Udland

Mindst 44 dræbt og hundrede kvæstet under religiøs fest i Israel

Titusindvis deltog i begivenheden i Israel, hvor adskillige er såret, og mindst 44 personer har mistet livet.

Mindst 44 personer er sent torsdag aften blevet mast til døde i Israel. Det siger Israels beredskabsmyndighed, Magen David Adom, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det skete under en jødisk fejring på Meron-bjerget i det nordlige Israel.

Kort for midnat natten til fredag skete ulykken, der har kostet adskillelige liv, og mange er blevet såret. Nyhedsbureauet AP har tidligere skrevet, at mere end 100 menes at være såret. Jerusalem Post skriver, at 44 er i kritisk tilstand.

Tusindvis af ultraortodokse jøder var samlet til fejringen af højtiden Lag Ba'omer.

Ulykken skyldtes ifølge Jerusalem Post, at flere blev trampet ned og mast opad hegn grundet trængsel.

En repræsentant fra politiet fortæller Times of Israel, at dusiner "gled" og faldt ned på personer på personer under dem på tribunerne, hvilket skabte en slags dominoeffekt.

Ritzau skriver, at en tribune kollapsede. Men hvorvidt kollapset var den direkte årsag til ulykken, eller om det var den panik, der spredte sig efter, er uklart.

Vidner: Folk blev trampet ned og ikke opdaget

Op mod 5000 betjente var ifølge nyhedsbureauet AFP blevet indsat forud for begivenheden. Samtidighed havde sundhedsmyndighederne advaret mod at deltage i festlighederne grundet smittefare.

Ifølge Times of Israel deltog op mod 100.000 personer dog i begivenheden.

Videoer optaget inden ulykken viser tusindvis af mennesker, der danser, beder og hopper i takt til musik.

Ifølge The Guardian fortæller vidner, at folk blev kvalt eller trampet ned på steder, hvor flere mennesker skulle passere. Mediet skriver, at flere af menneskerne, der var kommer til skade, ikke blev opdaget, før der var en besked på højtaleranlægget om, at forsamlingen skulle opløses.

Seks helikoptere og flere ambulancer blev sendt til stedet for at bistå i redningen. Området er ifølge Ritzau nu afspærret, mens man forsøger at rydde stedet og identificere ofte.

Der var også små børn blandt ofrene, fortæller en repræsentant for en af redningsfolkene.

- Vi lavede genoplivning på dem, og heldigvis lykkedes det at genoplive nogle af dem, siger Eli Beer, der har grundlagt redningstjenesten United Hatzalah, ifølge Jerusalem Post.

Ultraortodokse jøder var samlet for at markere højtiden Lag Ba'Omer.
Paramedicinere på området efter ulykken.

Vidner til ulykken fortæller til Times of Israel, at redningstjenester kæmpede for at komme frem til folkemængden for at redde fastklemte mennesker.

Største ulykke i fredstid

Højtiden Lag Ba'omer, der blev markeret, er en jødisk helligdag, der markerer rabbineren Shimon Bar Yochai, der levede i det andet århundrede og er begravet på området.

Det er den største begivenhed, der er blevet afholdt i Israel, siden coronavirus brød ud.

Ifølge Times of Israel tegner ulykken til at blive den værste i fredstid i Israels historie.

Premierminister Benjamin Netanyahu kalder ulykken for en "forfærdelig tragedie" og beder for, at alle sårede vil komme sig, skriver Reuters.