Udland

Kina har et problem, hvis rumraket styrter ned i beboelse på Jorden

- Hvis man får en flyvende jernklods i hovedet, så slipper man nok ikke med livet i behold, siger ingeniør ved DTU Space.

En 18 ton tung kinesisk rumraket, der er ude af kontrol, forventes at ramme jordens atmosfære enten i løbet af natten eller søndag morgen dansk tid.

Om raketten når at brænde op i atmosfæren, inden dele rammer joden – og hvor de i så fald vil lande – er dog ikke til at sige.

Ifølge kinesiske myndigheder vil det meste af raketten brænde op, men for kun et år siden ramte dele af en lignende raket landsbyer i Elfenbenskysten.

Og sker det igen, vil den kinesiske stat stå med ansvaret. Det fortæller rumjurist Emilie Marley Siemssen til TV 2:

- Stater har ansvar for deres aktivitet i det ydre rum og har et internationalt erstatningsansvar for skader, hvis dele falder ned i hovedet på mennesker eller ejendom, uanset om det er forsætligt og uagtsomt eller ej.

Massive metaldele kan ramme jorden

Raketten, der er på vej mod Jorden, er den kinesiske Long March 5B, der blev opsendt i slutningen af april.

Den ubemandede raket har været i rummet for at aflevere første del af en ny kinesiske rumstation, der forventes at være bygget færdig til næste år

Det er endnu stort set umuligt at forudsige, hvor delene potentielt kan land

Men efter endt opgave har det kinesiske rumfartscenter, Wenchang, mistet kontrollen med raketten. Og derfor gik den i et langsomt faldende kredsløb om jorden.

Ifølge René Fléron, som er civilingeniør ved DTU Space, så skal man, for at forstå hvad der potentielt kommer til at ramme os, vide, at et rumfartøj er bygget så stort og så let som muligt for at kunne medbringe mere brændstof.

Og det brændstof vil selvfølgelig være brugt op, når raketten har udført sin mission. Og derfor er det, der kan ramme jorden, kun ”meget massive” metaldele.

- Dem er der ikke så mange af. Så det bliver vragstykker og fragmenter, der falder ned. Men det kan sagtens være skadeligt alligevel, sagde han onsdag til TV 2.

USA vil ikke skyde raketten ned

Selvom rumagenturer verden over følger raketten nøje, er det stort set umuligt at forudsige, hvor delene potentielt vil lande.

Alligevel betyder rakettens bane, at raketaffaldet kun vil kunne ramme breddegradder, som ligger lidt nord for New York, Madrid og Beijing og så langt sydpå som det sydligste Chile og Wellington i New Zealand.

Spacejunk - dangerzone

Danmark ser altså ud til at klare frisag.

På trods af at dele af en faldende metalklump potentielt kan ramme store dele af USA, har den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, afvist at skyde den i stykker.

- Vi håber, at den lander et sted, hvor den ikke gør skade. Forhåbentligt i havet eller lignende, sagde han torsdag.

Kan forårsage stor skade

Selvom der er flere eksempler på, at vragrester fra rummet har ramt landjorden, har der ikke været nogen rapporter om nogle dødsfald eller alvorlige skader på mennesker.

Men det betyder ikke, at rumskrald nødvendigvis er ufarligt.

I 1978 faldt den sovjetiske satellit Cosmos 954 ned i et goldt område i det nordvestlige Canada. Ved nedfaldet blev der spredt radioaktivt affald over flere hundrede kvadratkilometer, skriver news.com.au.

Selvfølgelig er mere end 70 procent af Jordens overflade dækket af vand, og kun en mindre del af de resterende 30 procent består af beboede områder. Der er altså en meget, meget lille risiko for, at en bolig bliver ramt af affald fra rummet.

Men hvis det skulle ske, så ville det have alvorlige konsekvenser.

- Vi taler ikke om, at rumaffald ville kunne udslette hele byer. Men det kan gøre store skader på bygninger, og hvis man får en flyvende jernklods på omkring et kilo i hovedet, så slipper man nok ikke med livet i behold, siger René Fléron.