Udland

Raketter regner ned over Israel efter flere dages uroligheder

Hamas-bevægelsen, der kontrollerer Gaza, har taget skylden for angrebet og oplyser selv, at de har sendt mindst 100 raketter afsted.

Sirenerne er gentagne gange gået i gang i Jerusalem og andre byer i grænseregionen ved Gaza mandag aften.

Over 150 raketter er i løbet af aftenen blevet affyret fra Gazastriben mod Israel, skriver Israels forsvar på Twitter.

Hamas-bevægelsen, der kontrollerer Gaza, har taget skylden for angrebet og oplyser selv, at de har sendt mindst 100 raketter afsted.

Det skriver Times of Israel i deres liveblog mandag aften.

- Dem, der angriber os, vil betale dyrt

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at Hamas har "krydset en rød linje" med sine raketangreb mod Israel, og at der vil komme et "kraftfuldt" svar.

- Vi vil ikke tolerere angreb mod vores territorium, vores hovedstad, vores borgere og vores soldater. Dem, der angriber os, vil betale dyrt for det, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

En talsmand for den israelske hær bekræfter, at Israel er i gang med luftangreb mod Hamas, og at antallet af soldater i Gaza-divisionen vil blive øget.

- Vi er begyndt på, og jeg gentager begyndt på, at angribe militære mål i Gaza, siger hærens talsmand, Jonathan Conricus.

Mest alvorlige sammenstød længe

Raketterne blev affyret fra Gazastriben få minutter efter klokken 17.00 dansk tid.

Det var den tidsfrist, som Hamas-bevægelsen havde givet Israel til at trække sine sikkerhedsstyrker væk fra blandt andet området ved al-Aqsa moskéen i Jerusalem.

Senere svarede Israel igen i et gengældelsesangreb, og mindst 20 palæstinensere - heriblandt ni børn - er omkommet mandag aften. Der er endnu ikke meldt om omkomne i Israel.

Der er ikke meldinger om nogen dræbte ved angrebet mod Israel. Men mindst én person er såret og et hus ved Jerusalem er ødelagt, skriver israelske medier.

Det er de mest alvorlige sammenstød mellem Israel og Hamas i flere måneder.

Verdensledere fordømmer angreb

Raketangrebene fra begge parter møder mandag omfattende international fordømmelse.

Både USA's udenrigsminister, Antony Blinken, Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, og den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, opfordrer israelerne og palæstinenserne til at nedtrappe situationen hurtigst muligt.

Antony Blinken tilføjer dog, at USA støtter Israels ret til at forsvare sig.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger mandag i et opkald til palæstinensiske ledere, at han "vil mobilisere hele verden for at stoppe Israels terror og belejringer" på Vestbredden.

Uro igen ved al-Aqsa moskéen

I Jerusalem har situationen været højspændt siden fredag, hvor kampklædt israelsk politi stødte sammen med palæstinensere i forbindelse med den sidste fredagsbøn i muslimernes hellige fastemåned, ramadanen.

Det er de værste uroligheder i byen siden 2017.

Vreden er på palæstinensisk side udløst af, at Israel vil smide palæstinensiske familier ud af deres huse i Sheikh Jarrah-distriktet i Østjerusalem.

Siden fredag er hundredvis af palæstinensere blevet såret i sammenstød med israelsk politi.

Mandag aften er nye uroligheder brudt ud nær al-Aqsa moskéen, skriver nyhedsbureauet AFP, der igen melder om flere sårede.