Udland

Skuespiller Olympia Dukakis er død

Olympia Dukakis brød igennem som 56-årig for sin rolle i filmen "Moonstruck", som hun modtog en Oscar for.

Den oscarvindende amerikanske skuespiller Olympia Dukakis er død. Hun blev 89 år.

Det oplyser hendes agent, Allison Levy, lørdag.

Olympia Dukakis døde i sit hjem i New York lørdag formiddag efter måneder med dårligt helbred. Hendes datter, Christina Zorich, var ved hendes side.

Dukakis fik sit gennembrud i en alder af 56 år, hvor hun spillede en mor, der rådgiver sin datter spillet af Cher om livets kærlighedsspørgsmål, i den romantiske komediefilm "Moonstruck" fra 1987, der på dansk fik titlen "Lunefulde måne".

Gennembrud i 50'erne

Dukakis, der er født i delstaten Massachusetts og er datter af græske indvandrere, havde i årtier inden sit gennembrud arbejdet i teater-, tv- og filmbranchen.

Efter "Moonstruck" fik Dukakis roller i film som "Look Who's Talking", "Det er mig der snakker", fra 1989 og fra samme år "Steel Magnolias", "Det stærke køn", med John Travolta og Kirstie Alley.

Hun spillede også med i Woody Allens "Mighty Aphrodite", "Mig og Afrodite", fra 1995 og "Mr. Hollands Opus" fra 1995 med Richard Dreyfuss.

Oscarvinder

Dukakis bliver beskrevet som en mester i at fortælle vittigheder uden at fortrække en mine, og hun modtog flere priser for sit skuespil gennem sin karriere.

Den største pris af dem alle modtog hun i forbindelse med "Moonstruck", da filmen modtog tre oscarstatuetter i 1988, herunder en pris til Dukakis for 'Bedste Birolle' og til Cher for 'Bedste Kvindelige Skuespiller'.

Samme år stillede hendes fætter, Michael Dukakis, op som Demokraternes præsidentkandidat i USA, men han måtte se sig slået af republikaneren George H.W. Bush.

Dukakis beholdt ikke sin oscarstatuette længe, da den blev stjålet i hendes hjem i New Jersey i 1989.

Dukakis giftede sig med skuespilleren Louis Zorich i 1962, og sammen fik de to sønner og en datter. Hendes mand døde i 2018.