Saif al-Adel på et af de tre kendte fotos af ham.
Udland

Forældrene troede, at han var død, men nu ligner denne mand Osama bin Ladens efterfølger

Det er ti år siden, at Osama bin Laden blev dræbt, men al Qaeda findes stadig, og en ny leder står på spring. Han kaldes "retfærdighedens sværd".

Det var den sjette sans, der vækkede ham.

Søvnen havde stadig et fast tag i de fem andre mænd i det forladte hus.

Udenfor var mørket tæt, og højt oppe i natten fløj døden rundt på aluminiumsvinger.

Og nu fornemmede den vågne mand, at vingerne var på vej i hans retning.

Han ved ikke, at hans forældre døde i pinsler og sorg over ham

Hassan Zaidan, storebror

Han vækkede sine kampfæller og forberedte dem på det værste.

- Hvis I hører missilet, rammer det os ikke, for der går mellem fem og syv minutter mellem hvert missil, hvis de ikke affyres samtidig, fortalte han.

Så rystede en eksplosion den afghanske nat.

Osama bin Ladens drøm

Mændene i huset var på en håbløs opgave.

De skulle forsvare den afghanske by Kandahar mod de amerikanske soldater, der netop havde invaderet Afghanistan som svar på terrorangrebene 11. september 2001.

Amerikanerne var på jagt efter terrorlederen Osama bin Laden og de mænd fra hans netværk al Qaeda, der var gået i hellig krig mod USA.

Så nu regnede bomber og krydsermissiler fra verdens stærkeste militærmagt ned over Aghanistan.

Gud være lovet. Ligene var fuldstændig intakte, ikke revet i stykker som sædvanligt

Abu Zubaydah, terrorist

Kampen i Kandahar tegnede ikke til at blive lige.

Mændene i huset havde én enkelt gammel russisk kampvogn, der blev kaldt 'Elefanten', et gammelt kinesisk stalinorgel og en masse fanatiske kampfæller.

Der var mænd fra alle mulige forskellige stammer og fraktioner, der normalt ikke kom specielt godt ud af det med hinanden, men lige præcis 16. november 2001 i Kandahar var det lykkedes at forene dem i en fælles kamp mod amerikanerne.

Foreningen af alle muslimer i kamp mod USA var Osama bin Ladens drøm, og manden, der førte den ud i livet i Kandahar, kaldes Saif al-Adel.

Vreden fra Amerika

Det var også ham, der blev vækket af sin sjette sans midt om natten.

Eller det er i hvert fald, hvad han selv påstår.

Saif al-Adel fortalte nemlig selv om angrebet på Kandahar til al Qaedas eget magasin 'Sawt al-Jihad' i 2003.

Det er derfra, at ovenstående oplysninger stammer, så detaljerne skal nok tages med forbehold.

At Saif al-Adel var ganske tæt på at forsvinde i et bombekrater i efteråret 2001, hersker der dog ingen tvivl om.

Guds største velsignelse er hjernen. Brug den klogt

Mustafa Hamid, terrorrådgiver

Han var vidne til USA's første store knusende slag mod al Qaeda, slag der er fortsat med at falde lige siden.

Det mest opsigtsvækkende slag var, da amerikanske specialstyrker dræbte Osama bin Laden i 2011, men i de ti år, der er gået siden terrorlederens død, har hans inderkreds levet livet farligt.

Listen over afdøde terrorister er alenlang.

I 2019 dræbte amerikanerne for eksempel Osama bin Ladens søn og formodede arving Hamza bin Laden.

En af de andre prinser, yeminitten Qasim al Raymi, måtte lade livet i januar 2020, og så skød israelske agenter al Qaedas næstkommanderende Abu Muhammad al-Masri i sensommeren 2020.

Blot for at nævne nogle få.

En mulig åbning i toppen

Siden Osama bin Ladens død i 2010 har al Qaedas øverste leder formelt været den egyptiske læge Ayman al-Zawahiri.

Han har imidlertid ikke givet troværdige livstegn fra sig siden 11. september 2020, og siden november har der været vedholdende rygter om, at han er død af sygdom.

Rygterne blev for eksempel bragt til torvs af den anerkendte terrorekspert og forfatter Hassan Hassan.

Hvis rygterne er sande, kan navnet på al Qaedas nye leder meget vel blive Saif al-Adel.

Det vurderer den tidligere FBI-agent Ali Soufan, der netop har udarbejdet en større personprofil på ham for det amerikanske forsvarsakademi West Point.

