Udland

Efter 100 dage som præsident præsenterer Joe Biden sine dyre planer

Bidens tale til Kongressen blev en hyldest til landets coronaindsats - og et løfte om hjælp til arbejderklassen. Tre ting står klart efter talen.

Den amerikanske præsident Joe Biden kom med store planer, da han onsdag aften talte til Kongressen i anledning af, at han nu har været præsident i 100 dage.

Han slog fast, at USA nu er gennem det værste med hensyn til corona-epidemien, og at det derfor er på tide at komme videre med en omfattende reformering af det amerikanske samfund.

- Efter bare 100 dage kan jeg melde til nationen: Amerika er tilbage på sporet. Vi omdanner trusler til muligheder, en krise til muligheder og modgang til styrke, sagde han.

Og så fremmanede han sin vision for, hvilke reformer han ønsker at gennemføre i de kommende år.

- Joe Biden bruger nu corona-krisen til at forsøge at få så mange af sine politiske forslag igennem som overhovedet muligt, forklarer TV 2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Flere af præsidentens forslag har ikke nødvendigvis noget med corona-epidemien at gøre, men blev alligevel brugt i argumentationen, siger Jesper Steinmetz:

- Mange gange i talen argumenterede præsidenten med, at vi på grund af corona har set, hvordan der er forskel på rig og fattig. Og set, hvordan børnefamilier, der ikke tjener specielt godt, klarer sig virkeligt dårligt og derfor har brug for hjælp, forklarer han.

Biden sætter fokus på den almindelige arbejderfamilie

Store og dyre visioner

Efter talen står tre ting klart:

For det første, at Joe Biden ikke blot betragter sig selv som den lidt kedelige overgangsfigur, der skulle hele det splittede USA efter fire år med Donald Trump. Hans ambition er at blive husket som en reformator, der ændrede USA på afgørende punkter.

For det andet, at han har tænkt sig at bruge rigtig mange penge. Han lægger op til at bruge billiarder af dollars på at forbedre landets infrastruktur, bekæmpe klimaforandringerne og udbygge sociale programmer som ”The American Families Plan”. Den store plan for sociale forbedringer skal hjælpe arbejderklassen og specielt kvinder med bedre børnepasning, forældreorlov og uddannelse.

- Arbejderklassen i USA er blevet overset, og denne plan skal give dem endnu en chance, sagde han.

Republikansk modstand

Og for det tredje: Oppositionen i Det Republikanske Parti vil kæmpe imod mange af disse ideer, ikke mindst fordi Joe Bidens store regning delvist skal betale med skattestigninger til erhvervslivet og de mest velhavende amerikanere.

Så Joe Bidens ambition fra valgkampen om bredt samarbejde hen over midten kan få det svært.

På republikanernes vegne afviste senator Tim Scott fra South Carolina præsidentens tale som ”en venstreorienteret ønskeliste”

- En præsident, der har lovet at bringe os sammen, burde ikke komme med forslag, der splitter os, sagde han.

Kvinderne bag præsidenten

Aftenens tale til Kongressen var usædvanlig på flere måder.

På grund af corona-smitten var kun en lille del af Kongressens medlemmer til stede, og de bar alle mundbind og hilste på hinanden med albuerne.

Joe Biden valgte dog at fokusere på en helt anden ting, der gjorde Kongres-samlingen til noget særligt. Nemlig at de to magtfulde politikere, der sad bag ham, mens han stod på Kongressens talerstol, for første gang i amerikansk historie begge var kvinder.

Det var vicepræsident Kamala Harris og lederen af Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi, der er henholdsvis nummer to og tre på magtens rangliste efter præsidenten selv.

- Det er på høje tid, kommenterede Joe Biden.

Den start fik alle til at klappe. Senere var bifaldene mere afmålte. Dels fordi der kun var 200 politikere og embedsmænd til stede i salen - mod normalt omkring 1600 - og dels fordi republikanerne sjældent klappede ad Bidens forslag.

- Det var aftenens største bifald. En stor hyldest til det mangfoldige, vurderer Jesper Steinmetz.