Udland

Myanmars militærleder på første udenrigsbesøg siden han kuppede magten

De sydøstasiatiske lande satte general Min Aung Hlaing i stævne på et møde lørdag, hvor de var i dialog om at stoppe volden mod Myanmars befolkning.

De sydøstasiatiske lande i ASEAN-sammenslutningen diskuterede lørdag den uholdbare situation i Myanmar efter februars militærkup.

Ved forhandlingsbordet sad Min Aung Hlaing. Manden der havde ledet kuppet 1. februar, hvor Myanmars demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi, blev anholdt og sat i husarrest.

Indonesiens præsident, Joko Widodo, meldte efter mødet ud, at man havde rejst ønske om en særlig ASEAN-udsending, der nu skal forhandle mellem alle parter i konflikten.

ASEAN-landene opfordrede også Min Aung Hlaing til at stoppe militærets vold over for civile, løslade alle politiske fanger og tillade nødhjælp.

Militærlederen var åben over for forslagene, lød det efter mødet fra flere af lederne, der deltog.

Skud mod demonstranter

Siden militærkuppet har Myanmar været præget af massive folkelige protester. Militæret holder befolkningen i et stramt greb og reagerer voldeligt mod modstanden.

Mindst 700 mennesker er blevet dræbt af militæret siden februar. 28. marts blev en af de blodigste, da militæret skød og dræbte 100 mennesker på én dag i omkring 40 byer. Det medførte fordømmelse fra blandt andet FN og USA.

Mødet mellem ASEAN-landene i dag, var første skridt mod en konstruktiv dialog med Myanmars militærmagt med henblik på at deeskalere konflikten.

Splittelse om møde

Myanmars nabolande mærker også konsekvenserne af den politiske uro. Blandt andet forsøgte næsten 3000 civile at flygte fra Myanmars stat Karen i slutningen af marts, men blev ifølge menneskerettighedsorganisationer tvunget tilbage.

Forud for mødet i dag har der alligevel hersket splittelse mellem ASEAN-landende i forhold til, om de skulle gribe ind eller ej. Historisk har landene holdt sig ude af hinandens interne affærer.

De lande, der geografisk ligger tættest på Kina, er mere kritisk stemt i forhold til at blande sig, mens landene længere væk har advokeret for handling – særligt Indonesien, der var vært for mødet i dag.