Udland

Militærfolk advarer om risiko for borgerkrig og tusindvis af døde i Frankrig

Regeringen truer med at straffe folkene bag advarslen. Men underskriverne får opbakning fra højrefløjens Marine Le Pen.

Omkring 1000 franske militærpersoner har vakt opsigt med et åbent brev til regeringen, hvor de advarer om, at radikale islamister er på vej til at føre Frankrig mod "borgerkrig" og "tusindvis af døde".

Medunderskriverne er en blanding af soldater i aktiv tjeneste, medlemmer af reserven og pensionerede officerer, deriblandt 25 pensionerede generaler, skriver det franske nyhedsbureau AFP. Blandt de pensionerede generaler er flere med tilknytning til landets yderste højrefløj.

- Situationen er alvorlig. Frankrig er i fare, hedder det i det åbne brev, der blev offentliggjort i det højreorienterede tidsskrift Valeurs Actuelles.

Her kritiserer de den nuværende og tidligere regeringer for "slaphed" over for indvandrere med muslimsk baggrund, som har fået lov til at overtage magten i forstæderne omkring de store franske byer.

I brevet beskrives forstæderne som områder, hvor almindelige franskmænd ikke længere tør færdes, og hvor franske værdier ikke længere gælder.

- Det kan ende med, at vores kammerater i aktiv tjeneste bliver tvunget til en farlig mission for at beskytte vores civilisations værdier, skriver de.

- Helt hen i vejret

Med sans for symbolik blev det åbne brev offentliggjort 21. april – årsdagen for et mislykket militærkup mod daværende præsident Charles de Gaulle i 1961 – noterer BBC.

Ifølge TV 2s ekspert i franske forhold, Frederikke Ingemann, har det åbne brev vakt stor debat i Frankrig. Men der er ingen opbakning til tanken om, at militæret skal spille en mere aktiv rolle:

- Der er bred enighed om, at der er noget galt i Frankrig. Det kan man se med De Gule Veste og de store pensionsdemonstrationer. Men tanken, om at militæret skulle tage over, er helt hen i vejret, siger hun.

Neutralitet og loyalitet

Det åbne brev er blevet modtaget med vrede af den franske regering.

Forsvarsminister Florence Parly reagerede i første omgang med et tweet, hvor hun understregede, hvad landet forventede af sine væbnede styrker.

- Der er to evigt gyldige principper for, hvordan medlemmerne af vores militær skal opføre sig: Neutralitet og loyalitet.

Hun truede samtidigt med, at alle medunderskrivere, der stadig er i aktiv tjeneste eller tilhører reserven, vil få en disciplinærstraf og måske endda blive retsforfulgt.

Fransk lov forbyder militærpersoner at udtale sig offentligt om politiske eller religiøse emner, og en af initiativtagerne til det åbne brev er allerede tidligere blevet degraderet, fordi han var medarrangør af en anti-islam demonstration i 2016.

- Jeg har bedt den militære øverstbefalende om at følge reglerne – det vil sige gennemføre sanktioner, siger forsvarsministeren til radiostationen France Info.

Kampen om Frankrig

Mens præsident Emmanuel Macrons regering har taget skarp afstand fra det åbne brev, så har lederen af den franske højrefløj, Marine Le Pen, modtaget brevet med begejstring.

Hun siger til France Info, at hun er enig i beskrivelsen af Frankrigs problemer med "lovløse områder, kriminalitet, selvhad og vores lederes afvisning af patriotisme".

Som leder af højrefløjspartiet Rassemblement National (det tidligere Front National) forventes hun at blive præsident Macrons modkandidat ved præsidentvalget næste år.

Hun opfordrer direkte de franske militærpersoner til at slutte sig til hende:

- Jeg inviterer jer til at deltage i den kommende kamp, som bliver kampen om Frankrig, skriver hun i Valeurs Actuelles, hvor det åbne brev blev offentliggjort.

Ifølge Frederikke Ingemann er det imidlertid vigtigt at notere sig, at den kamp hun taler om, udelukkende er en politisk kamp.

- Præsidentvalgkampen er allerede begyndt, og Marine Le Pen står gerne bag budskabet om, at præsident Macron ikke kan garantere for sikkerheden i Frankrig. Men hun understreger samtidigt, at militærets frustration kræver en politisk og fredelig løsning, siger Frederikke Ingemann.