Planer om at sende asylansøgere til Rwanda er forsøgt af Israel – det endte ikke så godt
Danmark og Rwanda har aftalt at indgå et tættere samarbejde om asylansøgere. Israel forsøgte noget lignende fra 2018 og måtte afblæse projektet.
Først var besøget omgærdet af hemmelighedskræmmeri.
To danske ministre dukkede pludselig op i Rwanda for at underskrive en mystisk aftale, og ministrenes rejse blev kun offentligt kendt i Danmark, fordi Rwandas udenrigsministerium lagde billeder ud på Twitter.
Ministrene selv var tavse om indholdet, men nu er det kommet frem, at Danmarks udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), og udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S), var i Rwanda for at underskrive et såkaldt forståelsespapir om et tættere asyl- og migrationssamarbejde.
- Det er også den danske regerings vision, at behandling af asylansøgninger skal finde sted uden for EU, står der blandt andet i papiret, som Udenrigsministeriet har delt onsdag formiddag.
Rwanda har tidligere meldt sig som værtsland for et eventuelt dansk modtagecenter, som asylansøgere skal flyves ned til, og forståelsespapiret kan ses som et skridt på vejen til at oprette sådan et center.
Rwanda har prøvet den slags før.
Danmark er nemlig ikke det første land, der har lavet hemmelighedsfulde aftaler om asylansøgere med Rwanda.
5000 dollars per asylansøger
I november 2017 var det Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, der trykkede Rwandas præsident, Paul Kagame, i hånden efter at have indgået en aftale om asylansøgere med det lille afrikanske land.
De israelske myndigheder var også ganske tavse om aftalen og ville hellere fortælle, at landet var i færd med at åbne en ambassade i Rwanda for at styrke samarbejdet mellem Israel og de afrikanske lande.
Aftalen om asylansøgere blev i første omgang holdt hemmelig, men detaljerne slap ud, da den israelske tv-kanal Channel 10 fik fat i aftalen.
På kort tid bragte aftalen Israels regering i massiv modvind.
Aftalen gik ifølge flere israelske medier ud på, at Rwanda fik 5000 dollars for hver asylansøger, som landet tog imod.
Asylansøgere, der var villige til at rejse frivilligt, fik 3500 dollars i lommepenge plus flybilletten fra Israel til Rwanda.
De, der ikke ville rejse, havde udsigt til at blive sat i fængsel.
Samarbejdet mellem de to lande havde allerede flere år på bagen, da aftalen blev indgået, og i 2017 var flere asylansøgere fra Eritrea og Sudan allerede frivilligt rejst fra Israel til Rwanda.
En rejse som flere af dem tilsyneladende fortrød bittert.
Hvor bliver asylansøgerne af?
I sommeren 2017 bragte det udenrigspolitiske magasin Foreign Policy en lang artikel om, hvordan det var gået de asylansøgere, der rejste fra Israel til Rwanda.
- En årelang undersøgelse fra Foreign Policy afslører et uigennemsigtigt system, hvor asylansøgere fra Israel fordeles fra Rwanda og Uganda til tredjelande, hvor de ikke længere er nogens ansvar, skrev magasinet.
- Det begynder med luskede løfter fra de israelske myndigheder om asyl- og jobmuligheder i Rwanda og Uganda. Når de sudanesiske og eritreanske asylansøgere når Kigali eller Entebbe, beskriver de bemærkelsesværdigt ens prøvelser: I lufthavnen møder de én, der præsenterer sig selv som myndighedsperson. Så bliver de ført uden om immigrationen og flyttet til et hus eller hotel, der hurtigt føles som et fængsel, og slutteligt presses de til at forlade landet, skrev Foreign Policy i 2017.
Artiklen blev skrevet inden Benjamin Netanyahu trykkede hånd med Paul Kagame, og allerede inden Israel valgte at udvide samarbejdet, var FN's flygtningehøjkommissær bekymret.
- På grund af det hemmelighedskræmmeri, der omgærder denne politik og manglen på gennemsigtighed i implementeringen, har det været svært for UNHCR at følge systematisk op og overvåge situationen omkring de mennesker, der flyttes til disse afrikanske lande, skrev UNHCR i en pressemeddelelse, der bar overskriften: "UNHCR er bekymret over Israels forslag til at omplacere flygtninge".
Så hellere fængsel
Da det israelske magasin +972 Magazine i januar 2018 satte sig for at finde ud af, hvordan det var gået de asylansøgere, der var rejst fra Israel til Rwanda, blev UNHCR's bekymringer bekræftet.
Det lykkedes at finde to asylansøgere fra Eritrea, en 32-årig og en 38-årig mand, der var rejst frivilligt fra Israel til Rwanda.
- Gå ikke med til at rejse hertil. Lad dig fængsle i stedet, lød rådet fra den 32-årige til andre asylansøgere i Israel.
De to mænd bekræftede, at de lige efter landingen i Rwanda var blevet kørt til et hotel, hvor de var blevet udsat for pres, der skulle få dem til at forlade landet.
Nu måtte de så forsøge at klare sig uden job, penge eller flygtningestatus i Rwanda.
Lignende vidneudsagn er givet til flygtningeorganisationen Migrants and Refugees for Hotlin.
Denne organisation fandt asylansøgere i Holland og Tyskland, der havde taget den risikable tur til Europa, efter at Israel havde sendt dem til Rwanda.
- Vil du dø? Så tag tilbage. Hvis du ikke vil dø, så bliv i Israel, sagde en af de interviewede asylansøgere.
- Det er bedre at være i fængsel i Israel end at dø på vejen, fortalte en anden.
En tredje kunne berette, at de 3500 dollars, asylansøgerne fik i rejsepenge fra Israel, blev taget fra dem efter ankomsten.
Den kuldsejlede plan
I det hele taget var problemerne med den israelske aftale med Rwanda så omfattende, at den hurtigt kom i vanskeligheder.
Asylansøgernes valg mellem fængsel eller en billet til Afrika var ikke i tråd med israelsk lov, og landets højesteret afgjorde i april 2018, at Israel var nødt til at overvåge asylansøgernes velbefindende i Rwanda.
Ifølge israelske medier fik udsigten til israelske flygtningeinspektører i landet Rwanda til at trække sig fra aftalen, men det er ikke officielt bekræftet.
At aftalen med Rwanda var kuldsejlet stod dog fuldstændig klart, da Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kunne fortælle sine følgere på Facebook, at Israel ikke længere ville tvinge asylansøgere til Rwanda, fordi landet havde bøjet sig for internationalt pres, blandt andet fra EU og den amerikansk baserede borgerrettighedsorganisation New Israel Fund.
Da Israels nationale tv-station, Kan 11, tog kontakt til Rwanda for at få nogle flere detaljer om den hemmelighedsfulde aftale, som de to lande havde indgået, lød svaret fra Rwandas udenrigsminister:
- Der var aldrig en aftale med Israel, hverken skriftligt eller verbalt.
Men det er der med Danmark.
Vi ved endnu bare ikke, hvad den fører til.