Udland

Der er menneskejagt ved Tjernobyl hver nat, ulovlige turister i hundredevis bringer sig selv i livsfare

35 år efter katastrofen på atomkraftværket i Tjernobyl bliver stedet overrendt af illegale turister, der sætter livet på spil for gode billeder.

Mistanken blev bekræftet af en grøn plastikflaske.

Engang havde den indeholdt to liter Sprite, men nu lå der kun en slat på bunden, der ventede på, at flaskens ejermand skulle komme tilbage.

Men nu havde politiet fundet den først.

Vi kender de sikre spor, rejser om natten og opfører os forsigtigt og stille

Chernobyl Explorer, illegalt rejsebureau

Flasken stod på et sofabord i en lille lejlighed på en af de øverste etager i et boligkompleks i byen Pripjat i Ukraine.

Her burde der slet ikke bo nogen. Pripjat blev nemlig fuldstændig tømt for mennesker 27. april 1986, da atomkraftværket i byen eksploderede og gjorde det livsfarligt at bo her.

Alligevel var der talrige livstegn, da ukrainsk politi gav den britiske tv-vært Ben Fogle mulighed for at komme ind i de forladte boligblokke.

- Dette er Tjernobyls slumstormere, hvem skulle have troet det, udbrød han.

Ben Fogle var i gang med optagelserne til en dokumentarfilm om de steder, som kun har haft besøg af ganske få mennesker siden ulykken i 1986.

Den hedder 'Tjernobyl – ind i den lukkede zone' og kan ses på TV 2 Play.

Under filmholdets besøg stod det dog hurtigt klart, at der ud over de aflåste og velbevogtede steder inde på selve det katastroferamte atomkraftværk, ikke er ret mange steder i den lukkede zone, der ikke jævnligt får besøg.

Eventyrere vælter ind i forbudt zone

De tusindvis af turister, der hvert år officielt besøger atomkraftværket og den forladte by Pripjat på guidede ture, kommer kun i et lille område, men der er gået sport i at snige sig ind i den afspærrede zone på egen hånd.

Og efterhånden er det ikke længere nogen lille sportsgren.

Politiet i Kiev-regionen, der holder vagt ved den lukkede zone, offentliggør billeder af tilfangetagne katastrofeturister, og herunder kan du se deres fangst fra den første uge af april i år.

Sidste år blev der pågrebet over 400 personer, der forsøgte at trænge ind til atomkraftværket, og politiet fanger formentlig kun en lille del.

I hvert fald ser strømmen af illegale besøgende ud til at blive mere og mere organiseret.

Politiet har ikke pågrebet os med turister siden 2010

Chernobyl Explorer, illegalt rejsebureau

I januar 2021 viste det sig for eksempel, at illegale besøgende ligefrem havde bygget en hjemmelavet dræsine som de brugte til transport frem og tilbage på områdets gamle jernbaneskinner.

De fleste illegale besøgende tager dog turen til fods de cirka 30 kilometer gennem vildnisset fra grænsen af den afspærrede zone ind til byen Pripjat ved siden af atomkraftværket.

Den afspærrede zone er dobbelt så stor som Lolland, så der er meget plads at skjule sig på.

En anstrengende rejse

Under sit besøg i området lykkedes det den britiske journalist Ben Fogle at komme i kontakt med en af de illegale turister, der forklarede ham, at den lange gåtur ind til Pripjat blandt andet omfatter, at man skal krydse en flod, hvor mennesker kun lige kan nå bunden, når de vader over.

Umiddelbart lyder udsigten til at skulle flygte gennem et radioaktivt vildnis med politiet i hælene måske ikke som noget, man kan tjene penge på, men det kan man tilsyneladende.

De illegale ture ind i området udbydes nemlig på internettet, hvor priserne angives til 599 euro per person, hvis man vil guides hele vejen ind til Pripjat og tilbage - en tur på cirka 90 kilometer og fire dages varighed.

- Det ville være løgn, hvis vi gav en 100 procents garanti imod at blive fanget af politiet i zonen, men politiet har ikke pågrebet os med turister siden 2010. Vi kender de sikre spor, rejser om natten og opfører os forsigtigt og stille, skriver rejseudbyderen Chernobyl Explorer på sin hjemmeside.

Bagmændene skriver ikke, hvem de er, og de har ikke svaret på TV 2s henvendelser, men ifølge organisationens eget udsagn er de erfarne folk.

- Vi har allerede brudt ind i Tjernobyl i ni år, og vi har forelsket os i dette postapokalyptiske eventyrland, hvor man kan få et utroligt kraftfuldt indblik i livet efter menneskets civilisation, står der på hjemmesiden, hvor bagmændene skriver, at de har undersøgt ruterne for radioaktiv stråling i forvejen, og at de er sikre.

