Udland

Partileder overrumplet af højreekstremister ved usædvanligt skotsk valg - nu hyldes hun på Twitter

Den skotske partileder Nicola Sturgeon hyldes efter et drama på dagen for det vigtigste valg i Skotland i mange år.

Da valgstederne i Skotland lukkede i aftes, blev stemmeurnerne låst, indsamlet og kørt til de lokale centre, hvor stemmerne tælles op.

Så meget var, som det plejede.

Men der var ingen raslen af papir på optællingsstederne, ingen exitpolls i fjernsynet og ingen sene sejrstaler.

Man kunne næsten sige, at valget havde fået corona.

De første stemmeurner blev først åbnet klokken 9 fredag morgen, og optællingen foregår kun i dagtimerne fredag og lørdag på grund af smitterestriktioner.

Dermed bød valgdagen og -aftenen heller ikke på det drama, der plejer at følge med, når demokratiet arbejder i sin fineste form.

Men en smule drama bød valgdagen dog alligevel på...

Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon, der med sit socialdemokratiske nationalistparti Scottish National Party ønsker at trække landet ud af Storbritannien, blev nemlig overrumplet af to højreekstremister ved et valgsted i Glasgow.

Overfuset af modkandidat

Netop som Nicola Sturgeon forlod valgstedet Lorne Street Primary School, løb de to personer efter hende, mens den ene filmede optrinnet på sin mobiltelefon.

Den person, der ses på billederne fra mobiltelefonen, er en af Nicola Sturgeons modkandidater ved valget, nemlig Jayda Fransen, der stiller op som løsgænger.

Hun har tidligere været medlem af den højrenationale organisation Britain First og har afsonet 36 ugers fængsel efter en dom for racisme.

Desuden blev hun kendt langt ud over Skotlands grænser, da USA's daværende præsident Donald Trump retweetede flere af hendes antimuslimske videoer i 2017.

Videoen fra valghandlingen torsdag blev lagt på Twitter, og her ses det, hvordan Jayda Fransen hastigt bevæger sig hen mod Nicola Sturgeon, mens manden, der optager videoen, siger:

- Hun vil konfrontere Nicola Sturgeon.

Herefter giver såvel Jayda Fransen som manden med kameraet sig til at råbe.

Manden beskylder blandt andet Nicola Sturgeon for at være en fascist, der vil forvandle Skotland til en socialistisk republik, mens Jayda Fransen beskylder hende for at stå bag masseimmigration og for at være marxist.

Nicola Sturgeon tog imidlertid situationen roligt og fattet.

Svar på tiltale

I stedet for at ignorere tilråbene svarede den skotske toppolitiker igen.

- Du er en fascist. Du er en racist, og den sydlige del af Glasgow (Jayda Fransens valgkreds, red.) vil afvise dig, lød det fra Nicola Sturgeon, inden hun fortsatte, som om intet var hændt.

Videoen gik efterfølgende viralt og er fredag morgen blevet vist 1,8 millioner gange på Twitter.

Her hylder blandt andre Owen Jones fra det britiske Labour-parti den skotske minister og roser hende for at tage konfrontationen.

Hala Gorani, der er vært på tv-stationen CNN, retweeter også videoen.

Det samme gør Nicola Sturgeon i øvrigt selv og skriver, at hun håber, at borgerne i Jayda Fransens valgkreds vælger hende fra.

Om vælgerne mener det samme om Jayda Fransen som Nicola Sturgeon står først klart på et tidspunkt lørdag, når stemmerne er talt op.

Nicola Sturgeons parti SNP står til at blive det største i meningsmålingerne, men hvor stor opbakning, der er blandt vælgerne til hendes ønske om at løsrive Skotland, er endnu det helt store ubesvarede spørgsmål.