Coronavirus

Australien bliver beskyldt for racisme efter nye stramninger mod indrejse fra Indien

Borgere, der bryder regler, risikerer en kæmpebøde, fængsel eller begge dele.

Fra mandag risikerer australiere, som vender hjem fra Indien, store bøder og op til fem års fængsel.

Det sker, efter at alle fly fra det sydasiatiske land er blevet aflyst frem til 15. maj som følge af smitteeksplosionen i Indien.

Men reglerne bliver nu beskyldt for at være racistiske af flere kritikere, skriver BBC.

Forskellige standarder i forhold til, hvor du kommer fra

Senatoren for delstaten New South Wales, Mehreen Faruqi fra partiet The Greens, kalder på Twitter politikken for "fuldstændig forfærdelig og racistisk", mens den konservative kommentator Andrew Bolt i en klumme i Herald Sun beskriver reglerne som "så onde og irrationelle, at jeg også må give racisme skylden".

- Jeg kan ikke tro, at vi ville indføre sådan et indrejseforbud mod hvide australiere, som flygtede fra eksempelvis England, skriver han blandt andet.

Også den tidligere kommissær mod racediskrimination i Australien, Tim Soutphommasane, raser mod indrejseforbuddet, som han kalder inkonsistent i betragtning af, at en sådan lovgivning ikke tidligere er trådt i kraft ved indrejse fra andre lande, som har oplevet store udbrud med coronavirus.

Som eksempler nævner han USA, England og resten af Europa, som har oplevet høje smittetal.

- Der er åbenbart forskellige standarder på spil her, afhængig af den del af verden du kommer fra, siger han til Sydney Morning Herald.

Premierminister afviser: Det er ikke politik, det er en virus

Beskyldningerne har fået Australiens premierminister, Scott Morrison, til at gå ud og afvise, at der er tale om racisme.

Over for radiostationen 2GB påpeger han, at de samme beskyldninger blev fremført, da regeringen i starten af 2020 lukkede grænserne til Kina.

- Der er ingen politik eller ideologi i pandemien. Det har intet at gøre med politik, det er en virus, siger Scott Morrison.

Tidligere har finansminister Josh Frydenberg kaldt stramningerne for drastiske, men nødvendige.

Australiens sundhedsminister, Greg Hunt, har forklaret, at alle, der forsøger at omgås reglerne, risikerer en bøde på 66.600 australske dollars (cirka 318.500 kroner, red.) eller fem års fængsel - eller begge dele.

Rejsende fra Indien står i øjeblikket for 57 procent af de positive tilfælde opdaget i karantæne, oplyser udenrigsminister Marise Payne, ifølge BBC. I marts var det 10 procent af tilfældene.

Det anslås, at omkring 9000 australske statsborgere i øjeblikket befinder sig i Indien. Heraf af 600 betegnet som sårbare.

Cricketspillere mellemlandede i Qatar

Truslen om fængsel og bødestraf kommer, efter at flere rejsende har udnyttet et smuthul i reglerne til at tage til Australien fra det sydasiatiske land på trods af forbuddet.

Torsdag vendte to australske cricketspillere hjem fra Indien, selvom alle direkte fly fra landet var blevet aflyst. De omgik reglerne ved en mellemlanding i Qatar.

For 12. dag i streg har Indien mandag registreret over 300.000 nye smittetilfælde. Således er der det seneste døgn registreret 368.147 nye tilfælde og 3417 coronarelaterede dødsfald.

Det viser tal fra landets sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I alt er der bekræftet næsten 20 millioner smittetilfælde og 218.959 dødsfald under pandemien i Indien.

Situationen har fået flere lande, heriblandt Danmark til at sende hjælp til Indien. Således bidrager Danmark med 53 respiratorer, som kan bruges til behandling af covid-19, sammen med en donation på 1 million euro til indisk Røde Kors’ arbejde med at bekæmpe pandemien.

14 dages selvbetalt karantæne

I modsætning til Indien er Australien et af de lande, som indtil videre er kommet godt igennem coronakrisen. Således er der 910 registrerede dødsfald med covid-19 og i alt 29.824 smittetilfælde.

I Australien er det et krav, at alle indrejsende i landet går i 14 dages selvbetalt karantæne på et hotel. De australske grænser har været lukket siden pandemiens begyndelse for alle andre end australske statsborgere med få undtagelser.

I slutningen af april løftede Australien karantænereglerne til nabolandet New Zealand for første gang i 400 dage.

Australien er mandag begyndt at vaccinere personer over 50 år med AstraZeneca-vaccinen, som i Danmark er sat på pause, fordi der er en meget lille risiko for blodpropper for nogle.

I alt er det yderligere 6 millioner australiere, som nu har mulighed for at blive vaccineret. Der bor i alt 25 millioner mennesker i landet.