Udland

Nu kommer der en officiel undersøgelse af Boris Johnsons milliondyre boligrenovering

Nu skal det officielt undersøges, hvem der betalte millionbeløb, og om de blev betalt efter reglerne.

Den britiske valgkommission indleder nu en formel undersøgelse af, hvem der har betalt for en kostbar renovering af premierminister Boris Johnsons embedsbolig i Downing Street, skriver BBC.

- Der er rimelig grund til at mistænke, at der kan være sket en eller flere overtrædelser af reglerne, hedder det i en erklæring fra kommissionen.

Renoveringen af embedsboligen Downing Street 11 (den sammenbyggede nabo til den officielle premierministeradresse i Downing Street 10) har udviklet sig til et problem for Boris Johnson.

Den omfattende renovering skulle ændre på forgængeren Theresa Mays indretning, så den bedre passede Boris Johnsons og hans unge forlovedes smag.

Og det blev ikke billigt.

Boris Johnsons forlovede, Carrie Symonds, hyrede en eksklusiv designer til opgaven, og prisen endte på 200.000 pund (svarende til 1,7 millioner kroner).

Det var betydeligt mere end de 30.000 pund (cirka 250.000 kroner), der er sat af på finansloven til formålet, skriver The Guardian.

De manglende penge blev i første omgang lånt hos Det Konservative Parti, og senere blev beløbet dækket ind af en af partiets faste donorer, medlem af Overhuset Lord Brownlow.

Seneste udvikling er, at Boris Johnson nu siger, at han har betalt beløbet af egen lomme.

Strid med spindoktoren

Sagen blev bragt frem i offentligheden af avisen Daily Mail for en måned siden, men fik fornyet liv, da den blev en del af den bitre strid mellem Boris Johnson og hans mangeårige ven og spindoktor Dominic Cummings.

Cummings spillede en stor rolle i at sikre Boris Johnson posten som premierminister, men han blev fyret i november, efter det var kommet frem, at han sidste år i marts groft havde brudt landets coronarestriktioner.

Siden er de tos venskab forvandlet til modvilje. Cummings beskyldte offentligt premierministerens renovering af Downing Street 11 for at være "uetisk, dum, måske ulovlig og med stor sandsynlighed imod reglerne om offentliggørelse af politiske donationer".

Det sidste tegner til at blive det alvorligste anklagepunkt.

For mens det ikke er en overtrædelse af reglerne at søge donorstøtte til renoveringen, så er det en overtrædelse, hvis man holder donationen hemmelig.