Udland

NASA: - Det er uansvarligt at lade kinesisk rumraket ramme Jorden

Skulle vragdele fra raketter gøre skade på mennesker eller ejendom på Jorden, har landet et juridisk ansvar, fastslår rumjurist.

Kina er uansvarlig, når landet lader sine rumraketter vende tilbage til Jorden uden nogen form for kontrol, lyder det fra det amerikanske rumagentur, NASA.

Kinas raket Long March 5B vendte natten til søndag dansk tid tilbage til Jorden. Den var ude af kontrol, og ingen vidste, hvor den ville ramme.

- Rumfartsnationer skal minimere risikoen for mennesker og værdier på Jorden, når objekter vender tilbage til Jorden. Der skal være maksimal gennemsigtighed i sådanne operationer, siger chefen for NASA, Bill Nelson, i en pressemeddelelse.

- Kina svigter og lever ikke op til en ansvarlig standard, når det gælder rumaffald, siger Nelson.

Det meste af raketten brændte op i atmosfæren, men dele af den faldt ned i Det Indiske Ocean.

Lignende raket ramte landbyer

Long March 5B-raketten blev opsendt i slutningen af april for at aflevere første del af en ny kinesisk rumstation, der forventes at være bygget færdig til næste år

Efter endt opgave mistede det kinesiske rumfartscenter, Wenchang, kontrollen med raketten, og derfor gik den i et langsomt faldende kredsløb om Jorden.

Selvom rumagenturer verden over fulgte raketten nøje, var det stort set umuligt at forudsige, hvor delene ville lande.

Rakettens bane betød nemlig, at raketaffaldet kunne have ramt overalt inden for breddegrader, som ligger lidt nord for New York, Madrid og Beijing og så langt sydpå som det sydligste Chile og Wellington i New Zealand.

Spacejunk - dangerzone

Ifølge kinesiske myndigheder forventede de, at det meste af raketten ville brænde op, men for kun et år siden ramte dele af en lignende raket landsbyer i Elfenbenskysten.

Kina har juridisk ansvar

Havde delene af Long March 5B ramt ejendom eller personer på Jorden, havde Kina også haft et juridisk ansvar.

Det fortalte rumjurist Emilie Marley Siemssen lørdag aften til TV 2:

- Stater har ansvar for deres aktivitet i det ydre rum og har et internationalt erstatningsansvar for skader, hvis dele falder ned i hovedet på mennesker eller ejendom, uanset om det er forsætligt og uagtsomt eller ej, sagde hun.

Selvom der er flere eksempler på, at vragrester fra rummet har ramt landjorden, har der ikke været nogen rapporter om dødsfald eller alvorlige skader på mennesker.

Men det betyder ikke, at rumskrald nødvendigvis er ufarligt.

Kan forårsage store skader

I 1978 faldt den sovjetiske satellit Cosmos 954 ned i et goldt område i det nordvestlige Canada. Ved nedfaldet blev der spredt radioaktivt affald over flere hundrede kvadratkilometer, skriver news.com.au.

Selvfølgelig er mere end 70 procent af Jordens overflade dækket af vand, og kun en mindre del af de resterende 30 procent består af beboede områder. Der er altså en meget, meget lille risiko for, at en bolig bliver ramt af affald fra rummet.

Men hvis det skulle ske, så ville det have alvorlige konsekvenser, fortæller René Fléron, som er civilingeniør ved DTU Space.

- Vi taler ikke om, at rumaffald ville kunne udslette hele byer. Men det kan gøre store skader på bygninger, og hvis man får en flyvende jernklods på omkring 1 kilo i hovedet, så slipper man nok ikke med livet i behold, siger han til TV 2.