en gennemgang af landets våbenkontrol. Det fremgår af en udtalelse fra det russiske præsidentkontor ifølge nyhedsbureauet AFP.

Skoleskyderier er relativt sjældne i Rusland.

Et af de seneste større skyderier fandt sted i 2018 på Krim-halvøen. Her dræbte en studerende 19 personer, inden han skød sig selv.