Udland

Múte B. Egede er officielt Grønlands nye landsstyreformand

Det nye landsting trak i går i arbejdstøjet for første gang siden det grønlandske valg for lidt over to uger siden.

Nye og gamle politikere mødte i går ind til deres første arbejdsdag i Grønlands landsting i Nuuk og valgte Múte B. Egede som ny formand for Naalakkersuisut – landets regering.

- Der skal være plads til os alle, vi skal lytte til alle, vi skal være samlet. Vi tager et større ansvar for at samle Grønland, sagde han fra talerstolen.

Ved valget 6. april blev den helt store vinder venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, IA, med Múte B. Egede i spidsen, og de har nu dannet regering sammen med partiet Naleraq.

Vi vil stoppe Kvanefjeldsprojektet

Múte B. Egede

Mineprojekt tog fokus

IA gik blandt andet til valg på at skrinlægge det omstridte mineprojekt ved Kvanefjeld, som viste sig at blive en vindersag for partiet.

Op til valget har der været flere demonstrationer og stor modstand mod mineprojektet, der skulle udvinde uran og sjældne jordarter i Sydgrønland.

- Det er det, vi har sagt fra IA. Vi vil stoppe Kvanefjeldsprojektet. Og det ligger klart i vælgernes dom – især i Sydgrønland hvor mineprojektet er – at man er imod projektet, slog Múte B. Egede fast over for dr.dk dagen efter vælgernes dom.

Magtskifte

IA endte med at vinde 12 af Landstingets 31 mandater og får sammen med Naeraq 16 mandater.

Det vil sige, at oppositionen nu består af det tidligere regeringsparti Siumut med 10 mandater og Demokraatit, der har 3 mandater.

Formand for partiet Naleraq, 64-årige Hans Enoksen, bliver ny formand for Inatsisartut, Grønlands parlament.