Coronavirus

Boris Johnson i stormvejr efter påstået bemærkning om et "bjerg af lig"

Johnson skulle under en diskussion om coronaepidemien have sagt: "Ikke flere forbandede nedlukninger – så hellere et bjerg af lig". Selv afviser han.

En række anonyme kilder bekræfter i tirsdagens britiske aviser, at Boris Johnson sidste efterår råbte ordene:

- Ikke flere forbandede nedlukninger – så hellere et bjerg af lig.

Ordene skulle være faldet under en ophedet diskussion med hans rådgivere om nedlukning af samfundet.

Selv afviser han at have sagt det, men ikke desto mindre er hans udbrud tirsdag på forsiden af de britiske aviser.

"Det er ikke bare lig, Boris – vi elskede dem", skriver tabloidavisen Daily Mirror eksempelvis.

Ifølge TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen kommer kritikken på et tidspunkt, hvor Boris Johnson og regeringen ellers får masser af ros, fordi Storbritannien er nået så langt med at vaccinere befolkningen.

- Det er meget uheldigt, hvis han har udtrykt sig sådan. Netop nu rider Boris Johnson på en bølge af succes, fordi Storbritannien har klaret sig så fantastisk godt med deres vaccineprogram. Og så indhenter fortiden ham med noget, som han skulle have sagt på et tidspunkt tidligt i epidemien, hvor han måske ikke tog det alvorligt nok, siger Ulla Terkelsen.

Det var avisen Daily Mail, der mandag bragte historien frem.

Ifølge avisen skulle bemærkningerne være faldet i oktober, da hans rådgivere efter en lang diskussion havde fået ham overtalt til at lukke landet ned.

Boris Johnson har selv ifølge Sky News beskyldningerne som "totalt sludder":

- Det vigtige, befolkningen vil have os til, er at sikre, at nedlukningerne fungerer. Og det har de gjort, sagde han.

Hans nære allierede Michael Gove pointerede mandag i det britiske underhus, at Boris Johnson jo netop godkendte den anden nedlukning i oktober, og han i øvrigt senere har godkendt en tredje nedlukning.

- Det er en premierminister, der selv har ligget på hospitalets intensivafdeling. Jeg finder det helt utænkeligt, at han skulle sige sådan noget, sagde Michael Gove.

Bitter strid

De britiske aviser er fulde af spekulationer om, hvem kilden til oplysningerne er, og mistanken samler sig om premierministerens tidligere toprådgiver, Dominic Cummings.

Beskyldningerne mod Boris Johnson kommer nemlig midt i en bitter strid mellem ham og Downing Street.

Rådgiveren blev i november efter pres fra flere toppolitikere fyret for at bryde sin coronaisolation ved i slutningen af marts i fjor at køre fra London til sine forældres hjem i Nordengland.

Den 400 kilometer lange køretur fandt sted, mens Cummings var i selvisolation, og hans kone havde symptomer på covid-19.

- Det var Boris Johnsons bedste ven, der blev fyret, og som nu hævner sig. Han er en mærkelig mand, der registrerer alting. Han skriver alting ned, hvis han da ikke ligefrem optager det. Så Boris Johnsons store frygt er, hvad Dominic Cummings måske kan bevise, siger Ulla Terkelsen.

Penge til boligindretning

I sidste uge beskyldte et andet læk Boris Johnson for at have brugt for mange penge på at modernisere sin bolig i Downing Street.

Embedsboligen ligger i forlængelse af Downing Street 10, og hvert år kan premierministeren bruge 30.000 pund på at modernisere den.

Men lækkede e-mails tyder på, at der formentlig er blevet brugt meget mere på moderniseringen, og at Boris Johnson havde planer om at lade anonyme donorer betale i al hemmelighed.

Regeringen siger, at Johnson betalte af egen lomme, men oppositionen vil alligevel have sagen kulegravet.

Kilder i Downing Street sagde, at de lækkede oplysninger til britisk presse kommer fra netop Cummings. Det skriver Sky News.

Noget den tidligere rådgiver har afvist som falske anklager.