Udland

Kina: Dele af rumraket ude af kontrol er styrtet ned på Jorden

Man havde på forhånd frygtet at raketten ville ramme beboelige område på Jorden.

Dele af den kinesiske rumraket Long March 5B er landet i Det Indiske Ocean.

Det oplyser kinesiske statsmedier søndag morgen.

Størstedelen af raketten er ifølge medierne blevet ødelagt på vej ind i Jordens atmosfære.

Koordinater frigivet af det kinesiske kontor for bemandet rumfart peger på, at den er landet et sted i havet sydvest for Indien og Sri Lanka. Endnu er det ikke endeligt bekræftet.

Med rakettens nedslag i Det Indiske Ocean kan udsatte dele af jordkloden ånde lettet op.

Generel usikkerhed prægede rakettens vej mod Jorden i de tidlige morgentimer søndag, da det ikke stod klart, hvor og hvornår raketten ville falde ned.

Usikkerheden om rakettens bane mod jorden betød, at man forventede, at raketten kunne lande på breddegrader fra New York, Madrid og Beijing i nord til det sydligste Chile og Wellington i New Zealand.

Mistede kontrollen med raketten

Raketten blev opsendt i slutningen af april.

Den ubemandede raket har været i rummet for at aflevere første del af en ny kinesiske rumstation, der forventes at være bygget færdig til næste år

Efter endt opgave mistede det kinesiske rumfartscenter, Wenchang, kontrollen over raketten. Derefter gik den i et langsomt faldende kredsløb om jorden.

Ifølge René Fléron, som er civilingeniør ved DTU Space, var det på forhånd ventet, at store dele af raketten på sin vej igennem Jordens atmosfære ville brænde op.

Et rumfartøj er bygget så stort og så let som muligt for at kunne medbringe mere brændstof.

Brændstoffet er brugt op, når raketten har udført sin mission. Derfor ville det mest en dels være ”meget massive” metaldele, der kunne ramme jorden.

Kan forårsage stor skade

Selvom der er flere eksempler på, at vragrester fra rummet har ramt landjorden, har der ikke været nogen rapporter om nogle dødsfald eller alvorlige skader på mennesker.

Men det betyder ikke, at rumskrald nødvendigvis er ufarligt.

For kun et år siden ramte dele af en lignende raket landsbyer i Elfenbenskysten. Ingen mennesker blev dog ramt.

I 1978 faldt den sovjetiske satellit Cosmos 954 ned i et goldt område i det nordvestlige Canada. Ved nedfaldet blev der spredt radioaktivt affald over flere hundrede kvadratkilometer.

Risikoen for at blive ramt af rumaffald er dog utroligt lille.

70 procent af Jordens overflade dækket af vand, og kun en mindre del af de resterende 30 procent består af beboede områder.

Men hvis det skulle ske, så ville det have alvorlige konsekvenser.

- Vi taler ikke om, at rumaffald ville kunne udslette hele byer. Men det kan gøre store skader på bygninger, og hvis man får en flyvende jernklods på omkring et kilo i hovedet, så slipper man nok ikke med livet i behold, siger René Fléron.