Udland

I Holland er bier blevet trænet til at spore coronavirus

Bierne er blevet belønnet med sukkervand, når de er blevet udsat for en positiv coronatest.

Det lyder mærkværdigt, men den er altså god nok.

Hollandske forskere har trænet bier, der har en meget veludviklet lugtesans, til at identificere positive coronaprøver. Det skriver Reuters.

Under træningen af bierne har forskere på Wageningen Universitet i Holland belønnet bierne med sukkervand, når de er blevet eksponeret for coronavirus med en positiv coronatest.

Og når bierne har lugtet til en negativ coronatest, har de ikke fået noget.

- Vi samler normale honningbier fra en biavler, og så putter vi bierne i seler. Lige efter vi har udsat dem for en positiv coronaprøve, giver vi dem sukkervand. Og så gør bierne det, at de udvider deres snabel for at tage sukkervandet, fortæller Wim van der Poel, som er professor i virologi og en del af projektet.

På den måde vil bierne lære automatisk at stikke snablen ud, når de bliver udsat for en positiv coronatest. I et tænkt eksempel udsætter man altså bierne for en coronatest, og er coronatesten positiv, vil de stikke snablen frem.

Dirk de Graaf, som studerer bier og insekter på Ghent Universitet i Belgien, er dog ikke udpræget begejstret for brugen af bierne.

- Det er en god idé (at bruge bier, red.), men jeg ville foretrække at udføre tests ved at bruge de klassiske diagnostiske metoder i stedet for at bruge honningbier til det. Jeg er en kæmpe bi-elsker, men jeg ville bruge bierne til andre formål end at spore covid-19, siger han.

Hunde er også blevet trænet

Meningen med bi-træningen er ifølge forskerne bag, at brugen af bier er en hurtig måde at finde ud af, om en coronatest er positiv. Derudover er det også en billig metode.

Men bierne er ikke det eneste dyr, som er blevet trænet i at identificere positive coronaprøver.

For også menneskets bedste ven er blevet trænet i at identificere coronavirus.

Det foregik sidste år i samarbejde mellem to engelske universiteter og velgørenhedsorganisationen Medical Detection Dogs, og under træningen skulle hundene - ligesom bierne - lære at identificere coronavirus.

Hunden Florin der bliver trænet i at identificere coronavirus.

- Vi er i princippet sikre på, at hunde vil kunne spore covid-19, lød det tidligere fra organisationens direktør, Claire Guest, til BBC.

Lovende resultater med hunde

Og hunde har vist sig at være lovende til at spore covid-19 i praksis. Som det første land i verden har Finland brugt hunde til at spore coronavirus i Helsinki Lufthavn, og ifølge Anna Hielm-Björkman fra Helsinki Universitet er hunde i stand til at spore coronavirus fra et menneske inden for ti sekunder.

- Hvis det fungerer, kan det vise sig at være en god screeningmetode andre steder, såsom hospitaler, plejehjem og til sportsbegivenheder og andre kulturelle begivenheder, har hun tidligere sagt til The Guardian.

Helsinki Universitet havde forinden testet hundenes evne til at spore coronavirus, og her kunne de med næsten 100 procent nøjagtighed spore coronavirus.

Der er efterfølgende blevet lavet flere studier om, hvor effektivt det er at bruge hunde. Blandt andet et tysk studie, der også viste lovende resultater.