Udland

Arkæologer finder rester af barnekrop, der blev begravet for 80.000 år siden

Fundet er det ældste af sin slags, der nogensinde er blevet gjort i Afrika.

I Kenya har arkæologer gjort et ekstremt gammelt fund.

De har fundet jordiske rester fra et lille barn, som blev begravet for cirka 80.000 år siden. Det er det ældste spor af en begravelse, som nogensinde er blevet fundet i Afrika, skriver The Guardian.

Barnet skyder de til at have været mellem to et halvt og tre år gammelt, da det blev begravet. De har givet knoglerne navnet Mtoto, som betyder 'barn' på swahili.

"Mtoto" blev fundet ved en grotte i Kenya i Afrika.

- Det er ret spektakulært, siger Michael Petraglia, som er professor i menneskelig evolution, om fundet.

- Det fortæller os noget om vores kognition, vores sociale evner og vores adfærd, og disse er alle meget kendte for os i dag.

Knogler blev til støv

Holdet af arkæologer fandt egentlig graven i 2013. Men knoglerne var så skrøbelige, at de blev til støv, da man forsøgte at grave dem frem.

Derfor måtte arkæologerne tage andre metoder i brug, og de brugte flere år på at grave omkring knoglerne og omslutte graven i gips, så den kunne løftes fra jorden.

"Mtoto" blev fundet ved denne grotte i Kenya.

Den blev derefter bragt til det nationale museum i Nairobi, som er hovedstaden i Kenya, og derefter videre til Spanien, hvor materialet blev udgravet yderligere og afbildet med 3D-røntgenudstyr.

Ud fra to tænder, der blev fundet i graven, kunne man fastsætte barnets alder til at have været mellem to et halvt og tre år, da det blev lagt i graven.

Kan fortælle noget om begravelsesritualer i stenalderen

Fundet kan fortælle noget om begravelsesritualer i stenalderen.

Blandt andet kan man ud fra knoglerne anslå, at barnet er blevet begravet, kort efter det er dødt. Desuden har barnets hoved ligget skråt, som om det har ligget på en form for pude eller anden støtte. Det peger ifølge forskerne i retning af, at der har været et større ritual, da barnet blev begravet.

Professor Nicole Bovin, som er forsker på projektet, fortæller dog, at man ikke kan drage generelle konklusioner om datidens begravelsesritualer, idet de har været meget forskellige på tværs af kulturer.

- Men hvad, der synes klart, er, at der ikke bare er en følelsesmæssig forbindelse til de døde, men næsten med sikkerhed også en ramme til at forstå og navigere med døden og gøre den betydningsfuld, siger hun.

Fundet er det ældste af sin slags i Afrika, men der er fundet jordiske rester fra mennesker andre steder i verden, som er ældre.

Blandt andet har forskere fundet grave i Israel, som er omkring 100.000 år gamle.