Udland

Mens ny bølge hærger Indien, rammes raske coronapatienter af dødbringende svamp

Mucormycosis er en sjælden, men farlig svampeinfektion, der angriber næsen, øjnene og hjernen. Den er yderst sjælden i Danmark, fortæller overlæge.

For tre uger siden blev en 25-årige indisk kvinde erklæret rask efter et alvorligt covid-19-forløb. Alligevel lå hun lørdag morgen på en operationsstue på et hospital i Mumbai, hvor en kirurg var ved at fjerne inficeret væv fra hendes næse.

Uden for operationsstuen stod en anden kirurg klar til at begynde et tre timer langt indgreb på den 25-årige kvinde.

- Jeg må fjerne hendes øje for at redde hendes liv. Sådan fungerer den her sygdom, fortæller doktor Akshai Nair til BBC.

Sygdommen, doktor Nair taler om, hedder Mucormycosis - også kaldet kaldet sort svamp. Det er en farlig og aggressiv svampeinfektion, der angriber næsen, øjnene og til tider hjernen.

Sort svamp

Mens Indien kæmper mod en voldsom anden bølge af coronasmitte, indberetter landets læger nu et stigende antal tilfælde af mucormycosis hos covid-19-patienter, der enten er erklæret raske eller er ved at komme sig.

Lægerne mener, at mucormycosis, der har en overordnet dødelighedsrate på 50 procent, kan være forårsaget af binyrebarkhormon (steroider), der bruges i behandlingen af alvorligt syge covid-19-patienter.

Binyrebarkhormon reducerer betændelse i lungerne hos covid-19-patienter og ser ud til at forhindre nogle af de skader, der kan opstå, når kroppens immunsystem går i alarmberedskab for at bekæmpe coronasmitten.

Men binyrebarkhormon skader også immunsystemet og hæver blodsukkerniveauet markant hos både diabetikere og ikke-diabetiske covid-19-patienter.

Folk dør og får fjernet øjne

Et svækket immunsystem menes netop at være en af hovedårsagerne til de stigende tilfælde af mucormycosis hos personer, der har eller har haft covid-19.

- Diabetes sænker kroppens immunforsvar, coronavirus forværrer det, og binyrebarkhormon fungerer som en slags brænde på bålet, siger doktor Akshai Nair til BBC.

Han er tilknyttet tre hospitaler i Mumbai, der alle er hårdt presset af den anden bølge af coronasmitte, der lige nu hærger Indien.

Doktor Nair fortæller, at han i løbet af april alene har tilset flere end 40 covid-19-patienter, som er inficeret med 'sort svamp'. Mange af dem var diabetikere, som var erklæret raske for covid-19.

På Mumbais travle Sion Hospital fortæller doktor Renuka Bradoo, at man i de seneste to måneder har haft 24 tilfælde af mucormycosis. Før coronaepidemien konstaterede man i gennemsnit seks tilfælde om året.

Af de 24 tilfælde, har 11 fået fjernet et øje. 6 patienter er døde.

Mucormycosis er en yderst sjælden sygdom i Danmark, forklarer ledende overlæge Lars Østergaard.

Dyr behandling

De fleste af doktor Renuka Bradoos patienter er midaldrende diabetikere, som blev angrebet af svampeinfektionen to uger efter afsluttet covid-19-forløb.

- Vi ser nu to-tre tilfælde hver uge. Det er et mareridt oveni epidemien, siger Renuka Bradoo til BBC.

Symptomerne på mucormycosis er typisk stoppet og blødende næse, hævede og ømme øjne, hængende øjenlåg, sløret syn og til sidst tab af syn. Desuden kan der opstå sorte hudplamager omkring næsen.

Den eneste effektive behandling af den alvorlige svampeinfektion er en indsprøjtning, der koster omkring 300 kroner. Indsprøjtningen skal gives hver dag i op til otte uger for at have en effekt.

Meget sjælden i Danmark

Ifølge ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, er mucormycosis en meget sjælden sygdom i Danmark.

- Det er ikke noget, som vi har set i så udtalt grad, at man kan sige, at der er en sikker sammenhæng mellem covid-19 og mucormycosis i Danmark, siger Lars Østergaard til TV 2.

Ifølge overlægen kan der være flere årsager til, at Indien nu ser markant flere tilfælde, hvor patienter angribes af mucormycosis.

- Sygdommen rammer typisk personer med dårligt immunforsvar. Mange indere lider af dårlig ernæring, og hvis de samtidig er svækket af covid-19 og diabetes, er de ekstra udsat, forklarer Lars Østergaard.

Han peger desuden på, at varmen og den høje luftfugtighed i Indien er med til at skabe gode betingelser for en svampeinfektioner som mucormycosis.