Udland

"Supermærkeligt" billede af præsidentpar spreder sig på sociale medier

Lektor på fotojournalistuddannelsen kalder billedet "supermærkeligt", men afviser, at der er tale om manipulation.

Det ligner umiddelbart et helt almindeligt portrætfoto af fire personer i en stue.

Men billedet af den amerikanske præsident, Joe Biden, og hans kone, Jill Biden, på besøg hos tidligere præsident Jimmy Carter og hans kone Rosalynn Carter har spredt sig på nettet og fået folk til at klø sig i håret.

Der er nemlig noget helt galt med billedet.

96-årige Jimmy Carter og hans 93-årige hustru Rosalynn Carter sidder i hver deres dybe lænestol i en hyggelig stue, mens Biden-parret sidder på knæ ved hver deres side.

- Er Carter-parret hobitter eller er Biden-parret giganter? skriver en bruger på Twitter.

- Sikke et mærkeligt billede. Det ligner, at Jill og Joe Biden er i et dukkehus, og to af dukkerne er Jimmy og Rosalynn Carter, skriver en anden.

På billedet ser det nemlig ud til, at Joe og Jill Biden er kæmpestore i forhold til Jimmy og Rosalynn Carter.

Ikke fotoshoppet

På sociale medier bliver der spekuleret i, hvorfor størrelsesforholdet mellem dem er så mærkværdigt, og om det mon er photoshoppet eller bevidst manipuleret.

Det tror Mads Greve, der er lektor på fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, dog ikke.

Han har selv læst om, nærstuderet og spekuleret over billedet, siden han så det, fordi det er så ”supermærkeligt”.

- Jeg tror ikke, at det er photoshoppet. Jeg kan ikke se, hvilken interesse The Carter Center skulle have i at få Carter-parret til at se mærkelige ud. Det er jo det, de gør her. Det er jo kikset, siger Mads Greve.

Billedet er taget af Adam Schultz, der er fotograf i Det Hvide Hus, og det er delt på Twitter af The Carter Center, som er en velgørende organisation stiftet af Jimmy og Rosalynn Carter.

Skyldes brug af vidvinkel

Men hvad kan så forklare, at Joe og Jill Biden ligner kæmper, der er på besøg i et dukkehus?

Mads Greve kan kun få øje på én god forklaring, og det er brug af vidvinkel.

Man kan indstille sit kamera til at fotografere i vidvinkel, hvis man befinder sig i et lille rum, hvor det ikke er muligt at komme på lang nok afstand af motivet til at få det hele med.

Men vidvinklen kan også forvrænge billedet, forklarer Mads Greve.

- Vidvinklen trækker i siden af billedet, så de objekter, der er i billedets kanter bliver trukket i og forvrænget. Derfor bliver de større, siger han.

Der er ganske vist også forskel på, hvor store Joe Biden og Rosalynn Carter faktisk er, men ikke så meget, som det ser ud til på billedet.

Ifølge Wikipedia er Jimmy Carter 177 centimeter høj. Joe Biden er 182 centimeter. Jill Biden er 168 centimeter, og Rosalynn Carter er 165 centimeter høj.

På et billede, hvor Joe og Jill Biden forlader Carter-parrets hus, ser størrelsesforholdet da også lidt mere almindeligt ud.

Store fødder og skæve vægge

Mads Greve lægger også mærke til Jimmy Carters fødder, der ser ud til at være nærmest ligeså store som hans hoved.

De store fødder støtter op om forklaringen med vidvinkel.

Det samme gør sig gældende for rummets vægge og billederne på væggene.

- Bag Jill Biden kan man lige se hjørnet af en væg, som er helt skæv. Den væg, må vi gå ud fra, er lige, så det er fordi, vidvinklen trækker i det. Billedet over Jill Bidens hoved er også højere hen over hendes hoved end hen over Carter, lyder det fra Mads Greve.

Hvis en studerende var kommet hjem fra en fotoopgave og havde vist sådan et billede til Mads Greve, havde han nok givet en lille fotografisk opsang. Det er nemlig ikke godt fotografisk håndværk.

- Den der kraftige vidvinkel ser forfærdelig ud. Og det er jo ikke et godt billede, når det forvrænger virkeligheden, siger han.

Alle er vaccinerede

Det er ikke kun størrelsesforholdet i billedet, der optager brugerne på sociale medier. Også de manglende mundbind bliver bemærket.

Men alle fire er vaccinerede, og det kan forklare, at ingen af dem bærer mundbind på billedet.

Jimmy Carter er ligesom Joe Biden demokrat, og han var USA's præsident i perioden 1977-1981.

Jimmy Carter og hans hustru var forhindrede i at deltage i Bidens indsættelse i januar på grund af coronapandemien, men da begge par nu er vaccinerede, valgte det nuværende præsidentpar at lægge vejen forbi det tidligere præsidentpar.