Artiklen her bygger til dels på oplysninger fra profilen, men som nævnt også på Saif al-Adels egne udsagn, samt en dagbog, der blev beslaglagt fra terroristen Abu Zubaydah i 2002 og offentliggjort af Al Jazeera.

Den uheldige diskusprolaps

Saif al-Adel var netop blevet forfremmet til leder af al Qaedas militære operationer, dagen før han blev vækket af sin sjette sans.

Inden den amerikanske invasion af Afghanistan havde han egentlig kun haft til opgave at gøre byen Kandahar til en fæstning med skyttegrave og fælder, mens alle al Qaedas topfolk flygtede op i bjergene.

Alle undtagen én.

Terrornetværkets militære chef og næstkommanderende, Abu Hafs al-Masri, havde nemlig fået en diskusprolaps og var sengeliggende i sit hjem i Kabul.

Han hørte ikke missilerne.

- Gud være lovet. Da de tog brødrenes lig ud af ruinerne, som amerikanerne havde ramt med 12 missiler, var Abu Hafs al-Masris lig blandt dem. Ligene var fuldstændig intakte, ikke revet i stykker som sædvanligt, skrev terroristen Abu Zubaydah i sin dagbog og tilføjede, at den døde terrorist så ud, som om han smilede.

Og sådan steg Saif al-Adel i graderne.

Et livsfarligt job

Med forfremmelsen til ny militærchef i al Qaeda havde han god grund til at være paranoid den novembernat i huset i Kandahar, hvor han blev vækket af sin sjette sans.

Eksplosionen, der bekræftede hans fornemmelse af at være i fare, havde ramt et hus et godt stykke væk, hvor uforsigtige krigere havde benyttet en satellittelefon.

Det kunne hans kampfæller berette over det almindelige telefonnet.

En smule lettet gav Saif al-Adel sig til at spise morgenmad med sine mænd.

Næste missil ramte meget tættere på.

Den stille dreng

At Saif al-Adel overhovedet skulle havne som terrorist i Afghanistan lå egentlig ikke i kortene, da han blev født i den egyptiske provinsby Shibin al-Kawm 60 kilometer nordvest for Cairo først i 1960'erne.

Hans forældre kaldte ham heller ikke Saif al-Adel.

Sidst jeg så ham, skulle han på pilgrimsrejse til Mekka i 1987

Hassan Zaidan, storebror

Saif al-Adel er nemlig et krigernavn, han først tog sig mange år senere - det betyder i øvrigt "retfærdighedens sværd".

Den lille dreng blev kaldt Mohammed Salahuddin Zeidan, og han voksede op med sine forældre samt en række brødre og søstre i et hus i Shibin al-Kawm.

Sheiken i byens Farjul Islam-moské fortæller til den tidligere FBI-agent Ali Soufan, at han husker den unge mand som stille og indadvendt.

Han gik i gymnasiet, kom på universitetet og fik en bachelorgrad i handel, inden han gjorde militærtjeneste som faldskærmssoldat ved den egyptiske hær.

Sønnen der forsvandt

Familien bor stadig i byen, og i 2011 lykkedes det den egyptiske journalist Ali Zalat at få et interview med Saif al-Adels storebror Hassan Zaidan.

Han havde min brors jakke med og fortalte, at han var død i en trafikulykke

Hassan Zaidan, storebror

Storebroren kunne fortælle om en 25 år gammel tragedie med Saif al-Adel i hovedrollen.

- Sidste gang jeg så ham, kørte jeg ham til lufthavnen i Cairo, hvor han skulle på pilgrimsrejse til Mekka. Det var i 1987. Han fortalte mig, at han ville søge arbejde i Saudi-Arabien, men han ringede ikke hjem efter ankomsten, fortæller Hassan Zaidan.

Der gik længe, inden familien hørte fra ham.

- Et år senere kom der en mand og sagde, at han var ven af min bror. Han havde den jakke med, min bror plejede at gå i, og fortalte, at Muhamad var død i en trafikulykke, og at han havde arbejdet som sælger i Saudi-Arabien, fortæller Hassan Zaidan.

Familien forsøgte at få dødsfaldet bekræftet i Saudi-Arabien, men ifølge Hassan Zaidan lykkedes det ikke, og ingen af dem hørte fra ham igen.

Det, vi tænker på som familie, er, at han gik bort og slet ikke kontaktede os

Hassan Zaidan, storebror

Under interviewet i 2011 fortalte Hassan Zaidan, at han ikke kan begribe, at hans bror er eftersøgt terrorist, og at han har svært ved at tro på, at han virkelig var i live.

