Udland

USA klar til at genoptage brugen af Johnson & Johnson

Fremover skal vaccineproducenten lave en indlægsseddel om, at kvinder under 50 år skal være særligt opmærksomme på en risiko for bivirkninger.

USA er klar til at fortsætte med brugen af Johnson & Johnson vacciner.

Det besluttede både USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) og det amerikanske lægemiddelagentur (FDA) fredag aften dansk tid.

På et fem timer langt møde blev medicinalfabrikantens våben mod coronapandemien debatteret i CDC af et ekspertpanel. Panelet, bestående af 15 medlemmer, voterede med 10 stemmer for, fire imod og en blank stemme.

- Janssen (Johnson & Johnson, red.) covid-19-vaccinen anbefales til personer 18 år og ældre i den amerikanske befolkning under FDA's autorisation til nødbrug, lød det ifølge den officielle meddelelse.

Professor Beth Bell fra University of Washington var en del af ekspertpanelet, og hun mener, at fordelen ved vaccinen opvejer risiciene.

- Det er en ny risiko. Det er ganske vist en meget lille risiko, og den er meget mindre end mange andre risici, som vi vælger at tage hver dag, siger hun ifølge Reuters.

Ifølge CNN har FDA besluttet, at indlægssedlen i vaccinedoserne skal opdateres, så det fremgår, at kvinder under 50 år skal være opmærksomme på de sjældne blodpropper.

På pause i ti dage

Johnson & Johnsons vaccine har været sat på pause i ti dage, fordi man efter flere uregelmæssige forløb ville vurdere, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og en sjælden bivirkning.

De berørte var seks kvinder i alderen 18-48 år, som alle udviklede blodpropper mellem 6 og 13 dage efter vaccinationen.

Alle seks havde blodpropper i hjernen, mens tre af dem både havde store blodpropper i kroppen og i hjernen. Mindst en af kvinderne blev beskrevet som overvægtig. Kort efter kom yderligere en 25-årig mand, der fik reaktionen under de kliniske test af vaccinen.

Men fredag skrev Bloomberg, at Johnson & Johnson-vaccinen i alt kædes sammen med 15 tilfælde. 13 af de 15 tilfælde er alle knyttet til kvinder under 50 år, skrev det amerikanske medie.

Samlet set er lidt over syv millioner amerikanere blevet vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen.

I alt har omkring 1,4 millioner amerikanske kvinder i aldersgruppen 20-50 år fået vaccinen.

Fem procent af amerikanerne har fået J & J

Ekspertgruppen har tidligere vurderet, at der groft regnet er opstået tre gange så mange tilfælde af den sjældne kombination af blodpropper og få blodplader, end der naturligt ville.

Selvom de millioner af doser kan lyde af meget, er det kun cirka fem procent af USA's vaccinerede, der er blevet stukket med Johnson & Johnson-vaccinen. Resten er blevet vaccineret med vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna.

Danmark har endnu ikke taget Johnson & Johnson vaccinen i brug.

Tirsdag meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at der er en mulig sammenhæng mellem Johnson & Johnsons vaccine mod covid-19 og de sjældne tilfælde af blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader.

Herhjemme vil Sundhedsstyrelsen bruge de forskellige konklusioner i overvejelserne om, hvorvidt vaccinen skal bruges i det danske vaccinationsprogram.

I Danmark ligger der aktuelt omkring 40.000 doser fra Johnson & Johnson i karantæne.