Udland

Brasilien runder 400.000 corona-relaterede dødsfald

Kun overhalet af USA er Brasilien det sted i verden, hvor flest er registreret døde med covid-19.

Iført mundbind og sikkerhedsdragter begraver kirkegårdens medarbejdere endnu en covid-19 patient i storbyen Sao Paolo, mens mørket falder på og de efterladte ser til.

Selvom smitten i Brasilien har været faldende siden marts, er der stadig travlt på landets kirkegårde med et incidenstal på 200 den seneste uge.

Alene i april har 100.000 brasilianere mistet livet, mens de var smittet med coronavirus, og det totale dødstal siden pandemiens start er fredag 401.186.

- Det skyldes primært regeringens ledelsesmæssige inkompetence, repræsenteret af Brasiliens præsident, sagde Jamal Suleiman, speciallæge i infektionssygdomme på Emilio Ribas Instituttet til Reuters.

Har åbnet op

Flere steder i Brasilien er der igen løsnet på covid-19-restriktionerne, efter at smittetallene faldt. Men det advarer flere eksperter nu imod.

- Der vil være en intens cirkulation af mennesker, og det øger risikoen for udviklingen af mere alvorlige varianter af virusset, end dem vi allerede har, siger Jamal Suleiman.

Smitten i Brasilien i de seneste måneder har især været drevet af virusmutationen P1, som tyder på at være 2,5 gange mere smitsom end originalen.

Regering undersøges

Sideløbende har landets præsident, Jair Bolsonaro, aktivt talt imod restriktioner som at blive hjemme og bruge mundbind, fordi det ifølge ham skader Brasiliens økonomi mere end pandemien i sig selv.

Det skaber nu stor kritik og har ført til, at landets senat har nedsat en særlig undersøgelseskommission.

Den skal finde ud af, om regeringen har håndteret krisen på ordentlig vis.

- Jeg tror ikke, at vi havde nået over 400.000 døde, hvis vi havde haft mere effektive restriktioner det seneste år, sagde Alvaro Costa Junior, en 36-årige borger i Rio de Janeiro, der ventede på at få en vaccine sammen med sin mor.

10 procent af Brasiliens befolkning vurderes ifølge Reuters at være blevet vaccineret.