USA VALG

Toprepublikaner langer ud efter Trump-tilhængernes "store løgn"

Det republikanske kongresmedlem Liz Cheney langer ud efter Trump og hans tilhængere, som fastholder valgsvindel.

Der udspiller sig for tiden et internt opgør i Det Republikanske Parti i USA.

Præsidentvalget i 2020 blev ikke stjålet. Alle, der hævder dét, spreder DEN STORE LØGN

Liz Cheney, republikansk kongresmedlem

Senest har kongresmedlemmet Liz Cheney sagt, at Donald Trumps gentagne påstande om valgsvindel er gift for demokratiet.

Liz Cheney, som er datter af den tidligere vicepræsident Dick Cheney, er et fremtrædende medlem af Repræsentanternes Hus og en kendt kritiker af den tidligere præsident.

Nu rejser hun igen kritik af Trump, som mandag udsendte en meddelelse, hvor den tidligere præsident skriver, at valget i 2020 vil blive husket som "den store løgn".

Trumps påstande om svindel er gentagne gange blevet afvist af en lang række domstole. Alligevel viser målinger, at seks ud af ti republikanske vælgere tror på Trumps anklager.

Den store løgn

Det får nu Liz Cheney til at lange ud efter alle, der støtter påstandene.

På Twitter skriver hun:

- Præsidentvalget i 2020 blev ikke stjålet. Alle, der hævder dét, spreder DEN STORE LØGN, de vender ryggen til retsstatsprincippet og forgifter vores demokrati.

Splittelsen hos republikanerne blev lørdag tydelig for enhver, da den republikanske senator Mitt Romney blev buhet ud af salen under et partikonvent i sin hjemstat Utah.

Vrede partifæller råbte både "kommunist" og "forræder" efter Mitt Romney, der ligesom Liz Cheney er en kendt kritiker af Donald Trump.

Stemte for rigsretssag

Cheney og Romney var begge blandt de syv republikanske senatorer, der ved rigsretssagen i februar stemte for at få Trump dømt for at opildne tilhængere til angrebet på Kongressen 6. januar.

Romney var samtidig den eneste republikanske senator, der ved rigsretssagen mod Trump i februar sidste år stemte for at erklære Trump skyldig i magtmisbrug og afpresning over for Ukraine.

Trump klarede frisag i begge rigsretssager.

Borgerkrig i partiet

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, er vi vidne til en "slags borgerkrig" mellem konservative republikanere og Trump-tilhængere:

- Liz Cheney er nok et af de mest konservative medlemmer af Det Republikanske Parti. Men hun kæmper altså mod den her kult, der er opstået omkring Trump.

Og det er ikke kun personen Trump, Cheney går til angreb på. Det er i høj grad også hans tilhængere i partiet, siger Niels Bjerre-Poulsen:

- Efter stormen på Kongressen så vi ledende republikanere, som fordømte Trump og disse handlinger, men som pludselig blev nervøse for, om det var vejen frem, når nu der var så mange millioner, som havde stemt på Trump.

For Liz Cheney er der ingen vej udenom at lægge afstand til Trump, hvis Det Republikanske Parti fortsat skal være en modspiller til demokraterne i det politiske system i USA, lyder vurderingen fra Niels Bjerre-Poulsen.

- Donald Trump har siden sine falske påstande om valgsvindel sidste år været udelukket fra en lang række sociale medier. Facebook vil onsdag tage stilling til, om den tidligere præsident igen skal have mulighed for at ytre sig på platformen.