Coronavirus

Canada godkender som første land Pfizer/BioNTech-vaccinen til børn

Det giver god mening at vaccinere børn for at opnå flokimmunitet, siger dansk ekspert.

Canada har som det første land i verden godkendt Pfizer/BioNTech-vaccinen til 12-15-årige børn.

Det skriver BBC.

Det canadiske sundhedsministerium har godkendt vaccinen på baggrund af fase tre af de kliniske test på børn i aldersgruppen.

- Det er den første vaccine tilladt i Canada mod covid-19 hos børn og en vigtig milepæl i Canadas kamp mod pandemien. Vi modtog Pfizer/BioNTechs ansøgning til udvidet brug 16. april. Efter en uvildig analyse af beviserne har vaccinen vist sig sikker og effektiv, siger Supriya Sharma, chefrådgiver i Canadas sundhedsstyrelse.

Vaccinen har i forsøg vist en effekt på 100 procent, i forhold til at beskytte børn mellem 12 og 15 år mod coronavirus.

I staten Alberta, der har det højeste smittetryk i landet, vil de allerede begynde at vaccine børn på mandag.

Canada har registreret over 1,2 mio. smittede. Hver femte smittede er under 19 år.

USA ventes at følge trop i næste uge

De amerikanske sundhedsmyndigheder ventes allerede i næste uge at følge i Canadas fodspor og godkende Pfizer/BioNTech-vaccinen til 12-15-årige børn.

Det skriver New York Times.

Godkendes vaccinen i USA, betyder det, at millioner af unge amerikanere vil blive rykket frem i den amerikanske vaccinationskalender.

Pfizer/BioNTech ansøgte i april sundhedsmyndighederne i USA om at få udvidet godkendelsen af sin coronavaccine til også at gælde børn i alderen 12 til 15 år. Indtil videre er coronavaccinen godkendt til brug til amerikanere fra 16 år og op.

Ifølge BioNTechs administrerende direktør, Ugur Sahin, åbner en udvidet godkendelse i USA muligheden for, at vaccinen kan være klar til brug hos børn i andre lande i løbet af juni – herunder også Danmark.

Kan være klar til danske børn i juni

I øjeblikket er børn under 16 år ikke en del af det danske vaccinationsprogram.

Det kan dog blive en realitet, at børn kan tilbydes en vaccine, skriver Statens Serum Institut på deres hjemmeside. Det er dog uvist hvornår.

- Efterhånden som vi får mere viden om både effekt og bivirkninger blandt børn og unge, er det muligt, at vi på et senere tidspunkt kan vaccinere børn og unge, skriver instituttet.

Og det giver god mening at vaccinere børn, har Ole Frilev Olesen, som er ph.d. og direktør i European Vaccine Initiative, tidligere sagt til TV 2.

- For det første for børnene og de unges egen skyld, for selvom de variationer af covid-19, vi ser cirkulere i samfundet lige nu, har vist sig at være forholdsvist risikofrie og milde over for børn og unge mennesker, er det bestemt ikke nogen garanti for, at det vil fortsætte i fremtiden.

- Den anden grund til, at vi skal gøre det, er, at vi skal opbygge flokimmunitet. For at opnå flokimmunitet skal mellem 70 og 90 procent af befolkningen være vaccineret eller immune over for coronavirus, sagde Ole Frilev Olesen i marts.