- Det, vi tænker på som familie, er, at han gik bort og slet ikke kontaktede os. Hvis han er i live, ved han ikke, at hans forældre døde i pinsler og sorg over ham. Jeg beder for ham, sagde storebroren.

Han huskede ingen ekstremistiske træk ved sin lillebror og fortalte, at den unge mand både barberede sig jævnligt og kom godt ud af det med bydelens kristne.

Et nyt liv i Afghanistan

Hvad der præcist skete med den unge mand i Saudi-Arabien er ikke offentligt kendt.

Sidst i 1980'erne var Osama bin Laden ofte i landet for at rekruttere mænd til krigen i Afghanistan, og om han også mødte Saif al-Adel her, vides ikke.

Men det er dog sikkert, at den unge mand snart dukkede op i Afghanistan, hvor han nu brugte sin træning fra faldskærmstropperne i den egyptiske hær.

Han trænede krigerne i at bruge Stinger-missiler

Essam Draz, filminstruktør

Den egyptiske filminstruktør Essam Draz, der optog dokumentarfilmen 'Arab Supporters in Afghanistan', mødte Saif al-Adel ved byen Jalalabad i 1989.

- Jeg mødte Saif under slaget ved Jalalabad, fortalte Essam Draz til CNN i 2011.

- Han trænede krigerne i at bruge de Stinger-missiler, som amerikanerne havde givet dem. Han nægtede at lade mig fotografere ham, sagde Essam Draz.

Slaget ved Jalalabad, der var en af Osama bin Ladens største satsninger i Afghanistan, gik elendigt.

Planen havde været at smide de sovjetisk støttede regeringsstyrker ud af byen, men i stedet endte omkring tre tusinde hellige krigere med at omkomme i forsøget.

Udveksling af brystmælk

Osama bin Laden rejste hjem til Saudi-Arabien efter nederlaget ved Jalalabad, men Saif al-Adel blev chef for al Qaedas nye træningslejr Jihad Wel al-Farouq ved Kandahar.

Her lærte han kommende terrorister op i brug af sprængstoffer og efterretningsvirksomhed.

Det fremgår af dokumenter fundet under drabet på Osama bin Laden i 2011, der er bearbejdet og delvist offentliggjort af USA's forsvarsakademi West Point.

Dokumenterne består blandt andet af dagbogsnotater fra en af de afrikanere, der var rejst til Afghanistan for at føre hellig krig.

Han hed Fazul Abdullah Mohammed - blev kaldt Harun - og kom ganske tæt på Saif al-Adel, som havde stiftet familie i Afghanistan.

- Haruns familie var så tæt på Saif, at Halima, Haruns hustru, ammede hans søn Khalid og Saifs hustru, Umm Khalid, ammede Haruns datter Asia, skriver analytikerne på West Point.

De to mænd skulle snart lave ulykker sammen i Afrika.

Da du kom til Somalia, var arenaen gold og ørkesløs

Mustafa Hamid, terrorvejleder

Da Sovjetunionen trak sig ud af Afghanistan, begyndte den hellige krig i landet mere og mere at ligne en helt almindelig stammekrig, så Osama bin Laden valgte at flytte det meste af forretningen til Sudan.

En svær afrikansk opgave

Saif al-Adel begyndte også der at træne terrorister, men hans chef gik med drømme om at ekspandere.

Og sådan gik det til, at Osama bin Laden sendte en af sine bedste terrorinstruktører til Somalia.

Måske var det lige et sted for al Qaeda?

Landets regering var kollapset, klanerne var i krig med hinanden, og flere af al Qaedas krigere kom fra landet.

Det viste sig dog, at de somaliske jihadister helst ville være fri for arabisk indblanding, og Saif al-Adel var tæt på at vende hjem med uforrettet sag.

Men så skete der noget.

Bør jægeren ikke trykke på aftrækkeren for at dræbe ørnen?

Mustafa Hamid, terrorvejleder

I 1990 formastede kristne soldater fra USA og Vesteuropa sig til at sætte fod på hellig jord i Saudi-Arabien i forbindelse med krigen mod Saddam Husseins Irak.

Derfor udråbte Osama bin Laden Amerika og Vesten som den nye store fjende, og i december 1992 gjorde amerikanerne så Saif al-Adel og hans chef en stor tjeneste.

Den blodige ørn

1800 kortklippede marinesoldater landede i Somalias hovedstad Mogadishu, og pludselig var der arbejde til Saif al-Adel.

