Coronavirus

Indiens premierminister taber vigtigt delstatsvalg efter coronakritik

Indien slog søndag en kedelig rekord, da landet registrerede 3689 coronarelaterede dødsfald på ét døgn.

Mens coronasmitten stadig breder sig hastigt i Indien, har landets premierminister Narendra Modis parti tabt et vigtigt delstatsvalg i Vestbengalen.

Jeg vil fortsætte arbejdet med at forbedre coronasituationen i hele delstaten

Mamata Benerjee, genvalgt delstatsminister

Modis hinduistiske nationalistparti BJP har aldrig haft flertal i Indiens fjerdestørste stat, Vestbengalen, og Modi førte derfor en intensiv valgkamp op til søndagens valg.

Det har fået flere til at kritisere ham for at fokusere mere på valget end den verserende coronakrise. Det skriver BBC.

Covid-19 er førsteprioritet

Modis parti er efter valget ledende oppositionsparti i staten, mens det blev den siddende delstatsminister, som løb med sejren.

- Covid-19 vil være min førsteprioritet. Jeg vil fortsætte arbejdet med at forbedre coronasituationen i hele delstaten. Vores myndigheder arbejder allerede målrettet på det, siger Vestbengalens genvalgte delstatsminister Mamata Benerjee.

Hun lover, at indsættelsesceremonien vil blive nedtonet på grund af coronaepidemiens hærgen i Indien.

Alene i Vestbengalen, hvor millionbyen Kolkata er hovedstad, bor der cirka 90 millioner indere.

Hundredtusinder af indere har deltaget i vælgermøder op til delstatsvalgene, og sundhedsmyndighederne i landet mener, at det har spillet en markant rolle i den eksplosive stigning af smittetilfælde.

Lykønskninger til Mamata

Flere politiske modstandere lykønskede søndag Mamata Benerjee med sejren.

Rahul Gandhi fra oppositionspartiet Det Nationale Kongresparti ønskede delstatsministeren tillykke med en sikker sejr over Modis hinduistiske nationalistparti BJP, der aldrig har haft magten i Vestbengalen.

Også Aaditya Thackeray fra oppositionspartiet Shiv Sena roste Mamata Benerjees overbevisende valgsejr.

Ny kedelig rekord

Indien slog søndag en ny, kedelig rekord, da landet registrerede 3689 coronarelaterede dødsfald på ét døgn - det højeste antal i landet under epidemien.

Indien, der har omkring 1,4 milliarder indbyggere, har registreret over 300.000 daglige smittede de seneste 12 dage, hvilket har medført akut mangel på intensivpladser og ilt.

Den alvorlige situation får nu Danmark til at sende blandt andet 53 respiratorer til Indien. Samtidig gives der 7,4 millioner kroner til indisk Røde Kors’ arbejde med at bekæmpe pandemien, oplyser Udenrigsministeriet.

Støtten vil blandt andet gå til informations- og kampagnearbejde, ambulanceservices samt indkøb af beskyttelsesudstyr.

Også mange andre lande både i EU og resten af verden har sendt støtte til Indien. Blandt nogle af donorlandene er Tyskland, Frankrig, Belgien, Storbritannien og USA.

Donorlandene har sendt alt fra doser af lægemidlet Remdesivir til respiratorer og mobile faciliteter til produktion af ilt.