Udland

Tre måneder til OL og Japan er igen i undtagelsestilstand

Japan erklærer en "kort og omfattende" nedlukning i fire præfekturer i dag. Dermed vil der være lukket i en populær turistuge.

Fra på søndag lukker Japan ned for en fjerdedel af landets befolkning for at mindske den stigende smitte med covid-19 op til OL.

Det meddelte landets premierminister Yoshihide Suga sammen med landets økonomiminister på et pressemøde fredag.

- Vi er nødt til at begrænse folks bevægelsesfrihed, og vi må gøre det med fast hånd. Vi har brug for stærke, korte og omfattende restriktioner, sagde økonomiminister Yasutoshi Nishimura.

Blandt andet i Tokyo og Osaka skal restauranter, barer og karaokebarer, der serverer alkohol, lukkes ned. Også store sportsbegivenheder vil blive afholdt uden tilskuere, og større arbejdspladser skal sende deres medarbejdere hjem.

Holder fast i OL

Smittetallene i Japan er umiddelbart meget lavere end i mange andre lande. Incidenstallet er på 24, mens det eksempelvis i Danmark er 93, hvor vi lige nu er ved at genåbne.

Alligevel bekymrer stigende smittetal både myndigheder og lægeeksperter op til afholdelsen af OL til sommer, hvor OL-arrangørerne insisterer på, at legene kan afvikles som planlagt.

- Vi ønsker fortsat en hurtig tilbagevenden til normalen og fortsætter med at arbejde tæt sammen med de relevante parter for at sikre en sikker afholdelse af OL, sagde Tokyos præsident for OL, Seiko Hashimoto, tidligere fredag.

Farverige Tokyo lukkes ned

Hele Japans hovedstad Tokyo lukker drastisk ned for nattelivet, og byens guvernør, Yuriko Koike, opfordrer indbyggerne til at rette ind efter stramningerne med det samme, selvom de først gælder fra søndag.

- Vi beder om, at man slukker for facadelys, skilte med lys og neonskilte efter klokken 20. Om aftenen vil der kun være gadelys, sagde hun på et uddybende pressemøde for byens indbyggere i dag, hvor hun også udtrykte håb om, at det ville "lægge en dæmper på trafikken".

Byens bargæster bliver også opfordret til at tage deres drikkevarer med ud på gaden, når barer og restauranter lukker tidligt, ligesom restauratørerne opfordres til at slukke lyset om aftenen for ikke at opmuntre folk til at gå ud.

Ferieuge begrænses

Stramningerne falder sammen med Japans "gyldne uge", der starter i næste uge. Det er en uge med flere nationale helligdage, som normalt medfører omfattende rejseaktivitet.

Derfor ventes det også, at der vil blive skruet ned for udbuddet af tog- og busafgange for at forhindre folk i at rejse for meget rundt i landet.

Det er tredje runde med undtagelsestilstand på grund af corona for Japan, og denne vil efter planen vare fra søndag 25. april til 11. maj.