Udland

Få ting er farligere end menneskemængder - dansk ekspert har flere bud på, hvad der gik galt i Israel

Særlig efterforskningsenhed undersøger, hvad der ledte op til ulykken ved Meron-bjerget. Dansk sikkerhedsekspert mener, at flere faktorer spiller ind.

Kort før mindst 44 mennesker blev mast ihjel under en religiøs fejring ved Meron-bjerget, fik politiet i det nordlige israelske distrikt ros.

Landets minister for offentlig sikkerhed, Amir Ohana, takkede dem for at sikre ”orden og sikkerhed” i forbindelse med fejringen og samlingen af den store menneskemængde.

Men nu skal politiets rolle i ulykken undersøges af en særlig politiefterforskningsenhed under Israels justitsministerium. Og distriktets politichef, Shimon Lavi, står i skudlinjen, da han var på stedet, da ulykken skete.

- Jeg er klar til en hvilken som helst efterforskning af os, men vent med at konkludere noget, indtil vi har resultaterne. Det her var helt sikkert ikke politiets ansvar, sagde han til The Jerusalem Post efter ulykken.

En dansk sikkerhedsekspert mener, at flere ting kan have spillet ind, da det gik galt.

Farlig menneskemængde

Ulykken skete i en snæver passage, der ledte frem mod pladsen for fejringen af den jødiske helligdag Lag Baomer ved Meron-bjerget.

Der var samlet omkring 100.000 mennesker på stedet, og 5000 politibetjente stod for sikkerheden.

- Det, der tit sker i forhold til sikkerhed ved arrangementer som disse, er, at man fokuserer på at forhindre terror og vold. Men i virkeligheden er bevægelser blandt mennesker det farligste, siger Morten Therkildsen, sikkerhedschef for RF-experience og Roskilde Festival Gruppen, som står for sikkerheden ved mange store festivaler og arrangementer i Danmark.

Kvalt og trampet ihjel

Vidner fortæller om, hvordan folk blev kvalt eller trampet ihjel i passagen. Først da menneskemængden på selve pladsen i antal oversteg covid-19-restriktionerne, begyndte der at lyde advarsler i lydanlægget om at sprede sig ud og holde afstand.

- Der var en slags tumult, politi, folk, der skreg, et stort kaos, og efter en halv time lignede det scenen for et bombeangreb, siger 19-årige Hayim Cohen, der oplevede ulykken på tæt hold.

Og det er især snævre passager, der kan være farlige under samlingen af en stor folkemængde, forklarer sikkerhedschef Morten Therkildsen.

- Vi mennesker kan godt tåle at stå tæt, så længe vi står ude i det åbne. Men når vi så kommer ind, hvor der er vægge, vi kan blive mast op imod, så går det galt for os. Det kan vi ikke klare, siger han.

Kø-mentalitet

I forhold til situationer, hvor folk står i en tæt folkemængde, som den i Israel, og skal frem eller tilbage, kan det være svært at nå at gribe ind, når det først begynder at gå galt.

- Man følger dem, der er foran sig. På et eller andet tidspunkt bliver man fanget, hvis der er rigtig mange mennesker bagved, som ikke kan se, hvad der foregår. Ligesom når man er på motorvejen. Så bliver køen tættere, og dernæst går det helt i stå, forklarer Morten Therkildsen.

- Det skaber en energi, hvor de bagerste ikke kan mærke, at de skubber dem foran. Og så bliver de forreste simpelthen bare mast op ad et eller andet.

Svært at redde situationen

Og det kan meget vel være det, der er gået galt under arrangementet i Israel. En video på Twitter viser angiveligt minutterne før ulykken, hvor der er uro i menneskemængden.

Nogle vælter, og folk står ekstremt tæt. Men det er begrænset, hvor hurtigt køen kan bevæge sig, fordi der er så mange mennesker, der skal igennem passagen.

- Når man først står i den situation, så er det rigtig svært nå at gribe ind. Det kan tage mange minutter bare at finde ud af, hvad der foregår, for dernæst at finde frem til nogle, der kan hjælpe og tage styringen af menneskemængden. Og desværre så går det meget, meget hurtigt galt, siger Morten Therkildsen.

Afholdt i årevis

Fejringen med bøn, sang og dans ved Meron-bjerget er en årligt tilbagevendende begivenhed. Normalt plejer endnu flere mennesker at være samlet på stedet, men i år var der ekstra restriktioner på mængden af mennesker, så kun 10.000 måtte være samlet på pladsen ved bjerget ad gangen.

Bålområderne, som folk plejer at samles om, var i år opdelte, og en talsmand for politiet har ifølge Reuters påpeget, at det kan have skabt uventede flaskehalse.

Og det kan der ifølge Morten Therkilsen godt være noget om:

- Det kan være et spørgsmål om, at nogen lige i år har flyttet sig en lille bitte smule anderledes, end man har gjort før, siger han som en mulig forklaring på, at ulykken nu sker efter så mange år.

- Hvis man har lavet arrangementet mange gange før, og det ikke er gået galt der, så kan det være svært at forudsige, slutter han.