Udland

Johnson har ”virkelig et forklaringsproblem” i sag om skotsk uafhængighed

Under Brexit holdt Boris Johnson stædigt fast i, at man måtte følge folkets vilje. Og det bider ham nu i halen.

Mens skotske partier, der ønsker selvstændighed fra Storbritannien, fejrer deres triumf ved Skotlands parlamentsvalg, må det skabe dybe panderynker i Downing Street.

Det forklarer selvstændig kommunikationsrådgiver og kender af britisk politik Peter James Stark.

Med 64 sæder i parlamentet blev Skotlands Nationale Parti (SNP) igen landets største. Og med partiet De Grønnes otte sæder kan SNP’s leder, Nicola Sturgeon, nu samle et flertal for en ny folkeafstemning om et endeligt brud med Storbritannien.

En afstemnning som den britiske premierminister, Boris Johnson, er lodret imod – og det sætter ham i et næsten umuligt politisk dilemma.

Det er nemlig ikke længe siden, Johnson argumenterede for, at Storbritannien ville stå stærkere ved at forlade unionen EU. Nu skal han omvendt forklare, hvorfor Skotland med fordel kan blive i unionen Storbritannien.

- Det klinger jo hult at være imod en ny folkeafstemning, når han selv har gentaget, at folket gerne vil ud af EU, og at det må respekteres. Det bider ham nu i halen, så han har virkelig et forklaringsproblem, siger Peter James Stark.

- han har virkelig et forklaringsproblem

Selvom forhandlingerne om Brexit næsten rev det britiske parlament fra hinanden, holdt Boris Johnson ved den lejlighed stædigt fast i, at man måtte følge folkets vilje.

I en folkeafstemning i 2016 havde knap 52 procent af briterne nemlig stemt for at forlade unionen – og derfor var skilsmissen ifølge premierministeren slet ikke til diskussion.

Og det er det argument, der nu hjemsøger Boris Johnson.

Tidligere har han nemlig kunnet afvise folkeafstemningen om et selvstændigt Skotland med, at der ikke var flertal for det i det Skotske parlament. Men efter lørdagens valgresultat er dét argument pist væk.

- Der er ikke noget fornuft i den argumentation, han står overfor. Han skal på en eller anden måde kunne holde masken og sige, at han ikke vil lytte til folkets vilje, siger han til TV 2.

Tiden er ikke til en hensynsløs afstemning

Indtil videre læner Boris Johnson sig dog op ad coronapandemien, når han skal forklare, hvorfor Skotland må blive i den britiske union.

- Jeg tror, at de fleste mennesker i Storbritannien ikke føler, at tiden er rigtig, når vi sammen er på vej ud af en pandemi. Det er ikke tiden til en hensynsløs og uansvarlig folkeafstemning, sagde han onsdag ifølge det skotske medie The National.

Nicola Sturgeon har dog ifølge James Stark ingen planer om at sætte skub i en skotsk folkeafstemning lige med det samme.

- Boris Johnsons argumentation om, at vi har en pandemi og en økonomi, der er nødlidende, vil nok vinde en eller anden form for gehør, siger han.

Derfor tror Storbritannien-kenderen, at de skotske uafhængighedspartier som minimum vil vente til efter sommerferien, før de for alvor sætter i spring.

Vil have efterprøvet traktaterne

Selv når dagen oprinder, hvor SNP og De Grønne for alvor starter arbejdet med at udskrive en folkeafstemning, skal de dog først gennem en lang og svær proces.

Skotterne fik allerede i 2014 lov af Storbritannien til at stemme om uafhængighed, men forslaget blev med en hårfin margin stemt ned.

Men selvom det skotske parlament har beføjelser til at bestemme i Skotland i det daglige, er der i Storbritanniens forfatning ikke formelt taget højde for, hvad der sker, hvis lokalparlamentet beder om en uafhængighedsafstemning.

Så udover at lægge politisk pres på regeringen i London, vil Nicola Sturgeon med al sandsynlighed også forsøge at slå hul på Boris Johnsons mandat til at blokere afstemningen.

- SNP og De Grønne vil gå sammen om at anlægge sag ved de britiske domstole og bede om, at London må give efter, når et flertal i det skotske parlament vil have en folkeafstemning, siger Peter James Stark.

Det bliver dog en kompliceret konstitutionel proces, hvor juridiske eksperter skal forsøge at mægle i sagen. Men uanset hvad resultatet bliver, går den britiske union ifølge Peter James Stark ind i en turbulent tid.

- Storbritannien står ved en korsvej, for det kommer ikke til at gå væk ad sig selv. Det er svære tider for Boris Johnson