- Da du kom til Somalia var arenaen gold og ørkesløs. Situationen ændrede sig dog, da Amerika og korsridderne blandede sig, skrev en af al Qaedas daværende topfolk, Mustafa Hamid, i et brev til Saif al-Adel.

- Du minder mest af alt om en jæger, der retter sin riffel mod en død gren på et træ uden løv eller fugle. Pludselig lander der en hvidhovedet havørn på grenen foran riflen. Bør jægeren ikke trykke på aftrækkeren for at dræbe ørnen eller i det mindste gøre den blodig?, fortsatte Mustafa Hamid i sit brev, der siden er faldet i amerikanske hænder.

Saif al-Adel blev dog advaret mod at "kæmpe som et næsehorn".

- Guds største velsignelse er hjernen. Brug den klogt, formanede Mustafa Hamid.

Så Saif al-Adel brugte hjernen.

Han trænede sine folk i at bruge gamle sovjetiske raketstyr mod flyvende mål, og om eftermiddagen 3. oktober 1993 gik det rigtig galt for amerikanerne.

Black Hawk Down

To MH-60 Black Hawk-helikoptere på mission over Mogadishu blev skudt ned.

Ifølge den tidligere FBI-agent Ali Soufan blev en af helikopterne skudt ned af Saif al-Adels folk.

Affæren endte med 18 døde og 84 sårede amerikanske soldater. En enkelt soldat blev taget som gidsel, og tre dage efter angrebene erklærede USA's præsident Bill Clinton, at USA trak sig ud af Somalia.

Ørnen var såret, men som Mustafa Hamid påpegede i næste brev, var den ikke død.

- Amerikanerne blev ikke slået militært i Somalia. Effektfulde menneskelige og økonomiske tab blev ikke påført dem. Alt, hvad der skete, var, at slaget i Somalia afslørede mange af deres psykologiske, politiske og militære svagheder, skrev han.

Næste gang Saif al-Adel slog til, skulle det komme til at gøre endnu mere ondt på amerikanerne.

Bilen gøres klar

Trods succesen i Somalia flyttede Osama bin Laden i 1996 tilbage til Afghanistan på grund af internationalt pres mod Sudan, og efter et ophold i Yemen fulgte Saif al-Adel efter sin chef.

Han fik nu ansvar for terrorlederens sikkerhed.

En augustdag i 1998 beordrede han så Osama bin Ladens chauffør Salim Ahmed Hamdan til at ordne terrorlederens bil.

- Bilen er ikke i stykker, svarede chaufføren, ifølge et vidne, som den tidligere FBI-agent Ali Soufan har afhørt.

- Du skal ordne den alligevel, og sørg for, at den er tunet. Vi skal snart på farten, lød det fra Saif al-Adel.

Kort efter forlod hele selskabet de bygninger i Afghanistan, hvor de havde opholdt sig.

- Amerikanerne bomber os snart, fortalte Saif al-Adel.

Men terroristerne bombede først.

Tegn på tilfredsstillelse

Om morgenen 7. august 1998 eksploderede to enorme lastbilbomber uden for USA's ambassader i Kenyas hovedstad Nairobi og Tanzanias hovedstad Dar es Salaam.

Nairobi

Dar es-Salaam

Lederen af terrorcellen var Fazul Abdullah Mohammed - altså ham med børnene der havde drukket brystmælk hos Saif al-Adels hustru.

Fazul Abdullah Mohammed overbragte personligt den glædelige nyhed om operationen til sin ven i Afghanistan.

- Jeg så tegn på tilfredsstillelse på Saif al-Adels ansigt, skrev han i sine notater.

I inderkredsen

Kort efter begyndte krydsermissilerne at forvandle al Qaeda-ledernes huse i Afghanistan til ruinhobe og gjorde livet som terrorist usikkert et kort stykke tid.

Det fik dem ikke til at miste modet, og i de første måneder efter årtusindeskiftet kunne Saif al-Adel ses med et stort opslagsværk over krigsskibe, som han flittigt læste i. Det har et vidne fortalt den tidligere FBI-agent Ali Soufan.

Saif al-Adels øje for talent lod sig heller ikke fornægte, og han pressede blandt andet på for at Osama bin Laden skulle støtte en ung jordaner, der var kommet til Afghanistan og gerne ville føre hellig krig i Mellemøsten.

Manden fik bin Ladens støtte.

