Udland

Giulianis lejlighed i New York ransaget

Ransagningen sker som led i den såkaldte Ukraine-sag.

Rudolph Giuliani, advokat for den tidligere amerikanske præsident Donald Trump, har fået sin lejlighed på Manhattan i New York City ransaget. Det skriver Reuters.

Bob Costello, som er Giulianis advokat, bekræfter, at flere af Giulianis ting, heriblandt elektronik, er blevet beslaglagt.

Ransagningen sker som led i den såkaldte Ukraine-sag.

Frifundet i rigsretssag

Sagen mundede ud i en rigsretssag, hvor den daværende præsident var anklaget for blandt andet magtmisbrug. Trump blev frikendt i sagen.

Konkret gik anklagen på, at Trump og hans embedsmænd inden valget i USA, mens Trump stadig var præsident, tilbageholdt militærstøtte for 400 millioner dollars til Ukraine. Ifølge anklagen for at presse den ukrainske regering til at finde snavs på Hunter Biden, der er søn af den amerikanske præsident, Joe Biden.

Mens Joe Biden var vicepræsident under Obama, fik Hunter Biden en plads i bestyrelsen for den ukrainske gasvirksomhed Burisma i 2014. Virksomheden blev fra 2010 til 2012 efterforsket for korruption, altså inden Hunter Biden trådte ind i bestyrelsen.

Men undersøgelsen blev pludselig lukket, og Trump ville gå den efter i sømmene.

Derfor havde han en telefonsamtale med Ukraines præsident, Volodomir Zelenskij.

En samtale, som ifølge Demokraterne dokumenterer, at Trump forsøgte at presse Zelenskij til at finde snavs på hans politiske modstandere.

Fyrede ambassadør

Giuliani spillede som Trumps tidligere personlige advokat en nøglefigur i Ukraine-sagen.

Blandt andet har han indrømmet, at han spillede en rolle i forhold til at få USA’s ambassadør i Ukraine, Marie Yovanovitch, afsat i maj 2019.

Fyringen har forbindelse til Ukraine-sagen, fordi den daværende ambassadør tilsyneladende stod i vejen for undersøgelser af Joe og Hunter Biden.

Mens Ukraine-sagen kørte, drog Rudolph Giuliani til Ukraine for at optage en dokumentarserie, hvor han interviewede flere personer med tilknytning til sagen.

Der var dog tale om personer, som af den amerikanske kongres var blevet afvist som officielle vidner.

- Som en god advokat indsamler jeg bevis for at forsvare min klient mod falske beskyldninger, skrev Rudolph Giuliani dengang i en sms til New York Times.

I dokumentaren interviewede han blandt andre den tidligere ukrainske statsanklager Yuriy Lutsenko.

En mand, som Giuliani i januar 2019 bad om at indlede en undersøgelse mod Hunter Biden.