Udland

Bill Gates mødtes med pædofilianklaget - da det kom frem, ringede hans hustru til en skilsmisseadvokat

Det overraskende brud mellem Bill Gates og hustruen Melinda tog ifølge skilsmissepapirerne sin begyndelse kort efter en avisartikel i 2019.

De stod skulder ved skulder.

Værten, der var iført pullover, jeans og bare fødder i sine loafers, smilede bredt til fotografen, mens blitzlyset spejlede sig i gæstens briller.

Gæsten smilede også.

Bill Gates angrer, at han nogensinde mødtes med Jeffrey Epstein

Bridgitt Arnold, talskvinde for Gates Foundation i 2019

Men set i bakspejlet var der nok ikke så megen grund til at smile under besøget i det nyklassicistiske byhus på en af New Yorks mest fashionable adresser.

Billedet fra 2011 blev nemlig taget hjemme hos den nu afdøde seksualforbryder Jeffrey Epstein, og manden med brillerne hedder Bill Gates.

Den samme Bill Gates, som i sidste uge blev midtpunkt i en af verdens største skilsmissesager, hvor en formue på 146 milliarder dollars, flere gigantiske huse og magtfordelingen i verdens største private fond er på spil.

Det var Microsoft-milliardæren selv, der offentliggjorde skilsmissen på Twitter, hvor han fortalte, at 27 års ægteskab var slut.

- Vi tror ikke længere på, at vi kan vokse sammen som par i den næste fase af vores liv, skrev han blandt andet.

Ellers var der ikke et ord om årsagen.

Til gengæld var der en bøn om at respektere privatlivets fred.

Hvis Bill Gates forsøgte at undgå rygtedannelser, havde han lige så stor succes, som dengang Microsoft lancerede katastrofeproduktet Windows 8.

Vi kan spille putt-putt, mens vi diskuterer bioteknologi

Bill Gates i 1997

Isoleret på tropeø

Ifølge hele internettets sladderblad, hjemmesiden TMZ, er skilsmissen så følelsesladet, at Bill Gates hustru Melinda har lejet en tropeø, som hun opholder sig på sammen med den nærmeste familie - undtagen Bill.

- Vi får fortalt, at bruddet ikke skete i mindelighed, og at det meste af familien er rasende på Bill på grund af forskellige ting, de mener, han har gjort, skrev TMZ.

Øen, Calivigny Island, koster ifølge mediet 132.000 dollars per døgn i leje, men til gengæld er der så heller ingen adgang for pressefotografer, så Melinda Gates og parrets tre børn kan være i fred.

Det har ikke været muligt at dobbelttjekke oplysningerne fra TMZ, så de skal tages med forbehold, men mediet har fulgt skilsmissen tæt og offentliggjort en del af skilsmissepapirerne.

Papirerne rummer ikke så mange oplysninger, men man kan se, at det er Melinda Gates, der har søgt om skilsmissen.

- Ægteskabet er gået uopretteligt i stykker, hedder det i skilsmissebegæringen.

De vilde rygter

Det dæmpede ikke just rygtestrømmen, og spekulationerne gik i alle mulige retninger i sidste uge.

For eksempel måtte Bill Gates kinesiske tolk, den 36-årige Zhe “Shelly” Wang, offentligt dementere, at hun var skyld i bruddet.

Mediet Business Insider gik endnu længere og fandt en 24 år gammel artikel frem, hvor Bill Gates fortalte, at han havde en aftale med sin hustru om, at det var OK, han mødtes med sin ekskæreste Ann Winblad en weekend om året for at paraglide, køre terrængående biler og spille computerspillet putt-putt.

- Vi kan spille putt-putt, mens vi diskuterer bioteknologi, sagde rigmanden dengang.

Og så er der affæren med Jeffrey Epstein.

At Bill Gates og Jeffrey Epstein overhovedet havde plejet omgang med hinanden, blev først offentligt kendt 13. oktober 2019, da New York Times udkom med en historie om sagen på forsiden.

- Gates mødtes med Epstein mange gange, trods hans kriminelle fortid, lød overskriften.

På det tidspunkt var Jeffrey Epstein et varmt emne i de amerikanske medier.

Bill Gates på forsiden

Rigmanden var blevet fængslet for at have presset mindreårige piger til seksuelt samvær med sig selv og sine velhavende venner, men inden sagen nåede at komme for retten, blev Jeffrey Epstein fundet hængt i sin fængselscelle i New York.

Ifølge de amerikanske myndigheder var det et selvmord.

Sagen sluttede dog ikke med Jeffrey Epsteins død, og amerikanske aviser gav sig til at undersøge, hvem der havde besøgt ham.

Det havde Bill Gates blandt mange andre, og derfor havnede han på forsiden af New York Times den oktoberdag i 2019.

Vi ved ikke, om Melinda Gates læste artiklen.

Men ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal, der har haft adgang til nogle af de papirer fra Bill Gates' skilsmissesag, der ikke er offentliggjort, kunne noget tyde på, at hun nok både læste artiklen på forsiden og fortsættelsen på side 25 inde i avisen.

