Coronavirus

Danmark sender hjælp til Indien

Flere lande har indtil nu doneret medicinsk udstyr til landet.

Danmark slutter sig til listen af lande, der sender hjælp til Indien, som er hårdt ramt af coronapandemien i øjeblikket.

Det er udenrigs-, sundheds- og forsvarsministrene, der har truffet beslutningen. Det skriver de respektive ministerier i en pressemeddelelse.

Ifølge meddelelsen vil Danmark bidrage med 53 respiratorer, som kan bruges til behandling af covid-19, sammen med en donation på en million euro til indisk Røde Kors’ arbejde med at bekæmpe pandemien.

Forsvarsministeriet vil sammen med Beredskabsstyrelsen arrangere transporten af respiratorerne til Indien.

400.000 smittede på en dag

Indien oplever i øjeblikket landets højeste smitte- og dødstal under pandemien. Lørdag registrerede landets sundhedsmyndigheder 401.993 nye smittede og 3525 døde.

Indtil videre er flere end 19 millioner konstateret smittet med covid-19, mens antallet af døde har passeret 200.000. Landets indbyggertal er over 1,3 milliarder. Men eksperter frygter, at de egentlige smitte- og dødstal er højere, end hvad de indiske myndigheder oplyser.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger, at Danmark også ser på andre muligheder for støtte til Indien.

- I Indien ser vi, hvor forfærdeligt, hvor voldsomt og hvor hjerteskærende coronapandemien kan ramme. Danmark vil selvfølgelig hjælpe, hvor vi kan og med det, som vores indiske venner efterspørger. Vi ser løbende på andre muligheder for støtte, og vi fortsætter dialogen med de indiske myndigheder, siger han i pressemeddelelsen.

Stor forskel for den enkelte patient

- Det er ikke et kæmpe bidrag, men det er et relevant bidrag. Det siger professor i global sundhed på Københavns Universitet Flemming Konradsen til TV 2 ovenpå nyheden.

De 53 danske respiratorer kommer fra Region Hovedstaden og er del af en samlet EU-indsats, hvor der også bliver indsamlet iltforsyninger og andet medicinsk udstyr, der skal sendes til Indien.

Ifølge Flemming Konradsen skal man ikke se på det danske bidrag isoleret set, men sammen med de mere end 40 andre landet, der biddrager med hjælp - blandt andet i EU-regi.

- Det gør ikke en verden til forskel, men det gør en verden til forskel for de patienter, der bliver behandlet. Effekten af vores støtte kan ikke læses i de indiske tal, men det gør en reel forskel for dem, der nu kan blive behandlet, siger Flemming Konradsen.

Støtten til Indisk Røde Kors vil blandt andet gå til informations- og kampagnearbejde, ambulanceservices samt indkøb af beskyttelsesudstyr.

De indiske sundhedsmyndigheder har over for de danske myndigheder bekræftet, at de gerne modtager de 53 respiratorer fra Danmark, siger Jeppe Kofod til TV 2.