Udland

Trump får ikke genåbnet sin Facebookprofil

Det har Facebooks uafhængige tilsynsråd meldt ud onsdag.

Tidligere præsident i USA Donald Trump får ikke genåbnet sin Facebook-profil. Det oplyser Facebooks uafhængige tilsynsråd onsdag.

- I betragtning af alvorligheden af overtrædelserne og den løbende risiko for vold var Facebook berettiget til at suspendere Mr. Trumps konti den 6. januar og forlænge suspenderingen den 7. januar.

- Det var imidlertid ikke hensigtsmæssigt af Facebook at indføre en suspendering på ubestemt tid, skriver rådet i sin afgørelse.

Donald Trump blev suspenderet fra Facebook, da han 6. januar lagde en video op under optøjer i Washington, hvor Trump-tilhængere stormede Kongressen.

I videoen sagde han "vi elsker jer, I er meget særlige" til demonstranterne. Under optøjerne døde fem personer, og Facebook vurderede efterfølgende, at der var "for store risici" ved at lade Trump benytte det sociale medie.

Facebook skal følge afgørelse

Rådet, som den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er en del af, har til opgave at vurdere, om Facebook har handlet rigtigt, når de har slettet indhold - eller suspenderet en konto.

Rådets afgørelser er bindende. Det vil sige, at Facebook skal følge rådets afgørelser.

Rådet skriver også, at Facebook inden for seks måneder igen skal vurdere, om Donald Trumps konti skal genåbnes.

Det skal Facebook gøre på baggrund af overtrædelsens grovhed og muligheden for, at Donald Trump gør mere skade i fremtiden, hvis hans konto genåbnes.

- En trist dag, siger Trumps stab

Ifølge Trumps tidligere stabschef Mark Meadows vil beslutningen have en negativ effekt på ytringsfriheden. Han mener, at Facebook burde reguleres eller opdeles. Og at de ikke er i stand til at holde øje med sig selv.

- Det er en trist dag for Amerika, det er en trist dag for Facebook, siger han til den amerikanske tv-station Fox News.

Facebooks vicepræsident for globale anliggender og kommunikation, Nick Clegg, skriver i et blogindlæg, at Facebook nu vil overveje en tydelig og korrekt handling.

Helle Thorning-Schmidt har udtalt til BBC, at rådet ikke havde et nemt svar.