Udland

Et halvt år i rummet sluttede med en kort tur i vandet

Rumkapslen landede i nattemørket i Den Mexicanske Golf og blev straks lokaliseret.

Søndag morgen dansk tid landede SpaceX’s rumkapsel i havet ud for Florida med fire astronauter fra den internationale rumstation, ISS.

Rumkapslen landede med fire store faldskærme til at bremse faldet i Den Mexicanske Golf efter knap syv timers flyvetur fra rumstationen – på slaget 08.57 dansk tid, ganske som planlagt.

De fire astronauter, tre amerikanere og en japaner, har opholdt sig på ISS siden november og er nu blevet afløst af et nyt hold.

Rumkapslens landing var imødeset med lidt ekstra spænding, fordi det var første gang siden Apollo 8 i 1968, at den amerikanske rumfartsorganisation NASA har landet en rumkapsel i havet i mørke.

Lokalt i Florida var klokken 02.57 om natten, da rumkapslen landede i vandet, men mørket var ifølge NASA ikke noget problem.

- Vi har øvet os på at hente astronauter dag og nat. Rumfartøjet har masser af belysning, og vi er godt hjulpet på vej af måneskin, forklarede NASA's programleder, Steve Stich, før landingen.

Optagelser med natkamera fra den amerikanske rumfartsorganisation NASA viser rumkapslen med de fire faldskærme på vej mod havoverfladen.

En landing i mørke har både fordele og ulemper. Fordelen er, at der er færre civile fartøjer i området om natten, men den største ulempe er, at det kan tage lidt længere tid at lokalisere rumkapslen i vandoverfladen i mørke.

Privat selskab

Turene til og fra ISS er foretaget med en rumkapsel fra det private selskab SpaceX, der ejes af Elon Musk, milliardæren der også ejer bilfirmaet Tesla.

Rumkapslen 'Resilience' fra SpaceX har været hægtet på ISS rumstationen, siden de fire astronauter ankom i november.

På dette tweet fra SpaceX kan man se øjeblikket, hvor rumkapslen forlader rumstationen ISS:

I Den Mexicanske Golf ventede en flåde af redningsfartøjer klar til hurtigst muligt at få astronauterne ud af rumkapslen og ombord på et skib. At blive kastet rundt i bølgerne i en rumkapsel er, ifølge de astronauter der har prøvet det, noget af det mest søsygefremkaldende overhovedet.

Fra skibet vil de blive fløjet i helikopter til NASA's Johnson Space Center i Houston i Texas, hvor de skal møde pressen og deres familier efter fem måneders adskillelse.