Men det lader nu alligevel ikke til at være helt ufarligt at rejse ind i området, lægehjælp er langt væk, og mange af de ulovlige turister opsøger ligefrem fare.

Instagrammerne

For eksempel instagrammeren Chernobiler, der ynder at klatre op i områdets nedstyrtningstruede ruiner og offentliggøre det på sin profil.

Den slags opslag er der rigtig mange af på Instagram, og en enkelt søgning på hashtagget #Chernobyl afslører hurtigt hundredevis af billeder, der helt tydeligt ikke er taget på lovlige, guidede ture i området.

Her har instagrammeren Laurenskaya for eksempel været på klatretur.

Og her er det en ung mand, der kalder sig Denis Yakymchuk, som har besteget det enorme radaranæg fra sovjettiden, der står inde i den afspærrede zone.

Og her er den en person, som kalder sig Urbex Stalker, der måler radioaktivitet på sin vej ind mod Pripjat.

Andre er villige til at gå endnu længere for et adrenalinsus.

For eksempel en basejumperen YTl-0G, der har offentliggjort en video, hvor han sammen med en flok venner sniger sig ind i den afspærrede zone - og endnu en video, hvor han springer ud i faldskærm fra områdets høje bygninger.

En hel subkultur

Faktisk er de ulovlige besøg ind i området blevet så almindelige, at de i 2020 kastede såvel en bog som en dokumentarfilm af sig.

Ifølge filmen 'Stalking Chernobyl', der havde premiere i april 2020, er der opstået "en hel subkultur af eventyrere, ekstremsportsudøvere og kunstnere", der har det som deres mål at udforske det postapokalyptiske landskab.

Bogen, 'Chernobyl: A Stalkers Guide' er skrevet af den britiske fotograf Darmon Richter, der efter flere guidede ture i området besluttede sig for at udforske stedet uden for det lille område, der vises frem for turisterne.

Derfor bookede han et illegalt besøg på nettet.

Han beskriver selv den ulovlige tur som både hård og farlig.

Gruppen sov i forladte huse om dagen og vandrede om natten. De måtte konstant skjule sig for politiet og de mennesker, der legalt befandt sig i området. Desuden var der ulve i området, og gruppen måtte konstant tjekke strålingsniveauerne, så de ikke blev udsat for store doser radioaktiv stråling.

Darmon Richter fortæller selv, at han ikke ville gøre det igen, men at han godt kan forstå de lokale ukrainere, som sniger sig ind i den forbudte zone.

De overkommelige konsekvenser

En tur ind til det forulykkede atomkraftværk koster nemlig en månedsløn for en gennemsnitlig ukrainer, mens en tur gennem skoven er gratis.

- For mange lokale ukrainere er det nærmest blevet en slags overgangsritual. Stedet har en enorm tiltrækningskraft på dem, og for mange er det nemmere at snige sig ind end at betale for en tur, fortalte Darmon Richter i et af sine interviews, da bogen blev udgivet.

Og hvis man bliver opdaget og pågrebet af politiet, er konsekvenserne ikke ret store.

Hvis vi bliver pågrebet, skal vi blot betale en latterlig bøde på 20 euro

Chernobyl Explorer, illegal rejsearrangør

Udover, at de tilfangetagne får deres foto udstillet på politiets Facebook-side, er bøden nemlig til at overse.

- Hvis vi bliver pågrebet af politiet, skal vi blot betale en latterlig administrativ bøde på 20 euro. Det er derfor, illegale vandreture er så populære, skriver hjemmesiden Chernobyl Explorer, der sælger de ulovlige ture.

Hos ukrainsk politi er de menige betjente sådan set enige med den illegale rejsearrangør.

Ind i kontrolrummet

I dokumentarfilmen 'Tjernobyl – ind i den lukkede zone' fortæller de den britiske tv-vært Ben Fogle, at de lave bødetakster nærmest gør det umuligt at dæmme op for de illegale turister.

Til gengæld er der steder i zonen, hvor det ikke er muligt at komme uden at have fået lov.

Sikkerheden omkring selve atomkraftværket er nemlig så omfattende, at man kun kan komme ind efter forudgående tilladelse.

Blandt andet er selve Kontrolrum Nr. 4, hvor katastrofen i 1986 blev sat i gang, forbudt område for de fleste.

Dog ikke for Ben Fogle, der undtagelsesvis og helt lovligt har fået lov til at besøge det ulyksalige sted i forbindelse med sin dokumentar.

Hvis du vil se, hvordan stedet ser ud i dag, behøver du derfor ikke at rejse til Ukraine.

I stedet kan du nøjes med at tænde for TV 2 Play - lige her.