Udland

Trump har et politisk mål – og det er at knuse sin værste kritiker

Den tidligere præsident har reageret på partifællen Liz Cheneys angreb og går efter at underminere hendes bagland.

Det bedste forsvar er et angreb. Og næppe mange toppolitikere efterlever den læresætning mere til punkt og prikke end Donald Trump.

Efter et par dage med relativ tavshed, har Donald Trump da også kørt de retoriske kanoner i stilling over for partifællen Liz Cheney. Og det bliver med en erklæret målsætning om at udslette hende fra USA's politiske landkort.

I et interview med Washington Post siger Donald Trumps talsmand Jason Miller, at Donald Trump frem mod midtvejsvalget i 2022 går efter Liz Cheneys position i Det Republikanske Parti.

- Det har højeste prioritet, siger Jason Miller.

Spændt atmosfære

Udmeldingen understreger den spændte atmosfære, der hersker mellem den tidligere præsident og Liz Cheney.

Liz Cheney har flere gange udfordret sine partifællers uhildede støtte til den tidligere præsident Donald Trump.

Den 54-årige advokat er en slags gruppeformand hos Det Republikanske Parti og dermed også en af de mest magtfulde stemmer i partiet. Og Liz Cheney er samtidig en af de mest indædte kritikere af Donald Trump, som hun mener, har gjort sit for at underminere troen på demokrati i landet.

- Trump ønsker at udrydde afgørende dele af vores forfatningsstruktur, der gør vores demokrati muligt – tilliden til valgresultater og retsstaten, skrev Liz Cheney forleden i et debatindlæg i Washington Post henvendt til Trumps tilbagevendende beskyldninger om fusk ved præsidentvalget i november.

Åben krigserklæring

Den slags er så åben en krigserklæring, som man kan komme det.

- Hun er krigerisk, men hun har praktisk taget ingen at støtte sig til længere i Wyoming, siger Donald Trump ifølge The Hill.

Og derfor har Donald Trumps bagland da også arbejdet på at afspore Liz Cheneys politiske løbebane.

Ifølge Jason Miller har Trumps nærmeste politiske rådgivere været i gang med at ringe rundt til embedsmænd i delstaten Wyoming for at diskutere mulige udfordrere til Liz Cheneys sæde i Repræsentanternes Hus.

Det politiske slagsmål mellem de to højt profilerede republikanere rækker længere end et bittert personopgør. Både Trump selv og flere af Liz Cheneys republikanske kolleger fra Repræsentanters Hus kræver, at hun bliver fjernet fra sin stilling.

Siger hvad andre tænker

Rivegildet er også et spørgsmål om at vinde terræn i et parti, som har været splittet efter valgnederlaget i 2020. Mellem de republikanere, der støttede Donald Trump, og de republikanere, som vil gøre op med teorierne om valgfusk og sammensværgelser.

Liz Cheney er en af sidstnævnte. Og den mest højtråbende. Men som ældste datter af den tidligere vicepræsident Dick Cheney er hun også begunstiget med de politiske gener, som ikke lige er til at gøre kål på.

Selvom Liz Cheney ser ud til at være alene, er det næppe tilfældet, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Tror størstedelen af Trumps partifæller på ekspræsidentens usandheder om massiv valgsvindel ved valget i 2020? Næppe. Liz Cheney siger offentligt, hvad mange partifæller tænker, og det kommer nok til at koste hende dyrt, lyder det.

Går efter at straffe Cheney

Republikanerne går efter at straffe Liz Cheney, mener Mirco Reimer-Elster.

- Liz Cheney er åbenlyst ude af sync med flertallet af republikanske vælgere og partifæller i Kongressen. Når man er det, er det ikke spor overraskende, at man får svært ved at være en topfigur i partiet og må regne med at miste sin post, mener han.

Den person, der kan komme til at afløse Liz Cheney i posten som den republikanske nummer tre i Repræsentanters Hus, er Elise Stefanik, som Donald Trump selv har udtrykt støtte til.