Udland

De første stemmer er talt op i Skotland – det eneste spændende er, hvor stort nationalpartiet vinder

Hvis flertallet bliver stort nok, kan det blive et vigtigt skridt i retningen af skotsk selvstændighed.

Alting tyder på, at Nicola Sturgeons nationalparti, SNP, for fjerde gang får mulighed for at danne regering, når stemmerne til det skotske parlamentsvalg er talt op.

Efter de første 48 pladser i parlamentet er talt op fredag aften, har partiet taget 39 af dem. Samtidigt har de erobret tre vigtige områder fra de konservative og Labour.

- Der er stadig spænding ved valget, men kun om, hvor stort SNP kommer til at vinde, og om de får et absolut flertal, siger TV 2s udenrigskorrespondent Divya Das.

Skotland styrer selv sit sundhedsområde, og mange skotter har været imponerede over Sturgeons håndtering af coronakrisen, hvilket har været en medvirkende faktor til det flotte valg, forklarer Divya Das.

Selvstændighed

Selvom valget ikke formelt handler om skotsk selvstændighed, så kan det meget vel vise sig at blive netop det. For som det ser ud nu, bliver Nicola Sturgeon endnu engang førsteminister, og hun er om nogen bannerfører for sagen.

Udfordringen er, at skotterne ikke selv kan beslutte at afholde en folkeafstemning, men skal have det godkendt af Boris Johnson – og han er lodret imod.

- Det er selvstændigheden, hun ønsker og altid har ønsket sig, og hvis hun får et klart mandat, så vil hun ikke ryste på hånden, når hun beder om en ny folkeafstemning, siger Divya Das.

Ifølge BBC har partiet allerede fredag aften vundet tre af de seks sæder, de skulle bruge til at vinde et absolut flertal i parlamentet, såfremt de ikke taber nogle af deres egne områder.

Tiderne er skiftet

I 2014 blev der afholdt en folkeafstemning om skotsk uafhængighed. Dengang stemte 55 procent af befolkningen for at blive sammen med resten af den britiske union. Og efter valget i 2017, der endte med en snæver sejr til SNP og De Grønne, der begge er for et selvstændigt Skotland, var opbakningen ikke god nok.

Men der er løbet meget vand gennem floden Spey siden dengang.

- Det er en ny virkelighed nu, ikke mindst fordi Storbritannien med Brexit forlod EU sidste år. Et medlemskab som mange skotter var særdeles glade for, siger Divya Das.

Samtidigt understreger hun dog, at selvom opbakningen til løsrivelsen fra England er steget, så viste den seneste måling, at befolkningen var splittet i to næsten lige store dele, for og imod.

Stemmerne til parlamentsvalget ventes at være talt op i løbet af lørdagen og allersenest lørdag aften.