Coronavirus

Kaos i Spanien efter undtagelsestilstand er ophævet

Overfyldte fortovscafeer, parker og strande med festende unge. Spanierne fejrer, at et halvt år med undtagelsestilstand er slut.

Det seneste døgn har spanierne med eufori men også frygt og bekymring fejret, at landet er ude af undtagelsestilstanden efter den værste krise i flere årtier.

Især unge mennesker har under råb om frihed fejret muligheden for igen at mødes sent om natten.

Siden oktober har det været udgangsforbud om natten, og spanierne har ikke kunnet rejse rundt i deres eget land, men fra 9. maj var alt det forbi. Og det har skabt feststemning flere steder, men også stor bekymring hos ikke mindst myndighederne.

Politiet har måtte stoppe tusindvis af ulovlige udendørsfester, hvor unge var forsamlet uden at holde afstand og bære mundbind. I Barcelona måtte politiet natten til søndag opløse flere end 30 forsamlinger med i alt langt over 6000 mennesker, hvor risikoen for smittespredning af covid-19 ikke blev respekteret.

- Det har været en meget intens nat med meget bekymrende situationer. Med forsamlinger af mennesker uden mundbind, og uden at der blev holdt afstand. En fuldstændig uansvarlig opførsel, lyder det fra Barcelonas viceborgmester, Albert Batlle.

Undtagelsestilstand slut, men virus er her stadig

Billeder af festende unge har skabt forfærdelse blandt sundhedspersonale og eksperter i Spanien. Sygeplejersken Daniel Savoini har lagt en video på det sociale medie Twitter.

Her har han filmet en gruppe unge forsamlet foran intensivafdelingen på San Carlos Hospitalet i Madrid, hvor han arbejder. De unge danser, synger og drikker alkohol lige foran nødindgangen til intensivafdelingen. I tweetet skriver han:

- Madrid. Nattevagt på en covid-intensivafdeling. Dette er, hvad jeg ser lige nu. Det er den frihed, disse vanvittige mennesker ønsker.

Flere virologer advarer om, at situationen stadig er særdeles alvorlig i Spanien, hvor smittetallet pt er 198,6 per 100.000 indbyggere per 14 dage. Gennemsnittet i de danske kommuner er 95 smittede per 100.000 per syv dage. Og bagagen er tung: Knap 80.000 spaniere er døde med covid-19 det seneste år.

– Vi har stadigvæk alt for mange tilfælde. Der er mange mennesker, der er smittede, og som kan transmittere smitten. Procentdelen af befolkningen, som er blevet vaccineret, er endnu lille. Denne falske sikkerhed, som ophævelsen af undtagelsestilstanden og udgangsforbuddet giver, bekymrer mig i den nuværende situation, siger Elena Vanessa Martínez, formand for den spanske forening for epidemiologi, til El Pais.

Og Martínez tilføjer, at den nye frihed med ophævelsen af undtagelsestilstanden vil øge mobiliteten i samfundet, hvilket igen vil accelerere en mulig smittespredning. Og selvom de mest udsatte (ældre og syge, red.) i stort omfang er blevet vaccineret, kan nye store smitteudbrud udgøre en alvorlige fare for folkesundheden.

Også politiet har løftet pegefingeren og i flere spanske medier gjort opmærksom på, at nok er udgangsforbud og undtagelsestilstand fortid, men virussen er fortsat en trussel, og der gælder stadig restriktioner som forbud mod store forsamlinger og brug af mundbind.

Vrede og frustration i de spanske regioner

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, har længe slået fast, at regeringen ville ophæve undtagelsestilstanden, men det har mødt store protester fra de regionale regeringer, som føler sig ladt i stikken.

Spaniens regioner har nemlig med undtagelsestilstanden haft let adgang til at indføre restriktioner i deres kamp mod smittespredning, men det er nu slut. Eksempelvis har de ikke umiddelbart adgang til at lukke de regionale grænser, og de kan heller ikke indføre udgangsforbud, som er et af de elementer, som har været mest brugt, men også voldsomt kritiseret.

Flere regionsregeringer frygter, at der vil komme nye store udbrud med covid-19, nu hvor spanierne igen kan bevæge sig frit rundt i landet og ikke er hæmmet af udgangsforbud.

Men det afviser den spanske regering, som fastslår, at der stadig er mange andre muligheder, som regionerne kan benytte sig af for at inddæmme smitten.

– Sundhedslovgivningen i vores land giver mere end rigelige muligheder. Alt andet end at lukke borgerne inde og forhindre deres fri bevægelighed kan lade sig gøre, siger den spanske vicepremierminister Carmen Calvo til det store catalanske dagblad La Vanguardia.

Hun peger på, at situationen er så forskellig i regionerne, at det er bedre at agere regionalt og lokalt end med lovgivning fra centralt hold.