Han hed Abu Musab al-Zarqawi og grundlagde den gruppe, der udviklede sig til terrororganisationen Islamisk Stat.

Det nye årtusinde bragte i det hele taget nye impulser ind i Saif al-Adels liv.

Et kig i kameraet

Det var også her, det seneste billede af ham blev taget, da en af terrororganisationens fotografer videofilmede Osama bin Ladens sammenkomst i anledning af højtiden Eid 8. januar 2000 og et bryllup dagen efter.

Saif al-Adels ansigt dukker op i få sekunder på et af de samme videobånd, der blev brugt til at optage afskedshilsnerne fra to af de flykaprere, der udførte terrorangrebene i 2001.

Det var i øvrigt et angreb, som Saif al-Adel var modstander af.

Hvis nogen siger ham imod, finder han øjeblikkelig en anden, der vil støtte ham

Saif al-Adel om Osama bin Laden

Ifølge en rapport fra USA's forsvarsakademi West Point, stemte Saif al-Adel imod angrebet sammen med en del andre ledere i terrornetværkets øverste råd.

Modstanden skyldtes formentlig ikke angrebets grusomhed, men snarere risikoen for at det amerikanske modangreb ville blive ødelæggende.

Alligevel fik Osama bin Laden sin vilje.

- Hvis nogen siger ham imod, finder han øjeblikkelig en anden person, der vil støtte ham, så han kan holde fast i sin mening, skrev Saif al-Adel senere i et brev til et af rådets andre medlemmer.

Det største terrorangreb i nyere tid blev gennemført, mens Saif al-Adel begyndte at søge efter skjulesteder til al Qaedas ledere.

På flugt

Og da amerikanerne gik til angreb havde han ansvaret for at forsvare Kandahar sammen med sine håndgangne mænd og kampvognen "Elefanten".

De var stadig midt i morgenmaden i det forladte hus, der var deres base, da de bange anelser fra Saif al-Adels sjette sans blev bekræftet.

Det næste krydsermissil slog ned bare 100 meter fra dem.

Mændene flygtede ud på den røgfyldte gade, hvor lyden af amerikanske fly nu flængede luften.

To huse på gaden var forvandlet til rygende ruiner, da endnu et missil blev affyret fra et jagerfly, og mændene måtte springe i dækning.

Missilet lavede et stort hul i jorden, og så kunne krigerne løbe væk.

Første december så de det første amerikanske spejderkøretøj nærme sig byen.

Landkrigen havde indhentet dem.

Tre dage inde i slaget blev den kinesiske raketkaster ramt af en bombe, mens kampvognen "Elefanten" blev tilintetgjort af et missil.

Saif al-Adel måtte flygte.

Først gik turen op i bjergene, dernæst til Pakistan, og da amerikanernes jagt på terrorister også gjorde livet svært der, lykkedes det Saif al-Adel at komme til Iran.

I ly i Iran

Her boede han i byen Shiraz med sin familie ifølge et andet al Qaeda-medlem, Abu Ghayth, der blev anholdt i Tyrkiet i 2013.

Den iranske efterretningstjeneste overvågede Saif al-Adel, men han kunne leve relativt frit i Iran ind til 2003, hvor han blev sat i husarrest.

Husarresten skyldtes givetvis hans medvirken i planer om at indkøbe tre russiske atomvåben. Planer som ifølge CIA's daværende chef George Tenets bog At the Center of the Storm, blev udklækket af al Qaedas folk i Iran.

Graden af frihed varierede gennem årene, men i 2010 blev Saif al-Adel løsladt som led i en fangeudveksling, hvor al Qaeda byttede ham for en iransk diplomat, der var taget som gidsel.

Således var Saif al-Adel fri, da Osama bin Laden blev dræbt i 2011, og i første omgang blev han udnævnt til midlertidig leder af terrororganisationen, inden det øverste råd valgte Ayman al-Zawahiri til ny topterrorist.

Af ukendte årsager vendte Saif al-Adel imidlertid tilbage til Iran i efteråret 2011 - muligvis, fordi han havde efterladt sin familie der.

Om han kan bevæge sig frit vides ikke med sikkerhed, men en af hans kolleger i al Qaeda skrev i et brev i 2017, at han ikke holdes fanget og at han formentlig kan rejse frit.

Måske til Afghanistan, hvor USA er ved at trække sig ud.

Nu er spørgsmålet så bare, om den sjette sans kan redde Saif al-Adel, når amerikanerne kommer efter ham igen.

Hvis du ser ham, er dusøren på 10 millioner dollars.