Ifølge skilsmissepapirerne tog Melinda Gates nemlig den første kontakt til sine skilsmisseadvokater, lige efter New York Times havde bragt historien.

Avisartiklen var temmelig konkret.

Der stod blandt andet, at Bill Gates besøgte Jeffrey Epstein første gang 31. januar 2011.

På det tidspunkt var Jeffrey Epstein dømt for at have prostitueret mindreårige piger, og han var registreret som seksualforbryder med stor risiko for tilbagefald.

Det kunne Bill Gates for eksempel have læst om, hvis han havde søgt på "Jeffrey Epstein" på Bing.

At han var et tvivlsomt bekendtskab, kunne for eksempel læses i The Guardian, New York Times og i New York Post, og hvis Bill Gates også havde læst i Forbes Magazine, ville han have vidst, at Jeffrey Epstein formentlig heller ikke var milliardær.

En sent aftenmøde

Men Bill Gates og Jeffrey Epstein mødtes altså alligevel i det nyklassicistiske byhus på Upper East Side 31. januar 2011 klokken 20.00, ifølge New York Times.

Her fik de selskab af den tidligere Miss Sverige, Eva Andersson Dubin, der er gift med en af Jeffrey Epsteins venner. Hendes 15-årige datter var også med.

Dagen derpå sendte Bill Gates en mail til en gruppe kolleger, hvor han nævnte mødet.

- En meget attraktiv svensk kvinde og hendes datter kom forbi, og jeg endte med at være der, til det blev sent, skrev Bill Gates ifølge New York Times.

Microsoft-milliardærens besøg var kommet i stand gennem en fælles bekendt. Bill Gates og Jeffrey Epstein var på vej ind i et samarbejde om velgørenhed, der skulle komme til at vare i nogle år.

At Jeffrey Epstein også var indblandet i andet end velgørenhed, blev han tvunget til at forholde sig til en lille måned efter Bill Gates første besøg.

Her forsikrede han New York Post om, at han ikke var en farlig seksualforbryder, og at han knap nok havde trådt ved siden af.

- Det er som forskellen på en morder og én, der har stjålet en bagel, sagde han til avisen.

En uge efter avisartiklen mødtes Bill Gates og Jeffrey Epstein igen.

Denne gang så vidner dem i tæt samtale under en TED-konference i Long Beach i Californien.

Og de to mødtes endnu en gang 3. maj 2011 i Jeffrey Epsteins hus i New York.

Det var her, billedet af de to blev taget.

Også denne gang handlede mødet om penge til velgørenhed, og Jeffrey Epstein og Bill Gates holdt kontakten ved lige.

Bridgitt Arnold, der er talskvinde for Bill Gates, bekræftede i 2019, at de to havde mødtes gentagne gange, og hun kunne desuden bekræfte, at Bill Gates var fløjet fra Teterboro-lufthavnen i New Jersey til Palm Beach i Florida i Jeffrey Epsteins private Gulfstream-fly i marts 2013.

Melindas mening

I september samme år mødtes Bill Gates og Jeffrey Epstein igen. Denne gang til en middag i New York, og kort efter blev Melinda Gates så angiveligt introduceret for Jeffrey Epstein.

Ifølge mediet Daily Beast besøgte parret det nyklassicistiske byhus sammen, og de kilder, mediet har talt med, oplyser, at Melinda Gates ikke brød sig om sin mands nye bekendtskab.

- Efter mødet fortalte Melinda sine venner, hvor ilde til mode hun var i den rige sexkrænkers selskab, og at hun ikke ville have noget med ham at gøre, skriver Daily Beast.

Den amerikanske avis Wall Street Journal, der har talt med en af Bill Gates tidligere medarbejdere, skriver noget lignende.

- Hr. Gates og nogle ansatte fra Gates Foundation opretholdt et forhold til Hr. Epstein trods hendes bekymringer, siger den tidligere medarbejder ifølge avisen.

I en email fra oktober 2014, skrev Bill Gates for eksempel - ifølge New York Times - at en donation til det prestigefyldte MIT-universitet var blevet "anvist" af Jeffrey Epstein.

Derefter kølede forholdet dog ned, og velgørenhedssamarbejdet løb ud i sandet.

Ifølge artiklen i New York Times beklagede Jeffrey Epstein sig over det, og ved udgangen af 2014 sagde han til sine bekendte, at Bill Gates ikke længere ville tale med ham.

At forholdet til Jeffrey Epstein nogensinde handlede om andet end forretninger blev på det kraftigste afvist af hans talskvinde Bridgitt Arnold, da artiklen udkom i 2019.

- Bill Gates angrer, at han nogensinde mødtes med Jeffrey Epstein, og han anerkender, at det var fejlagtig dømmekraft at gøre det, sagde Bridgitt Arnold til avisen.

Efter skilsmissen blev offentliggjort, har hverken Bill eller Melinda Gates udtalt sig om sagen.

Parret har dog meddelt, at de fortsætter med at udføre velgørenhedsarbejde gennem deres fælles fond, Gates Foundation.