Coronavirus

De officielle dødstal underdriver coronakatastrofen i Indien, siger eksperter

Mange dør af covid-19 i Indien uden at blive behandlet eller blive registreret som coronasmittet.

Indiens milliardstore befolkning er netop nu hårdt ramt af coronasmitte.

De daglige dødstal ligger rekordhøjt på over 3000 om dagen, og i denne uge rundede landet 200.000 officielt registrerede coronarelaterede dødsfald.

Men samtidig tyder meget på, at de reelle dødstal kan være meget højere end de officielle.

Det skyldes dels, at mange covid-19-patienter aldrig kommer på hospitalet eller får konstateret en dødsårsag.

Dels, at de indiske myndigheder tilsyneladende bevidst underdriver antallet af døde.

- Data bliver fuldstændig forvredet. Ud fra alle de modeller vi har opstillet, er det vores opfattelse, at det sande dødstal er to til fem gange større end det officielle, siger den indisk-amerikanske professor i epidemiologi Bhramar Mukherjee fra universitetet i Michigan til New York Times.

Optælling på krematorier

Der er mange eksempler på, at dødstallene ikke bliver rapporteret korrekt.

Dagbladet Sandesh i den indiske Gujarat-provins satte sig tidligere på måneden for at kontrollere de officielle dødstal i nogle af provinsens største byer. På dage, hvor det officielle tal for corona-relaterede dødsfald lå mellem 73 og 121, kunne avisen efter besøg på krematorier og begravelsespladser dokumentere gennemsnitligt 610 dødsfald om dagen.

En tilsvarende undersøgelse i byen Bhopal afslørede en endnu større forskel. Her lå det samlede officielle tal for en 13 dages periode i april på 41 coronarelaterede dødsfald, mens sammentællingen på krematorier og begravelsespladser viste over tusind dødsfald.

- Mange dødsfald bliver ikke registreret, og antallet stiger for hver dag, siger en læge i Bhopal, doktor G C Gautam, til New York Times.

Han forklares myndighedernes underregistrering med, at "man ikke ønsker at skabe panik".

En medarbejder ved et af delstatens store krematorier forklarer, at man efter ordre ovenfra aldrig skriver covid-19 eller corona på dødsattesterne.

- Sygdom. Sygdom. Sygdom. Det er det, vi skriver, forklarer medarbejderen, Suresh Bhai.

Straffes for at udsprede rygter

Samtidigt er der også flere meldinger om, at myndighederne forsøger at undertrykke historier om svigt i landets hospitalssystem.

Blandt andet meldes om overfyldte hospitaler, mangel på intensivpladser og mangel på ilt til syge patienter, men myndighederne forsøger at undertrykke klagerne.

I delstaten Uttar Pradesh blev en ung mand ved navn Shashank Yadav tirsdag sigtet for at sprede rygter, der havde til hensigt at "skabe frygt eller ophidselse".

Hans forbrydelse var, at han på Twitter havde efterlyst ilt til sin døende bedstefar, skriver avisen Indian Express.

Politiets hårde linje overfor "rygter" har opbakning fra delstatens førsteminister, Yogi Adityanath, der tidligere har krævet, at enhver, der spreder "propaganda eller rygter", skal have sine ejendele konfiskeret, skriver BBC.

Der har været mange historier fremme om, at ilt bliver solgt på det sorte marked, eller at patienter i værste fald dør på grund af mangel på ilt.

De historier har myndighederne gentagne gange afvist, skriver The Guardian:

- Lad os nu ikke være nogle grædekoner. Indtil videre har vi sikret, at ingen i dette land har stået uden ilt, udtalte den indiske vicestatsadvokat Tusha Mehta eksempelvis i sidste uge i den indiske højesteret.