Coronavirus

USA ventes at godkende Pfizer-vaccinen til 12-15-årige i næste uge

Ifølge BioNTechs direktør kan vaccinen være klar til brug hos unge i andre lande fra juni.

De amerikanske sundhedsmyndigheder ventes allerede i næste uge at godkende Pfizer/BioNTech-vaccinen til unge mellem 12 og 15 år.

Det skriver New York Times.

Godkendes vaccinen, betyder det, at millioner af unge amerikanere vil blive rykket frem i den amerikanske vaccinationskalender.

Pfizer/BioNTech ansøgte i april om at få udvidet godkendelsen af sin coronavaccine til også at gælde børn i alderen 12 til 15 år. Indtil videre er coronavaccinen godkendt til brug til mennesker fra 16 år og op.

Kan være klar i andre lande i juni

Godkendes Pfizer/BioNTech-vaccinen til unge mellem 12 og 15 år, vil det være et stort skridt i retning af at opnå flokimmunitet, hvilket vil betyde færre indlagte og døde, skriver New York Times.

Ifølge den administrerende direktør hos BioNTech, Ugur Sahin, åbner en udvidet godkendelse i USA muligheden for, at vaccinen kan være klar til brug hos unge i andre lande i løbet af juni.

- I juli kan vi forvente at have resultater for 5-12-årige og i september for yngre børn. Evalueringerne tager mellem fire og seks uger. Hvis alt går vel, og så længe vores data er blevet analyseret på det tidspunkt, kan vi indsende en ansøgning om godkendelse af vaccinen for alle børn i disse aldersgrupper i flere forskellige lande, sagde Ugur Sahin i sidste uge til The Guardian.

Mindst lige så effektiv som hos voksne

Vaccinen har i et forsøg vist en effekt på 100 procent i forhold til at beskytte børn mellem 12 og 15 år mod coronavirus.

Ifølge vaccineproducentens egne undersøgelser er vaccinen er mindst lige så effektiv hos unge, som den er hos voksne.

I øjeblikket er børn under 16 år ikke en del af det danske vaccinationsprogram, fordi hverken Moderna-vaccinen eller Pfizer/BioNTech-vaccinen, som vi bruger herhjemme, er godkendt til børn.

Det kan dog blive en realitet, at børn kan tilbydes en vaccine, skriver Statens Serum Institut på deres hjemmeside.

- Efterhånden som vi får mere viden om både effekt og bivirkninger blandt børn og unge, er det muligt, at vi på et senere tidspunkt kan vaccinere børn og unge, skriver instituttet.

Giver god mening

Og det giver god mening at vaccinere børn, har Ole Frilev Olesen, som er ph.d. og direktør i European Vaccine Initiative, tidligere sagt til TV 2.

- For det første for børnene og de unges egen skyld, for selvom de variationer af covid-19, vi ser cirkulere i samfundet lige nu, har vist sig at være forholdsvist risikofrie og milde overfor børn og unge mennesker, er det bestemt ikke nogen garanti for, at det vil fortsætte i fremtiden.

- Den anden grund til, at vi skal gøre det, er, at vi skal opbygge flokimmunitet. For at opnå flokimmunitet skal mellem 70 og 90 procent af befolkningen være vaccineret eller immune overfor coronavirus, sagde Ole Frilev Olesen i marts.