Coronavirus

Video med kunstigt åndedræt til coronasyg mor går viralt, mens døende indere trygler om hjælp på Twitter

EU's stats- og regeringschefer drøfter denne weekend situationen i Indien. Desperate indere har nu udsendt over 80 millioner råb om hjælp på Twitter.

Kvinden på båren var livløs, mens hendes to døtre fortvivlede ventede på lægerne.

Moderen var tæt på at dø af covid-19, men ankom med nød og næppe i live til hospitalet i den lille indiske provinsby Bahraich.

Den afdødes døtre gav hende mund til mund, da de blev grebet af deres følelser

A. K. Sahni, hospitalschef

Hendes vejrtrækning blev mere og mere besværet, og selvom det var tydeligt, at kvinden på båren havde desperat brug for ilt, var der hverken trykflasker eller læger i sigte.

Da moderens brystkasse holdt op med at hæve og sænke sig, tog en af de to raske døtre sit mundbind af og gav sig til at give den døende mor kunstigt åndedræt.

Den desperate og potentielt livsfarlige handling blev optaget på video og er i løbet af den seneste uge gået viralt på Twitter i Indien som et symbol på den desperate situation, som landet befinder sig i.

Videoen kan ses her:

Dødstallene i Indien er nu så voldsomme, at situationen i landet er på dagsordenen, når EU's stats- og regeringsledere hen over weekenden mødes i Porto for at diskutere coronasituationen.

I ugerne op til EU-mødet har Indiens premierminister Narendra Modi sammen med en række andre udviklingslande argumenteret for, at man internationalt bør ophæve patenterne på coronavaccinerne, så verdenssamfundet hurtigere kan få adgang til vaccinerne.

En holdning, som både USA's præsident, Joe Biden, EU-Kommissionens præsident, Ursula von der Leyen, og den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), har udtrykt forsigtig støtte til.

Spinkle håb om hjælp

Tilbage i Indien begrænser desperationen sig ikke kun til de to søstre.

Den kan faktisk aflæses i tweet efter tweet fra Indien.

Ikke bare i to, ti eller tusind, men i millioner af nødråb, der lyder uhyggeligt ens.

- Barn i kritisk tilstand, vær venlig at hjælpe. Navn: Jagdish Gupta. Alder: 13 år. Iltmætning: 85 procent. Covid-positiv, skriver én.

- SOS. Iltniveau under 80. Har øjeblikkeligt behov for ilt. Er ikke finansielt stærk. Vær venlig at hjælpe. Navn: Sharwan Kumar, skriver en anden.

- Ilt nødvendig. Vær venlig at hjælpe Deepshikha Shukla, iltniveau på omkring 70, har en syvårig pige, skriver en tredje.

Ved et iltniveau under 85 får man blå læber og negle og er i risiko for at dø af iltmangel, men i Indien er der slet ikke ilt nok til alle.

Udbruddet af coronavirus har fået sundhedsvæsenet til at kollapse, og mange indere forsøger nu at redde livet ved at sende nødråb ud på sociale medier.

Måske kan det skaffe dem en flaske med ilt – eller måske en hospitalsseng.

Hvad har de at miste?

Overfyldte ambulancer og mangel på træ

De, der har mistet livet havner i de overfyldte ambulancer, som kører de døde til ligbålene, der mange steder heller ikke længere kan følge med.

I New Delhi er lighusene så fulde, at ligene nu opbevares i rum med aircondition for at bremse forrådnelsen af de døde kroppe, skriver avisen India Today.

Ambulanceførerne, der både fragter levende og døde coronapatienter, beretter om en overvældende arbejdsbyrde.

- Jeg fjerner mellem 40 og 50 lig fra covid-patienter fra hospitalet hver dag. Vi har 16 biler i alt, og de udfører alle samme arbejde. Nogle gange er vi endda nødt til at udføre de sidste ritualer for folk, der er blevet efterladt som lig af deres slægtninge, siger en af ambulanceførerne i New Delhi til avisen India Today.

De ligbål, der i øjeblikket brænder konstant i de indiske storbyer, risikerer nu også at blive påvirket af pandemien.

Embedsmænd i byen Bengalore fortæller til avisen Deccan Herald, at der er mangel på træ til bålene.

Hvert eneste ligbål kræver nemlig store mængder brænde i de seks timer, det tager at kremere et lig.

- Liget af en svært bygget person kræver op til 300 kilo træ. Derudover behøves der seks liter dieselolie, fem kilo sukker og mellem 500 og 600 gram kamfer og ghee (klaret smør, red.), siger embedsmanden til avisen.

