Udland

Konfrontation mellem USA og Iran i Den Persiske Golf

Først efter tre timers gentagne advarsler fra de amerikanske krigsskibe trak de iranske fartøjer sig tilbage.

Krigsskibe fra USA og Iran har tidligere på måneden haft, hvad amerikanerne kalder et ”anspændt møde” i Den Persiske Golf.

Det er første gang i et år, at de to landes militær er på kant med hinanden, hedder det tirsdag i en meddelelse fra den amerikanske flåde.

Det skriver Al Jazeera.

Iran har ikke kommenteret på hændelsen, der skulle have fundet sted 2. april.

Flere timers konfrontation

US Navy har offentliggjort billeder, der viser hurtiggående militærbåde fra Irans Revolutionsgarde, der skærer ind foran det amerikanske flådefartøj USCGC Monomoy, der må slå bremserne i for at undgå en kollision.

Senere samme dag lavede et andet skib fra den iranske revolutionsgarde en lignende manøvre på kystfartøjet USCGC Wrangell, fortæller Rebecca Rebarich, talskvinde i US Navy:

- Vores mandskab prøvede gentagne gange at advare, og selvom det iranske Harth 55-skib reagerede på advarslen, fortsatte de den farefulde manøvre.

Først efter tre timers gentagne advarsler og forsvarsmanøvrer fra de amerikanske skibe trak de iranske fartøjer sig tilbage, da det amerikanske skib USS firebolt affyrede advarselsskud, skriver CNN.

Ifølge US Navy-talskvinden er episoden den første ”usikre og uprofessionelle” hændelse med Irans militær siden 15. april 2020.

Der var stort set ingen af disse hændelser i 2018 og 2019, mens der var adskillige sammenstød mellem iranske og internationale flådefartøjer i 2016 og 2017.

Revolutionsgarden i modvind

Det er næsten altid fartøjer fra Irans Revolutionsgarde, der står bag disse provokationer til søs, skriver Al Jazeera.

Revolutionsgarden refererer direkte til Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, og ikke til landets militære ledelse og landets regering.

I løbet af weekenden dukkede skjulte optagelser op, hvor Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif anklager netop revolutionsgarden for at sabotere regeringen i Teherans forsøg på at opnå diplomatiske løsninger med vestlige stormagter.

Det skete ifølge Zarif også i 2015, da Iran forhandlede med blandt andet USA om den omstridte atomaftale, der efter planen skulle føre til en lempelse af sanktionerne mod Iran.

Atomaftalen blev skrinlagt af USA's forhenværende præsident, Donald Trump, men er kommet tilbage på forhandlingsbordet, efter Joe Biden er blevet præsident.