Udland

Toprepublikaner i hårdt angreb på Trump: Han ødelægger vores demokrati

Liz Cheney anklager Donald Trump for at ødelægge både landet og partiet, og nu vil hun højst sandsynligt miste sin topstilling i Kongressen.

Det Republikanske Parti er i en dyb, dyb krise.

Partiets fremtid skal afgøres nu, og historien vil dømme republikanerne, hvis de ikke gør det rigtige.

Ordene kommer fra Liz Cheney, der er 'Republican Conference Chair,' noget der i dansk kontekst svarer til partiets gruppeformand. Hun er den tredjemest magtfulde republikaner i Repræsentanternes Hus.

Det er anden gang på blot en uge, hun forsøger at gøre op med hendes partifællers uknækkelige støtte til den tidligere præsident Donald Trump.

- Trump ønsker at udrydde kritiske dele af vores forfatningsstruktur, der gør vores demokrati muligt – troen på valgresultater og retsstaten, lyder det fra Liz Cheney i et harsk debatindlæg i Washington Post.

- Ingen anden amerikansk præsident har nogensinde gjort dette, fortsætter hun med at skrive.

”Vi skal beskytte vores demokrati”

Donald Trump holder fast i sine udokumenterede påstande om, at Joe Biden snød sig til en valgsejr sidste år.

Selvom både højesteret, justitsministeriet og flere individuelle amerikanske staters valgorganer og domstole har afvist anklagerne, står den tidligere præsident fast.

Liz Cheney skriver om netop denne opførsel i sit debatindlæg og siger, at republikanerne er nødt til at gå imod Trumps udtalelser for at beskytte landets frihed og demokrati.

- Trump har gentaget hans udsagn om, at valget i 2020 var fyldt med svindel. Hans budskab er: Jeg er stadig den rigtige præsident, og præsident Biden er uretmæssig, skriver hun og fortsætter:

- Trump gentager disse ord i dag velvidende om, at netop denne retorik var med til at fremprovokere volden 6. januar (stormløbet på Kongressen, der resulterede i flere døde, red.).

Selvom Liz Cheney ser ud til at stå alene med sin holdning, er det næppe tilfældet, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Tror størstedelen af Trumps partifæller på ekspræsidentens usandheder om massiv valgsvindel ved valget i 2020? Næppe. Liz Cheney siger offentligt, hvad mange partifæller tænker, og det kommer nok til at koste hende dyrt, lyder det.

Republikanerne vil straffe Cheney

Hendes udtalelser i Washington Post kommer, kun få dage efter hun anklagede Donald Trump for at sprede misinformation omkring valget i 2020.

- Præsidentvalget i 2020 blev ikke stjålet. Alle, der hævder dét, spreder DEN STORE LØGN, de vender ryggen til retsstatsprincippet og forgifter vores demokrati, skrev Liz Cheney på Twitter.

Efterfølgende har både Trump selv og flere af hendes republikanske kolleger fra Repræsentanters Hus krævet, at hun bliver fjernet fra sin stilling.

Republikanerne er nemlig ude på at straffe Liz Cheney, siger Mirco Reimer-Elster.

- Liz Cheney er åbenlyst ude af sync med flertallet af republikanske vælgere og partifæller i Kongressen. Når man er det, så er det selvsagt ikke spor overraskende, at man får svært ved at være en topfigur i partiet og må regne med at miste sin post, mener han.

Den person, der ser ud til at skulle afløse Liz Cheney i posten som den republikanske nummer tre i Repræsentanters Hus, er Elise Stefanik, som Donald Trump selv har udtrykt støtte til.

Og det understreger lidt ironien af hele situationen, mener Mirco Reimer-Elster.

- Liz Cheney har i langt højere grad stemt med Trump i Kongressen end hendes sandsynlige afløser, Elise Stefanik, har gjort det. Med andre ord handler det ikke kun om, hvorvidt man stemmer med Trump, men også i høj grad, hvad man siger om "The Donald".