Manglen på træ er så akut, at myndighederne har sendt biler ud i de lokale skove ved Bengalore for at skaffe tørre grene.

Selv løverne er blevet syge

Risikoen for at blive smittet er også til stede over alt.

Selv for dyrene i Nehru Zoological Park i byen Hyderabad, hvor otte løver er blevet testet positiv for covid-19.

Hvordan dyrene er blevet smittet vides ikke, men en repræsentant for Indiens miljøministerium siger til avisen India Express, at det må være sket gennem personalet.

Dyrene har i øvrigt kun milde symptomer.

Mange coronapatienter i Indien ville formentlig ønske, at de var lige så heldige.

Men det er de ikke, og manglen på iltflasker til coronapatienter med besværet vejrtrækning er enorm.

Det er formentlig langt fra alle patienter, som udsender nødråb på Twitter, men selv hvis man skal dømme ud fra de, som gør, er problemet massivt.

Millioner af tweets

Alene i marts og april 2021 blev der udsendt næsten 37 millioner tweets med nødråb og svar på nødråb om ilt på Twitter i Indien.

Dertil kommer 14 millioner nødråb om medicinen remdesivir, 14 millioner nødråb om hospitalssenge med respirator, samt fem millioner nødråb om blodplasma og 1,8 millioner nødråb om adgang til PCR-tests.

I alt var der 81,6 millioner tweets der handlede om nødråb i marts og april.

Det viser en analyse, som det indiske magasin The Wire har foretaget.

Tweets, der forsøger at vise konsekvenserne af det indiske sundhedsvæsens kollaps er ikke talt med.

Dem er der ellers også en hel del af.

Kaos på hospitalerne

Her er det for eksempel en video fra en hospitalsstue med coronapatienter, der mangler ilt.

- Mit barns iltniveau var på 94 om morgenen. Pludselig stoppede tilførslen. Mit barn led på mit skød i 30 minutter. Der var ingen læge, siger en lokal kvinde i den indiske by Barwani til journalisten Kitty Behal, der tilføjer, at kvinden mistede sin søn.

I byen Bijnor er der heller ingen ilt på hospitalet ifølge en lokal digter, Abuzar Naved, der deler en video af en kvinde på hospitalet, der har blå fingre og tæer på grund af iltmangel.

- Dette er de rædselsvækkende billeder fra regeringshospitalet i Bijnor-distriktet, skriver han.

- Her kan I se patienternes tilstand, der er slet ingen ilt, fortsætter Abuzar Naved.

Langt fra alle er så heldige at komme på hospitalet. Videoen herunder er fra byen Ratlam, hvor en coronasyg mand tog sit sidste åndedræt, mens han stod i kø til hospitalet.

- Hvor smerteligt at dø foran hospitalsdøren. Dette skete for en ung mand ved Ratlam Medical College i går. De syge får hverken ilt eller en seng, skriver den indiske journalist Brajesh Rajput i sit tweet.

Kampen on ilten

Manglen på ilt har medført vrede mod de indiske myndigheder, især fordi myndighederne flere steder påstår, at der ikke er mangel på ilt.

Sådan var det for eksempel i provinsbyen Bahraich, hvor de to søstre forsøgte at redde deres mors liv ved at give hende kunstigt åndedræt.

Hospitalschefen A. K. Sahni fortalte efter episoden, ifølge avisen Times of India, at der ikke var mangel på ilt på hospitalet.

- Da lægerne kunne påbegynde behandlingen, døde hun. Den afdødes døtre gav hende mund til mund, da de blev grebet af deres følelser, siger han ifølge avisen.

På videoen fra episoden kan man høre de omkringstående klage over mangel på ilt.

Personalet på hospitalet forsikrer ifølge avisen, at de unge kvinder blev testet for coronasmitte, så snart de blev opmærksomme på videoen på de sociale medier.

Resten af verden har også fået øje på, at udbruddet af coronavirus i Indien har udviklet sig til en enorm tragedie, og lørdag 8. maj holder EU's stats- og regeringschefer derfor et virtuelt møde med Indiens premierminister, Narendra Modi.

Her vil landene vil drøfte, hvordan man kan hjælpe, mens nødråbene fra Indien bare bliver ved og ved.

I dette tweet står der, at de pårørende ikke kan holde op med at græde.

Her er det en kvinde, der er gravid i ottende måned og har faretruende lavt iltniveau.

Kvinden her var i niende måned.

Men hun klarede det ikke.

Her er det en far og en søn.

Her er det et spædbarn.

Og her er det et helt boligkompleks, der beder om hjælp.

Du kan selv finde mange, mange flere her.