Coronavirus

Rige flygter ud af Indien i privatfly, mens fattige dør på fortovene

Situationen i Indien giver gode vilkår for, at coronavirus muterer til varianter, der er modstandsdygtige over for vacciner advarer dansk ekspert.

For femte dag i træk har Indien sat ny rekord med næsten 353.000 smittetilfælde og 2800 dødsfald med covid-19.

Nu flygter de rigeste indere ud af landet, og alene i løbet af weekenden landede otte privatfly i Luton Airport i England.

Det skriver Times of India.

Både USA og Storbritannien sender nu ilt og respiratorer til Indien, der er hårdt ramt af en anden bølge af coronasmitte.

Situationen i landet er ifølge Sky News så alvorlig, at folk dør på fortovene foran hospitalerne i storbyer som New Delhi og Mumbai.

- Presset på hospitalerne i Indien er ved at være uholdbart. Vi gør vores for at sikre, at Indien får mest mulig hjælp, siger Storbritanniens forsvarsminister Ben Wallace.

En katastrofe for Indien

Der er et stort behov for den hjælp, der nu er på vej, fortæller Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, til TV 2.

- Det er klart, at Indien med 1,3 milliarder mennesker har behov for en masse støtte og bistand i den her sammenhæng. Derfor er det rart at se, at det begynder at komme ind nu. Jeg tror, vi vil se det lette i de kommende dage med netop ilt, der er det helt store problem.

Freddy Svane sammenligner smittespredningen med en skovbrand, der æder sig gennem det indiske subkontinent.

- Det kan give lidt håb, at tallene i Mumbai, hvor det startede, er på vej ned. Så måske ser vi tallene dykke andre steder også i løbet af en uges tid – herunder også i Delhi. Men så vil de til gengæld stige andre steder. Så det er en stor katastrofe for Indien.

Også EU's nødhjælpskommissær siger, at medlemslandene er ved at indsamle iltforsyning og andet medicinsk udstyr.

Køber ilt på det sorte marked

Den alvorlige situation i Indien får nu mange til at ty til det sorte marked, hvor priserne på ilt er skudt i vejret.

En af dem er Anshu Priya fra Delhi, som BBC har talt med.

Hendes svigerfar er syg med covid-19, og da det var umuligt at få en sengeplads på et af byens hospitaler, brugte hun det meste af søndagen på at finde en iltflaske. Uden held.

I stedet lykkedes det hende at finde en iltflaske på det sorte marked til 50.000 rupier (4100 kroner). Normalt koster en iltflaske 6000 rupier – små 500 kroner.

Dansk ekspert advarer

Den udbredte smitte i Indien giver gode vilkår for, at coronavirus muterer til varianter, der er modstandsdygtige over for vacciner, advarer virolog Allan Randrup Thomsen:

- Hver gang virussen skal opformeres i en person, opstår der mutationer. De fleste af dem er heldigvis dårlige for virus, men nogle af dem er gode. Det er klart, hvis man har sådan en bragende epidemi, så vil der opstå mange varianter.

Det giver gode betingelser for, at de mange varianter vil sprede sig ud over et lands grænser – i det her tilfælde Indiens.

Virus pendler

Allan Randrup Thomsen finder det desuden bekymrende, at der findes en stor gruppe vaccinerede indere - og en stor gruppe indere, der ikke er vaccineret endnu:

- Så kan virus så at sige pendle frem og tilbage mellem ikke-immune og immune. Da vi ved, at vaccinerne ikke virker 100 procent, kan det betyde, at der i de immune individer udvikles varianter, der er mere resistente over for vaccinerne, end det vi kender til.

Eksperter mener netop, at en særlig smitsom covid-19-variant kan spille en rolle i de voldsomme smittetal i Indien. Det er varianten B1617, der har to mutationer, som begge har vist resistens over for antistoffer.

Det vil sige, at den kan skabe problemer i forhold til virkningen af vacciner. B1617-varianten er lige nu den dominerende i sekventerede prøver i Indien.